Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κοντά στους ξωμάχους της ζωής

Τους ξωμάχους της ζωής επισκέφτηκε το πρωί στα ΚΑΠΗ του Δήμου Καρπενησίου, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, παρουσία του Αντιδημάρχου Καρπενησίου κ.Λάππα. Ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Κέντρο, συνομίλησε με τους αγωνιστές της τρίτης ηλικίας, όπως και με το προσωπικό που φροντίζει για αυτούς. Η επίσκεψη του Μητροπολίτου χαροποίησε ιδιαίτερα τόσο τους ηλικιωμένους όσο και τους εργαζομένους του ΚΑΠΗ.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ



Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να ευαισθητοποιήσει και να επισημάνει τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας αλλά και ως φόρος τιμής στους ηλικιωμένους.
Ένα χρόνο αργότερα όρισε πέντε βασικές αρχές για τους ηλικιωμένους, οι οποίες στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην τρίτη ηλικία από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Αυτές οι αρχές είναι:
η ανεξαρτησία,
η ενεργός συμμετοχή των ηλικιωμένων στα κοινά,
η δυνατότητα εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων,
η φροντίδα και
η αξιοπρέπεια.
Στόχος του εορτασμού της ημέρας των ηλικιωμένων είναι η αναγνώριση των ατόμων της τρίτης ηλικίας στη συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, εφόσον σήμερα οι ηλικιωμένοι παίζουν σημαντικό ρόλο, μέσα από εθελοντικές ενέργειες μεταδίδοντας εμπειρίες και γνώσεις στα παιδιά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά σήμερα που βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης, βλέπουμε αρκετά ζευγάρια να επιστρέφουν στην "πατρική" εστία των γονιών τους για να μπορέσουν να φροντίσουν την οικογένειά τους. Οι ηλικιωμένοι γονείς τους είναι αυτοί που τους ανοίγουν την αγκαλιά τους και προσπαθούν να συμπαρασταθούν με όποιους τρόπους μπορούν (οικονομικά, φροντίδα και φύλαξη στα εγγόνια, …), ακόμα και με την αυξανόμενη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. αλλά και τον Π.Ο.Υ., σύγχρονες μελέτες έδειξαν ότι ο μέσος χρόνος που διαθέτει ένα ηλικιωμένο άτομο σε λεπτά για να φροντίσει κάποιον συγγενή που έχει την ανάγκη του, κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντίθετα, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο. Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η συμβολή των ηλικιωμένων ατόμων στη σύγχρονη κοινωνία. Για να εξασφαλισθεί όμως χρειάζεται ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του Ο.Η.Ε. και του Π.Ο.Υ., όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 χρόνων μιας χώρας είναι άνω του 7%, χαρακτηρίζεται ως γερασμένη.
Στην χώρα μας η οποία θεωρείται χώρα γερασμένου πληθυσμού, ο πληθυσμός από 0 - 14 ετών φτάνει μόλις το 14%, που σημαίνει ότι μελλοντικά θα μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός μας καθώς γερνάμε σαν χώρα και δεν αυξάνονται οι γεννήσεις. Το ποσοστό των ηλικιωμένων ατόμων ενώ βρισκόταν στο 17,2% αναμένεται να φτάσει το 2020 στο 24% ενώ το 2030 στο 30%.
Μάλιστα, η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰).
Σήμερα η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό με ποσοστό αύξησης 21,4% μεταξύ των ετών 2001-2006, έναντι 17,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος ενεργού γήρανσης 2012 (COM (210) 462/06.09.2010) και με βάση στοιχεία και προβλέψεις της Eurostat, υπολογίζεται ότι ενώ σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15-64 ετών) ανά 1 συνταξιούχο άνω των 65 ετών, το 2060 θα υπάρχουν μόνο 2 άτομα για κάθε 1 συνταξιούχο.
Το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600.000.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.
Ο λόγος της αύξησης του ποσοστού οφείλεται από την μία στην ολοένα και μεγαλύτερη υπογεννητικότητα, ενώ από την άλλη, στην δημογραφική γήρανση του πληθυσμού καθώς η πρόοδος της ιατρικής στη φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων με χρόνιες παθήσεις αυξάνει το προσδόκιμο όριο ζωής. Σημαντικό είναι όμως όχι μόνο να αυξάνεται η διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου αλλά το να μπορεί να έχει και ποιότητα ζωής. Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, υποστηρίζει μάλιστα ότι η χώρα μας είναι απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές και αποτελεί «φτωχό συγγενή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...