Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Πάνω από 30.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα Δημιουργία 15.000 νέων θέσεων φιλοξενίας - ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΟΣΟΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Το ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΒΗΜΑ, μετά  το ρεπορτάζ που έκανε για το μείζον αυτό θέμα, διαπίστωσε ότι οι Ευρυτάνες και δη, της Δυτ. Ευρυτανίας, τους οποίους εδώ και καιρό έχει ξεχάσει η πολιτεία, δεν πρόκειται να συναινέσουν στην δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην περιοχή, πρώτον επειδή δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι και δεύτερον γιατί δεν υπάρχουν υποδομές.
Όσον αφορά τα όσα ακούστηκαν ή γράφτηκαν ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως προσωρινό κέντρο φιλοξενίας οι εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της ΣΩΤΗΡΑΣ Ανατ. Φραγκίστας, είναι πλέον γνωστό κάτι που επιβεβαιώθηκε και επισήμως από την τοπική εκκλησία, στην οποία ανήκουν, ότι οι εν λόγω Κατασκηνώσεις έχουν ήδη μπει σε πρόγραμμα επισκευαστικών εργασιών, για να λειτουργήσουν κανονικά τον Ιούνιο από τη ΔΕΗ και την ΤΑΥΤΕΚΩ. Επομένως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, την στιγμή μάλιστα που είναι όλα έτοιμα για την επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων μετά από 7 ολόκληρα χρόνια!!! 

Τους 30.000 ξεπερνούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, ενώ η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία 15.000 νέων θέσεων προσωρινής φιλοξενίας μέχρι την επόμενη εβδομάδα σε χώρους «που μπορούν να διαμορφώνονται γρήγορα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.
Βάσει των στοιχείων, σήμερα στις 7.30 το πρωί φιλοξενούνταν 2.501 άτομα στα τέσσερα hotspots, 8.647 στις τέσσερις ανοιχτές δομές φιλοξενίας (Σχιστό, Διαβατά, Νέα Καβάλα και Χέρσο), 720 στον Ελαιώνα, και 5.290 στους τρεις χώρους στο Ελληνικό.

Στην Ειδομένη η εκτίμηση είναι ότι βρίσκονταν 10.000 άτομα και στον Πειραιά 1.800 άτομα. Επίσης, 490 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία που έχει μισθώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις Θερμοπύλες και στα Λουτρά Σμοκόβου στην Καρδίτσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, 1.140 κρατούμενοι βρίσκονται στα 11 κέντρα κράτησης στην Κόρινθο, τον Ταύρο, το Παρανέστι, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα, την Αμυγδαλέζα, τη Μόρια, τη Σάμο και τη Χίο.
Για τη σίτιση των προσφύγων σήμερα διανεμήθηκαν 11.890 μερίδες φαγητού στις δομές προσωρινής φιλοξενίας (Σχιστό, Ελληνικό, Διαβατά, Ελαιώνα, Κιλκίς και Λουτρά Σμοκόβου), που περιλάμβαναν πρωινό, γεύμα και δείπνο. Επίσης, δόθηκαν 1.500 μερίδες στο λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ σήμερα Πέμπτη ξεκίνησε η διαμόρφωση του χώρου για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στον διάδρομο Προσγείωσης Αθύρων στα Γιαννιτσά, όπου εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν περίπου 500 σκηνές και η συνολική δυναμικότητα θα είναι 4.000. Επίσης, συνεχίζονται οι εργασίες για την πλήρη διαμόρφωση των χώρων στα hotspots της Μόριας (κατασκευή του 4ου σταθμού καταγραφής), της Σάμου (τοποθέτηση οικίσκων) και της Κω (συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής υποδομών). Στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης φάσης, ενώ στον Ελαιώνα έχουν ξεκινήσει οι χωματουργικές εργασίες προκειμένου να γίνει η επέκταση.
Νέο συντονιστικό κέντρο διαχείρισης για το προσφυγικό
Η δημιουργία προσωρινών κέντρων φιλοξενίας, αλλά και η συνολική διαχείριση των προσφυγικών ροών τίθενται στο επίκεντρο του νέου Συντονιστικού Κέντρου, που δημιουργεί η κυβέρνηση και απαρτίζουν έξι υπουργεία. 
Το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης απαρτίζεται από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων, Ναυτιλίας και Μακεδονίας - Θράκης. Σε αυτό, θα συμμετέχουν και άλλα υπουργεία, ανάλογα με τα θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Πολιτικός συντονιστής είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Επιτελικό όργανο θα είναι το διευρυμένο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ).
Όπως επισήμανε στην πρώτη συνέντευξη της διυπουργικής επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Ευρώπη και μετά τις απαράδεκτες αποφάσεις ορισμένων χωρών δημιουργείται μια νέα κατάσταση, ότι εισέρχονται στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από τις λίγες δεκάδες που εξέρχονται. Την κατάσταση αυτή έρχεται να καλύψει η διυπουργική ομάδα».
Δημιουργία 15.000 νέων θέσεων φιλοξενίας έως την ερχόμενη εβδομάδα
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ενεργοποιεί την δεύτερη φάση διαχείρισης των ροών, αυτή της αναζήτησης προσωρινών κέντρων φιλοξενίας. Ήδη λειτουργούν τα δύο νέα κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο Κιλκίς, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Βίτσας από σήμερα αξιοποιείται και η δομή φιλοξενίας που ετοίμασε η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία.
Συγχρόνως, γίνεται συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να υποδείξει και άλλα κέντρα φιλοξενίας «και ήδη γίνονται προτάσεις».  Στόχος είναι να διαμορφωθούν άλλες 15.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι την επόμενη εβδομάδα σε χώρους «που μπορούν να διαμορφώνονται γρήγορα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος, το σύνολο σχεδόν των χώρων φιλοξενίας που λειτουργούν σήμερα είναι μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα του στρατού και τώρα γίνονται προτάσεις που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, «τις οποίες εξετάζουμε και αν είναι ικανοποιητικές τις αποδεχόμαστε».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ταφύλλης, εξήγησε ότι δουλειά του συντονιστικού διυπουργικού οργάνου είναι να συνθέτει την συνολική εικόνα, να κάνει αξιολόγηση της κατάστασης και των προβλημάτων που προκύπτουν και μετά να σχεδιάζει, να παρακολουθεί την υλοποίηση και να αξιολογεί τα αποτελέσματα της υλοποίησης.

ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΟΣΟΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Το ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΒΗΜΑ, μετά από το ρεπορτάζ που έκανε για το μείζον αυτό θέμα, διαπίστωσε ότι οι Ευρυτάνες και δη της Δυτ. Ευρυτανίας, τους οποίους εδώ και καιρό έχει ξεχάσει η πολιτεία, δεν πρόκειται να συναινέσουν στην δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, καθότι τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν, ενώ οι εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της ΣΩΤΗΡΑΣ, έχουν ήδη μπει σε πρόγραμμα επισκευαστικών εργασιών, για να λειτουργήσουν κανονικά τον Ιούνιο. 

1 σχόλιο:

  1. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους κι ας ανοίξουμε τα μάτια μας. Το παιχνίδι στημένο εδώ και χρόνια.
    Καταλάβατε τώρα ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που θ' ανοίξουν οι κατασκηνώσεις;

    Καλό πόλεμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...