Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Επέτειος γεμάτη αναμνήσεις θανάτου από τα χρόνια του Εμφυλίου

Ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος, θυμόταν ότι τέτοια Μήνα Απρίλη, πριν 68 χρόνια κατά τα μαύρα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου, κατάφερε να ξεφύγει από τους διώκτες του, που έτρεχαν πίσω του πυροβολώντας τον. Στο χιτώνιο που φορούσε, βρέθηκαν αργότερα, οκτώ τρύπες από τις σφαίρες των κυνηγών του. Καμία δεν τον χτύπησε. «Μόνο με θαύμα του Θεού μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα».


Με τις αναμνήσεις αυτές, πήγε  προ ημερών, μέσα Απρίλη 2016,  από το σπίτι του στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο Φλάσινγκ της Ν. Υόρκης. Φεύγοντας, φίλησε μια μικρή πέτρα που τη φυλάει σε κορνίζα στο σπίτι του στο Γουάιτστόουον, σαν πολύτιμο κειμήλιο. Είναι από το σημείο, όπου κυνηγημένος κρύφτηκε και κατάφερε να ξεφύγει από τους διώκτες του. «Σ’ ευχαριστώ, Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ Παναγιά μου, που με γλίτωσες», έλεγε και ξανάλεγε ύστερα από λίγο, ανάβοντας, μια λαμπάδα. Εμεινε για αρκετή ώρα μέσα στην εκκλησία και προσευχήθηκε.
Οι αναμνήσεις έτρεχαν στη σκέψη του. Τι να πρωτοθυμηθεί; Τρεις φορές γλύτωσε από εκτέλεση από τους αντάρτες.
Ήταν 16 χρόνων, όταν οι αντάρτες τον είχαν επιστρατεύσει. Και ήταν 14 Απριλίου του 1948, όταν μαζί με άλλους αντάρτες βρισκόταν στον ποταμό Μέγδοβα, στην ορεινή Ευρυτανία. Σε μια στροφή ακούστηκαν ριπές όπλων στον αέρα. Είχαν πέσει σε ενέδρα, κοντά στο χωριό Βίνιανη.
Ο νεαρός Γρηγόρης έτρεχε όσο μπορούσε ανάμεσα σε πουρνάρια και βράχους για να γλυτώσει. Το ένα του παπούτσι ήταν σχισμένο και χωρίς σόλα. Ένας από τους στρατιώτες τον κυνηγούσε, πυροβολώντας. Σε κάποιο σημείο, υψώνονταν απότομα βράχια μπροστά του. Δεν μπορούσε να διαφύγει. Πρόλαβε και είδε έναν βράχο με ένα κοίλωμα, σα σπηλιά. Κατάφερε να κρυφτεί εκεί. Αυτός που τον κυνηγούσε, έψαξε ολόγυρα. Δεν τον βρήκε και ο νεαρός Γρηγόρης γλύτωσε.
Πριν λίγα χρόνια ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος πήγε και βρήκε το βράχο που είχε κρυφτεί τότε. Μαζί του, ήταν η αγαπημένη του σύζυγος, Βιργινία, και ο βαφτισιμιός του, Χάρης Δήμος. Έκλαψε σαν μικρό παιδί από τη συγκίνηση. Και φεύγοντας από εκεί, πήρε μαζί του μια μικρή πέτρα.
«Άφησα εντολή στα παιδιά μου, να τη βάλουν στο μνήμα μου όταν πεθάνω», είπε.
Αφού άναψε τη λαμπάδα του και προσευχήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο κ. Ζαχαρόπουλος διηγήθηκε, συγκινημένος, την ιστορία του στον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας, π. Παύλο Παλαιστίδη. Φεύγοντας, δώρισε στη βιβλιοθήκη της κοινότητας, ένα αντίτυπο από το βιβλίο του π. Ευάγγελου Φεγγούλη, με τίτλο, «Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος, Ένας αλλιώτικος αντάρτης στα βουνά της Ευρυτανίας».
Ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος, που γεννήθηκε στο χωριό Αγία Βλαχέρνα του Δήμου Καρπενησίου, γνωστό ως Ερκίστα, είναι σήμερα 85 χρόνων, αλλά η καρδιά του φλέγεται για την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά το απέδειξε την περασμένη Κυριακή, όταν περπάτησε την Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν κατά την ελληνική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, μαζί με τον Σύλλογο Ευρυτάνων Αμερικής, «Παναγία η Προυσιώτισσα» στον οποίο είχε διατελέσει πρόεδρος.
«Περπάτησα όλη τη διαδρομή, από την 63η, μέχρι την 79η Οδό», είπε. «Αλλά, κάπου στη μέση, δεν αισθανόμουν καθόλου τα πόδια μου. Ομως, επέμεινα μέχρι το τέλος. Για 58 χρόνια δεν θυμάμαι να έλειψα ποτέ από την παρέλασή μας. Και η συγκίνησή μου ήταν απερίγραπτη, όταν άκουσα τα εγγόνια μου, τον Χρήστο και τη Βιργινία, που ήταν ανάμεσα στους θεατές να μου φωνάζουν με υπερηφάνεια την ώρα που περνούσα, ‘παππού, παππού’. Η φετινή παρέλαση ήταν καταπληκτική και συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γαλάτουλα».
Όλη η οικογένεια είναι υπερήφανη για τον Γρηγόρη Ζαχαρόπουλο. Και ξέρουν την περιπετειώδη ζωή με συνεχείς κινδύνους, που πέρασε νέος στα βουνά της Ευρυτανίας κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Ξέρουν ότι τρεις φορές γλύτωσε από σίγουρη εκτέλεση. Την πρώτη φορά, όταν αρρώστησε επάνω στα βουνά και οι αντάρτες αποφάσισαν να τον σκοτώσουν, αλλά τον έσωσε ένας συγγενής που ανέλαβε να τον μεταφέρει στην πλάτη του. Τη δεύτερη φορά, όταν ένας αντάρτης που τον χρησιμοποιούσαν για εκτελέσεις, τον πήρε στο δάσος για να τον θανατώσει, αλλά στο τέλος τον άφησε να επιστρέψει κοντά στους άλλους. Και την τρίτη φορά, όταν δραπέτευσε από τους αντάρτες και κατέφυγε στον Στρατό. Τον φυλάκισαν, τον έδειραν και επρόκειτο να τον περάσουν από Στρατοδικείο με κίνδυνο να τον εκτελέσουν. Και πάλι γλύτωσε.
Ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος και η εκλεκτή σύζυγός του Βιργινία, ζουν ευλογημένα και ήρεμα κοντά στα παιδιά τους στην Νέα Υόρκη, όπου είναι οι μόνιμοι «πρεσβευτές» της Ευρυτανίας, διακονώντας για πολλές δεκαετίες ότι καλό και ευλογημένο για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, στην 2η πλέον πατρίδα τους. Η Παναγία Προυσιώτισσα που τόσο ευλαβούνται να τους έχει πάντα καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...