Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΙΣ 19,20 & 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές

Τη στιγμή κατά την οποία το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας καίγεται στο καμίνι των ατελείωτων φόρων, των εισφορών και της ανεργίας, αυτή τη στιγμή επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ της περήφανης διαπραγμάτευσης, να φέρει στην εθνική αντιπροσωπεία την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ευλόγως λοιπόν αναρωτιέται κανείς:
Μήπως η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται σε άλλο πλανήτη;
Ή για άλλη μια φορά προσπαθεί εσκεμμένα να εξαπατήσει τους πολίτες, αποσπώντας τη προσοχή τους από τα προβλήματα της καθημερινότητας;
Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση σε αυτή τη κίνηση;
Γιατί αυτή η πρεμούρα αλλαγής του εκλογικού νόμου, τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα όσο ποτέ άλλοτε;
Γιατί δεν προχώρησε άμεσα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου πέρυσι, όταν μέσα από ένα ντελίριο λαϊκισμού και υποσχεσιολογίας κατέλαβε την εξουσία;
Αλλά χρησιμοποίησε το ισχύον εκλογικό σύστημα προκειμένου να ξανακερδίσει τις εκλογές;
Γιατί αυτή η βιασύνη και οι θωπείες στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για να περάσει τον εκλογικό νόμο;
Γιατί ο κύριος πρωθυπουργός ακόμη και χθες, προσπάθησε να αναστήσει τα πολιτικά ζόμπι παζαρεύοντας το όριο 3% εισόδου στη Βουλή και γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια το εθνικό συμφέρον;
Μήπως αγαπητοί συνάδελφοι, σε όλη αυτή τη προσπάθεια είναι ορατός ο στόχος της κυβέρνησης αλλά είναι πολύ καλά κρυμμένη η παγίδα;
Μήπως οι θεαματικές μεταμορφώσεις της, την οδηγούν σε κινήσεις πανικού;
Ένα είναι βέβαιο
Έχει αντιληφθεί τη δυσαρέσκειά του λαού, νιώθει την οργή του και αναζητεί εναγωνίως τρόπους να κρατηθεί στην εξουσία.
Ξέρει ότι οι πολιτικές της, σφίγγουν όλο και περισσότερο τη θηλιά της απόγνωσης στο λαιμό των πολιτών και προβλέπει την καταδίκη των.
Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας σπείρατε ανέμους λαϊκισμού και έφτασε  η ώρα να θερίσετε θύελλες.
Η προσπάθειά σας να γαντζωθείτε και να κρατηθείτε στην εξουσία, παίζοντας με τον εκλογικό νόμο, υποκρύπτει τις ενοχές σας και επιβεβαιώνει την πλήρη ανικανότητά σας.
Δεν έχετε διδαχθεί από την ιστορία η οποία έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι:
Το πλειοψηφικό σύστημα, διευκολύνει τη δημιουργία ομοιογενών κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών και κατά συνέπεια την ανάδειξη σταθερών κυβερνήσεων.
 Επιπλέον παρέχει τη δυνατότητα σαφούς επιλογής του πολίτη.
Το αναλογικό σύστημα, διευκολύνει  το κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων και εμποδίζει τη δημιουργία ομοιογενών πλειοψηφιών.
Καθιστά δε αδύνατο το σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων
Επιπλέον δημιουργεί αβεβαιότητα,
Ποιος θα κυβερνήσει;
 Και με ποιες συμμαχίες;
Οι δε επιλογές ανήκουν περισσότερο στα κόμματα παρά στο λαό.
Στα δημοκρατικά πολιτεύματα κυβερνά η πλειοψηφία με τη μειοψηφία να παίζει τον σημαντικότατο ρόλο του ελέγχου.
Ο εκλογικός νόμος θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ότι στην πράξη είναι πολύ σημαντικότερος από τις γενικές διατάξεις του Συντάγματος για την ανάδειξη των κυβερνήσεων.
Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μεταβάλει τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, γιατί τότε απλούστατα καταλύεται το πολίτευμα.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, που έχουν υιοθετήσει την απλή αναλογική, έχει παρατηρηθεί πολύ μεγάλη πολιτική αστάθεια, με συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας, δεδομένων και των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων, προκειμένου να καταφέρει να βγει από το ασφυκτικό κλοιό, των μνημονίων και της κρίσης.
Είναι εντελώς παράδοξο ένα εκλογικό σύστημα να αποκλείει τη συμμετοχή στη δημιουργία κυβέρνησης το πρώτο σε ψήφους πολιτικό κόμμα.
Η δημιουργία συμμαχιών σαφέστατα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πολύ μεγάλων προβλημάτων.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσα από ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που θα προκρίνει σταθερές κυβερνήσεις και με τη συμμετοχή μικρότερων κομμάτων.
Είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων να εξασφαλίσουν μέσω ενός εκλογικού νόμου, την αδιαμφισβήτητη σταθερότητα κυβερνήσεων, προκειμένου να καταφέρει η χώρα μας, να αντιμετωπίσει τις διαρκείς προκλήσεις και τα συσσωρευμένα αδιέξοδα.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Δεν είναι κατάλληλη εποχή για πολιτικά παιχνίδια και μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Αυτός ο νόμος θα οδηγήσει τη χώρα μας, σε μια ατέρμονη διαδικασία πολιτικής αστάθειας και σε μια βιομηχανία εκλογικών αναμετρήσεων, κουρελιάζοντας το Σύνταγμα, τορπιλίζοντας την αναγκαία σταθερότητα και βυθίζοντάς την, σε ένα ατελείωτο μαρτύριο δίχως τέλος.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης
Αν πράγματι οι προθέσεις σας ήταν ειλικρινείς, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος,
Να είχε προηγηθεί συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και με την κοινωνία, για μια εκ βάθρων αναθεώρηση του εκλογικού νόμου, η οποία θα συμπεριελάμβανε το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, την ψήφο των ομογενών συμπατριωτών μας και τη θωράκιση γενικότερα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Δυστυχώς οι προθέσεις σας, είναι υποκριτικές, τυχοδιωκτικές και στοχεύουν μόνο στο κομματικό σας συμφέρον, παραμερίζοντας το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.
Είναι πλέον καιρός να δείξουμε όλοι μας υπευθυνότητα, σύνεση και αποτελεσματικότητα, παραμερίζοντας πρακτικές που θα είναι επιζήμιες για τη χώρα και τους πολίτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...