Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

«Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών 26 Ιουνίου 2016» - 10 χρόνια Κέντρο Πρόληψης «ΑΛΚΥΟΝΗ»

Το 2016 συμπληρώνονται 10 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης «ΑΛΚΥΟΝΗ». Σε αυτά τα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά παρεμβάσεων στα σχολεία της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, ομιλίες, ομάδες γονέων, σεμινάρια εκπαιδευτικών σε υλικά πρόληψης, σεμινάρια ευαισθητοποίησης επαγγελματιών υγείας και ψυχικής υγείας, καθώς και παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στους κατοίκους τόσο της πόλης του Καρπενησίου όσο και της ευρύτερης περιοχής.


Διαθέτει αυτή τη στιγμή 2 άτομα επιστημονικό προσωπικό (κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο) που είναι στη διάθεση του κοινού για ενημέρωση, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων και στηρίζεται διοικητικά από ένα ακόμη μέλος του προσωπικού.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αλκυόνη», μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά από τις 09.00 ως τις 14.30 στο τηλέφωνο: 2237022904. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο μας για αναλυτική περιγραφή των δράσεων (www.alkyoni.gr)  καθώς και τη σελίδα μας στο facebook (Κέντρο Πρόληψης Αλκυόνη).
Ένας από τους στόχους του Κέντρου είναι και η παροχή έγκυρων πληροφοριών όσον αφορά την αντιμετώπιση της εξάρτησης από ναρκωτικά. Στα πλαίσια αυτού του σκοπού παρουσιάζουμε επιγραμματικά την Ετήσια έκθεση (2015) της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ  για τον έλεγχο των ναρκωτικών και τα συμπεράσματα της Πανελλήνιας έρευνας ESPAD (έρευνα που διεξάγεται κάθε 4 χρόνια) για την κατάστασης της χρήσης ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό για το 2015.
Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.
Στην ετήσια έκθεσή της (για το 2015) η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών αναφέρει ότι:
-Νέες ψυχοδραστικές ουσίες συνεχίζουν να εμφανίζονται σε υψηλό και αυξανόμενο αριθμό τα τελευταία χρόνια. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 τα κράτη μέλη είχαν αναφέρει 602 νέες ουσίες
-Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι εξαιτίας της αδικαιολόγητης συνταγογράφησης και της υπερβολικής χρήσης βενζοδιαζεπινών, μιας κατηγορίας ουσιών που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του άγχους από τα ηλικιωμένα άτομα. Αυτό συμβαίνει παρά την ύπαρξη μελετών οι οποίες αποδεικνύουν τον κίνδυνο εξάρτησης.
-Στο Αφγανιστάν μειώθηκαν οι επαρχίες όπου καλλιεργείται το όπιο αλλά και η συνολικά καλλιεργούμενη έκταση.
-Σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου. Την ίδια στιγμή το 95% της παγκόσμιας κατανάλωσης φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου γίνεται από τους κατοίκους της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
-Οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο όσον αφορά τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Όσον αφορά την Ευρώπη
-Η χρήση ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διαδεδομένη. Η ουσία που καταναλώνεται περισσότερο στην Ευρώπη  είναι η κάνναβη, ακολουθεί η κοκαΐνη, το έκσταση και οι αμφεταμίνες. Πρόβλημα οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες.
-Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει σημαντικά εργαλεία για την εμπορία των ναρκωτικών.
-Οι ουσίες εξάρτησης γίνονται όλο και πιο ισχυρές και ανόθευτες.
-Στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη τα ποσοστά ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών είναι σχεδόν 5 φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Όσον αφορά τη χώρα μας, ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα της πανελλήνιας έρευνας στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Γνωστή ως Έρευνα ESPAD, ξεκίνησε το 1984 από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζεται έως σήμερα από το ΕΠΙΨΥ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης της εξέλιξης του φαινομένου στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια.  Μελετά την επικράτηση και τα χαρακτηριστικά της χρήσης νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών. Επίσης, διερευνά ευρύτερα θέματα της συμπεριφοράς των μαθητών με έμφαση σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές όπως η υπερβολική χρήση διαδικτύου και ο στοιχηματισμός.
Στην έρευνα του 2015 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.202 μαθητών ηλικίας 16 ετών (μαθητές της Α’ Λυκείου) από 175 σχολεία της χώρας.  Η έρευνα του 2015 υλοποιήθηκε με τη μερική χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ και με τη συνεργασία των κατά τόπους Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΟΚΑΝΑ / Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας για τους εφήβους που δείχνουν πτωτική πορεία του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ καθώς και ανακοπή της διάδοσης της χρήσης «ναρκωτικών». Εντούτοις, παραμένει σημαντική η μερίδα των εφήβων που αναφέρουν χρήση ουσιών – νόμιμων και παράνομων – καθώς και των επιπτώσεών τους σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Επιπρόσθετες απειλές τα τελευταία χρόνια αποτελούν η διάδοση νέων ουσιών καθώς και άλλων δυνάμει εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η υπερβολική προσκόλληση στο διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ο στοιχηματισμός.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...