Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Η Λαμία τίμησε τον Ευρυτάνα λογοτέχνη Μιχάλη Σταφυλά

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΘΙΩΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ τίμησε τον Ρουμελιώτη λογοτέχνη, συγγραφέα κι εκδότη Μιχάλη Σταφυλά σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.
Το παρόν στην εκδήλωση των Φθιωτών Λογοτεχνών έδωσε πλήθος κόσμου, αλλά και πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Θύμιος Καραϊσκος και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βίβιαν Αργύρη.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι ποιήτρια και Αντ/δρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων, Κουτσογιάννη Ξανθή,  το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, ο Μιχάλης Σταφυλάς ο οποίος μίλησε για τα 80 χρόνια από την πρώτη του δημοσίευση, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήρε ο συνταξιούχος φιλόλογος καθηγητής και αρθρογράφος Νάτσιος Δημήτριος. Η εκδήλωση προχώρησε με ομιλίες του πανεπιστημιακού καθηγητή Κλεομένη Κουτσούκη, της Διδάκτωρ φιλολογίας, Πρ/νη των Γ.Α.Κ.- Αρχείων Ν. Ευρυτανίας Μαρίας Παναγιωτοπούλου, ενώ η βραδιά έκλεισε με αποσπάσματα από τα έργα του Μιχάλης Σταφυλάς που απήγγειλε ο εκπαιδευτικός Σταυρόπουλος Γιώργος.
Δυο λόγια για τον Ρουμελιώτη λογοτέχνη
Όταν τον απέλυσε η δικτατορία, δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο «Πολιτισμός» που κυκλοφόρησε την 10τομη Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών: «Γίγαντες του Πνεύματος» τα περισσότερα κείμενα της οποίας έγραψε ο ίδιος. Στον λογοτεχνικό τομέα είναι ο πρώτος μελετητής που παρουσίασε στην Ελλάδα τον Τούρκο ποιητή και φιλέλληνα Ναζίμ Χικμέτ με το πρώτο του βιβλίο. Έκτοτε έχει εκδώσει 20 βιογραφικές – κριτικές μελέτες για 50 Νεοέλληνες λογοτέχνες. Επίσης 8 βιβλία δοκιμίων, 4 μυθιστορήματα, 3 συλλογές διηγημάτων, 2 ποιητικές συλλογές και ένα θεατρικό («Πατροκοσμάς»). Για τρία χρόνια ήταν συνδιευθυντής του περιοδικού «Νεοελληνικός Λόγος», από το 1973 ως το 1987 διευθυντής του περιοδικού «Θεσσαλική Εστία» και από το 1988 ως σήμερα της «Πνευματικής Ζωής», (όπου διαδέχτηκε τον Μελή Νικολαΐδη). Σήμερα επιμελείται την έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού της Πανευρυτανικής Ένωσης «Ευρυτανικά Χρονικά». Κάθε χρόνο εκδίδει την «Διαρκή Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», που βρίσκεται στον 18ο τόμο.

Το 2008 η «Πανευρυτανική Ενωση» κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ευρυτανικά» που περιέχει εισηγήσεις του σε διάφορα θέματα ιστορικά και αντιστασιακά. Κάθε Ιούνιο που στη Δομνίστα Ευρυτανίας γίνονται εκδηλώσεις για το ξεκίνημα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο Μιχάλης Σταφυλάς είναι ομιλητής με διάφορα θέματα. Το 2008 κυκλοφόρησε επίσης από την Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων το βιβλίο της καθηγήτριας Πανεπιστημίου και τ. υφυπουργού Πολιτισμού Καλλιόπης Μπουρδάρα «Μιχάλης Σταφυλάς -ο Ευρυτάνας λόγιος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...