Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΛΛΑΓΕΣ προωθεί το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. με το Νέο «Καλλικράτη» - Προβλέπεται διαχωρισμός της εκλογής του δημάρχου από την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου

Σημαντικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το Νέο «Καλλικράτη», προωθεί το Υπ. Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και οι 4 Υποεπιτροπές, που έχουν συσταθεί σ’ αυτό προς αυτόν τον σκοπό, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά σε

αρμοδιότητες και την εποπτεία των Δήμων, α) εισάγεται η διαδημοτική, διαπεριφερειακή συνεργασία, β) αποσυνδέονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις από την εποπτεία των ΟΤΑ, γ)εισάγεται η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση, δ) καταργείται το δημαρχοκεντρικό σύστημα, ε) ενισχύεται ο ρόλος της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, στ) ενισχύεται ο κοινωνικός έλεγχος της Δημοτικής Αρχής και ζ) ενοποιούνται οι ελεγκτικοί φορείς των Δήμων σ’ έναν, όχι μονοπρόσωπο φορέα.

- συγκρότηση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συζητούνται οκτώ θέματα, με κεντρικότερο αυτό του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των Δημοτικών Αρχών, προς την κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος ή της απλής αναλογικής και ο διαχωρισμός της εκλογής του Δημάρχου, από την εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, θέμα που έχει τεθεί προς συζήτηση στην Υποεπιτροπή, είναι και ο περιορισμός - μέχρι δύο - της θητείας των Δημάρχων, καθώς και της θέσπισης “ασυμβίβαστου”.
Τέλος, δύο Υποεπιτροπές εξετάζουν, η μεν πρώτη, ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής των Δήμων, εξεύρεσης πόρων και φορολογικής αποκέντρωσης, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει ακόμη ικανοποιητικά, η δε δεύτερη, ζητήματα του "παρατηρητηρίου" και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...