Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΒΗΜΑ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ – ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΓΡΑΦΩΝ - Γιατί απορρίφτηκε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η διαρρύθμιση του κτιρίου που στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο Καφαντάρη 706.000 ευρώ.












Για άλλη μια φορά πολύς ντόρος από τους «διακινητές» της τοπικής μας ειδησεογραφίας, που είδαν και έγραψαν την μισή αλήθεια, αποκρύπτοντας όπως πάντα την άλλη μισή, που αφορά το ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ.





Είναι γεγονός ότι με το υπ΄αριθμ. 2828, 30/8/2016, έγγραφό της η Περιφέρεια Στερεάς με σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, απορρίπτει την Αίτηση Χρηματοδότησης που υπεβλήθη από τον Δήμο Αγράφων για την διαρρύθμιση του υφισταμένου κτιρίου που στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο Καφαντάρη προϋπολογισμού 706.000 ευρώ, με Κωδικό ΟΠΣ 5000589, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα».
Μόλις έγινε γνωστή η ανωτέρω απόφαση άρχισαν από τους «διακινητές» των ειδήσεων, τα σχόλια, περί κινδύνου να χαθούν τα χρήματα και άλλα διάφορα. Θα πρέπει επ΄ αυτού να γνωρίζουμε ότι ο Δήμος έκανε υπέρβαση προκειμένου να προωθήσει ένα τέτοιο έργο και με αυτόν τον Προϋπολογισμό. Μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου (Τεχνικές) σε συνεργασία με ειδικό Τεχνικό Γραφείο, ετοίμασαν πλήρη φάκελο με βάση τα απαιτούμενα για να ενταχθεί το αίτημα σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Ότι ζητήθηκε, ο Δήμος το κατέθεσε έτσι ώστε το έργο να προωθηθεί αρμοδίως.
Ωστσόσο με την υπ΄αρ. 2827/30-8-2016, εισήγηση απόρριψης Πράξης του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, η πρόταση του Δήμου Αγράφων αξιολογήθηκε αρνητικά στο στάδιο Α΄, διότι δεν υποβλήθηκαν μετά άλλα προαπαιτούμενα:
Α) Η απόφαση περί χαρακτηρισμού του κτιρίου (Μνημείου ή διατηρητέου) και
Β) Η σύμφωνη γνώμη του ΥΠ. ΠΟ.Α.
Παρά την εξέλιξη αυτή, στο ίδιο έγγραφο, τονίζεται ότι «Η παρούσα απόφαση απόρριψης δεν εμποδίζει την εκ νέου υποβολή της πρότασης σε νέα πρόσκληση του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδος 2014-2020». Επίσης στην ίδια απόφαση διευκρινίζεται ότι στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης και δράσης δεν είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση εργασίες που αφορούν στην κατασκευή του αμφιθεάτρου.
Για το όλο θέμα το ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΒΗΜΑ, επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Αγράφων, προκειμένου να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων. Ο κ. Μπαμπαλής μας είπε ότι «ο Δήμος θεώρησε απ΄ αρχής πολύ σοβαρό το θέμα της αναβάθμισης του υπάρχοντος Ιδρύματος ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ και για το λόγο αυτό, δρομολογήθηκε η εκπόνηση της σχετικής Μελέτης». Μάλιστα τόνισε ότι, «από την πλευρά του Δήμου κατατέθηκε πλήρης φάκελος, όπως ακριβώς απαιτούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας», διευκρινίζοντας όμως ότι δεν ζητήθηκε ο χαρακτηρισμός του κτιρίου, αν δηλ. είναι Μνημείο ή διατηρητέο και αν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΥΠ.ΠΟ.Α. Ωστσόσο είπε ο κ. Μπαμπαλής, «άμεσα θα επανέλθουμε με τις νέες υποδείξεις έτσι ώστε να υποβληθεί πλήρης ο φάκελος στην νέα Πρόσκληση ΠΕΠ».
Μετά και τις εξηγήσεις του Δημάρχου διερωτώμεθα, από πού προκύπτει ότι «χάθηκαν» τα χρήματα και θα τα πάρει μάλιστα άλλος Δήμος και γιατί τόση αρνητική παρουσίαση;

Όταν η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να γίνει αυτό το έργο, το έκανε γιατί ήθελε. Προέκυψαν προβλήματα που όμως ξεπερνιούνται και εδώ είμαστε να δούμε κατά πόσο θα ξεπεραστούν έτσι ώστε στο επόμενο ΠΕΠ να κάνουμε λόγο για την οριστική ένταξη του έργου αυτού αλλά και της ανάδειξης του νερόμυλου στη Χρύσω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...