Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΑΓΙΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ…

Τιμή και ευλογία ξεχωριστή για την Ευρυτανία και τους όπου γης Ευρυτάνες, η εορτή των Ευρυτάνων Αγίων, που τιμώνται με κάθε λαμπρότητα την τελευταίαν Κυριακήν του μηνός 


Αυγούστου δι' αγρυπνίας και ειδικής Ακολουθίας, όπως εθεσπίσθη, αδεία της Ιεράς Συνόδου το 1971.
Οι Άγιοί μας, άρχισαν να τιμώνται πρώτα εις την Ιερά Μονή Τατάρνης, κάτω ακριβώς από το Καθολικό της Μονής, όπου υπάρχει Ναός ισομεγέθης με το καθολικόν, εις τιμήν των έξ Ευρυτανίας και των ομόρων περιοχών Αγίων. Αυτοί είναι:
1. Ο όσιος Ανδρέας που ασκήτευσε τον ΙΓ' αιώνα στο απέναντι της Μονής βουνό της Κανάλας.

2. Ο Νεομάρτυς Μιχαήλ ο εκ Γρανίτσης που εμαρτύρησε το 1544 στην Θεσσαλονίκη.
3. Ο Οσιομάρτυς Δαμιανός, εκ Μυριχόβου. Ήθλησε τοδ 1568 ειίς Λάρισαν.
4. 0 Ιερομάρτυς Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου. Ήθλησε το 1601 εις Φανάριον.
5. Ο Νεομάρτυς Νικόλαος ο Καρπενησιώτης. Ήθλησε το 1672 εις Κων/πολιν.
6 Ο οσιοϊερομάρτυς Κυπριανός εκ Κλειτσού. Ήθλησε το 1679 είς Κων/πολιν.
7. Ο Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός. Εκοιμήθη το 1682 εις Μονήν Αγίας Παρασκευής Γούβας Βραγγιανών.
8. Ο Οσιομάρτυς Ρωμανός έξ Αντρανόβης Εύρυτανίας. Ήθλησε το 1694 εις Κ/πολιν.
9. Ο Όσιος Ακάκιος εκ Γολίτσης. Εκοιμήθη το 1730 εις Καυσοκαλύβια Αγίου Όρους.
10. Ο Εθνομάρτυς και Ισαπόστολος Κοσμάς ο Aιτωλός. 'Ηθλησε το 1770 εις Κολικόντασι Βορείου Ηπείρου.
11. Ο Οσιομάρτυς Γεράσιμος εκ Μεγάλου Χωρίου. Ήθλησε το 1812 εις Κων/πολιν, και
12. Ο Νεομάρτυς Ιωάννης εκ Κονίτσης ο εξ Αγαρηνών. 'Ηθλησε το 1814 εις Βραχώριον.
Λόγω της προσέλευσης πολλών πιστών κάθε χρόνο στο Μοναστήρι, ο Γέρων Καθηγούμενος, πρότεινε την ανέγερση νέου Ναού και στο Καρπενήσι, για να τιμώνται έτσι και στην ευρυτανική πρωτεύουσα οι Άγιοί μας. Η πρόταση του Γέροντας ενσαρκώθηκε και έτσι χτίστηκε στο Καρπενήσι ο Περικαλλής ομώνυμος Ναός των Αγίων.   
Βεβαίως τιμάται και ξεχωριστά ο κάθε Άγιος στον τόπο καταγωγής του, με ιδιαίτερες τιμές.
Τελευταία πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο και όχι μόνο ότι πέραν της καθιερωμένης εορτής της Συνάξεως των Ευρυτάνων Αγίων από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλ. της Ελλάδος, στο Καρπενήσι και στο Μοναστήρι της Τατάρνας, οι Άγιοί μας, θα τιμώνται και σε «νέα» γιορτή, την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου κάθε χρόνο και στην Γρανίτσα και μάλιστα όπως αναφέρουν οι ανακοινώσεις στον «Μητροπολιτικό» Ναό του εν Γρανίτση Αγίου Μιχαήλ, εκ της χορείας των Ευρυτάνων Αγίων.
Εδώ πρόκειται για μέγα εκκλησιολογικό λάθος που θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, πριν προχωρήσει. Οι τοπικοί Άγιοι εορτάζονται μόνο, μετά από απόφαση Συνοδική και όχι όποτε επιθυμεί ο καθείς. Στην Ευρυτανία οι Άγιοί μας, τιμώνται δεόντως τόσο στον Δήμο Καρπενησίου, όπου και ο ομώνυμος Ναός στο Καρπενήσι, όσο και στον Δήμο Αγράφων, όπου υπάρχει Ναός εις τιμήν των Ευρυτάνων Αγίων στο Μοναστήρι της Τατάρνας.
Η τιμή και δόξα την οποία απευθύνουμε προς τους Αγίους μας εμμέσως αναφέρεται στον ίδιο το Θεό και Κύριο. Τιμώντας δηλαδή τους Ευρυτάνες Αγίους τιμούμε και δοξάζουμε τον ίδιο τον Θεό που τους ανέδειξε ένδοξους αγίους και πολίτες της ουρανίου του βασιλείας.  Τους μνημονεύουμε, αποδίδουμε τιμή και δόξα στα άγια πρόσωπά τους και τις ιερές μνήμες τους, ζητούμε δε τις προσευχές και δεήσεις τους για μας προς το Θεό και τη βοήθειά τους σε πολλές ανάγκες του βίου μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραπανίσια όπως και η «κίνηση» να «καθιερωθεί» εν αταξία ακόμη μια εορτή στους τοπικούς Ευρυτάνες Αγίους.
Όσον αφορά τα περί "Μητροπολιτικού Ναού", ενημερώνουμε ότι Μητροπολιτικός - Καθεδρικός Ναός καλείται ο κεντρικός ναός μιας πόλης που αποτελεί έδρα του επισκόπου – Μητροπολίτη της περιοχής. Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη "καθέδρα" που αποτελεί σύντμηση των λέξεων κάτω+έδρα.


ΕΚ ΤΟΥ ΑΜΒΩΝΟΣ - ΤΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΡΑΣΟ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...