Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας KΨΥ Καρπενησίου: "Κατανοώντας την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή"

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2016 είναι «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια».

Ψυχική διαταραχή είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να εκφράσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και εμπειριών που προκαλούν προβλήματα στη σκέψη, το συναίσθημα, τη συμπεριφορά του ανθρώπου αλλά και στην επικοινωνία του με τους άλλους. Εκδηλώνεται με μια ποικιλία συμπτωμάτων βιολογικών – σωματικών, ψυχολογικών – συναισθηματικών και κοινωνικών.
«Χτύπα ξύλο», «Πιάσε κόκκινο», «ο τυχερός μου αριθμός», «Τρίτη και 13», «δάγκωσε τη γλώσσα σου», «κουνήσου από τη θέση σου», «μαύρη γάτα». Ποιος από εμάς δεν έχει νιώσει την ανάγκη σε κάποια φάση της ζωής του να κάνει κάτι από τα παραπάνω;
Επίσης, συχνά σε όλους μας παρατηρούνται εμβόλιμες σκέψεις όπως επαναλήψεις λέξεων και εικόνων, ή κάποιος ρυθμός, που κολλάνε στο μυαλό και δεν φεύγουν εύκολα.
Όλα όμως τα παραπάνω, παρά τον καταναγκαστικό χαρακτήρα που παίρνουν ορισμένες φορές, βρίσκονται σε φυσιολογικό πλαίσιο. Συνδέονται με εκδηλώσεις  του πολιτισμού μας και δεν
συνιστούν παθολογικές συμπεριφορές.
Τι είναι όμως η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ), την οποία πραγματεύευται η ημερίδα που θα λάβει χώρα στο ΚΨΥ;
Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή στην οποία ο ασθενής παγιδεύεται από μία σειρά επαναληπτικών σκέψεων, εικόνων ή παρορμήσεων (ιδεοληψίες) και επαναληπτικών συμπεριφορών (ψυχαναγκασμοί), που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά του. Συχνά ο ίδιος αναγνωρίζει ότι είναι υπερβολικές ή παράλογες, αλλά νιώθει αναγκασμένος να σκέφτεται ή να δρα με τον τρόπο αυτό, γιατί διαφορετικά βιώνει έντονο άγχος.
Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς με ΙΨΔ είναι:
α) Οι ιδεοληψίες, δηλαδή επαναλαμβανόμενες και επίμονες σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις που «εισβάλλουν» στο μυαλό του ασθενούς χωρίς ο ίδιος να το θέλει, έχουν δυσάρεστο περιεχόμενο και του προκαλούν τρομερό άγχος. Ο ασθενής αναγνωρίζει τις σκέψεις αυτές ως δικές του, ακόμη και αν δεν συμφωνεί μαζί τους, και ενώ προσπαθεί να τις αγνοήσει, να τις καταστείλει και να τις εξουδετερώσει, δεν το πετυχαίνει πάντα.
β) Οι ψυχαναγκασμοί, δηλαδή επαναλαμβανόμενες και επίμονες πράξεις ή συμπεριφορές που απαιτούν τόσο πολύ χρόνο, ώστε ο ασθενής να μην μπορεί να συνεχίσει τις άλλες του δραστηριότητες. Μπορεί να είναι φανεροί, δηλαδή κινητικές συμπεριφορές (π.χ. καθαριότητα), ή κρυφοί, δηλαδή νοητικές πράξεις (π.χ. επανάληψη φράσης). Συνήθως, αποτελούν την απάντηση στην ιδεοληψία του ασθενούς και στοχεύουν στην ανακούφιση από το άγχος που αυτή προκαλεί. Όμως, λειτουργούν προσωρινά και σύντομα οι ανησυχίες επανέρχονται. Μάλιστα, αν και ο ασθενής αναγνωρίζει τις πράξεις αυτές ως υπερβολικές ή παράλογες, βιώνει έντονο άγχος αν δεν τις εκτελέσει.
Η διαφοροποίηση μεταξύ φυσιολογικών και νοσηρών σκέψεων και συμπεριφορών  έγκειται στη συχνότητα, την ποσότητα, την ένταση και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από το άτομο.
Η σωστή εκτίμηση των συμπτωμάτων και η διάγνωση της διαταραχής θα οδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία. Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή έχει το οικογενειακό και οικείο εν γένει περιβάλλον, το οποίο μέσω της γνώσης για την ΙΨΔ και της κατάλληλης ψυχοεκπαίδευσης, θα συντελέσει στην παρότρυνση για την ενδεδειγμένη θεραπεία και την υποστήριξη των ατόμων αυτών.
Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καρπενησίου (ΚΨΥ) προσκαλεί, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Κ.Ψ.Υ., κάθε ενδιαφερόμενο, στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: ¨Κατανοώντας την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Ξεφεύγοντας από την τελειομανία και την παγίδα της επανάληψης¨ (αίτια, συμπτώματα, θεραπευτική αντιμετώπιση, μύθοι και αλήθειες). Ειδικότερα, θα λάβουν χώρα οι εξής δραστηριότητες:

- Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση σχετικά με την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
- Προβολή  ταινιών μικρού μήκους
- Διάθεση έντυπου υλικού

Εκ του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καρπενησίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...