Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Με λαμπρότητα η γιορτή Προυσιώτισσας στο ομώνυμο Μοναστήρι

Με λαμπρότητα και κατάνυξη, παρουσία πλήθους πιστών, γιορτάστηκε και φέτος, στις 22 και 23 Αυγούστου η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ στην Ιερά Μονή Προυσού.

 Το εόρτιο ξεκίνησε την παραμονή 22 Αυγούστου 2016, με τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστατούντος του νέου Ποιμενάρχη της Ευρυτανίας, Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου και συνεχίστηκε με την λιτάνευση της θαυματουργικής εικόνας, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών. Μεταξύ άλλων, στην πανηγυρίζουσα Ι.Μ. Προυσσού παραβρέθηκαν ως ευλαβείς προσκυνητές ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, όπως και εκπρόσωποι φορέων. Το βράδυ τελέστηκε ιερή αγρυπνία και την επομένη αγιώνυμον ημέρα Θεία Λειτουργία.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι.Μ. ΠΡΟΥΣΟΥ
Η Μονή Προυσού είναι μοναστήρι του Νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και 53 βορειοδυτικά του Αγρινίου, 2 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό, και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, η οποία είναι κατάφυτη από έλατα.
Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (στην Απόδοση της Κοίμησης).

Κατά την παράδοση η το όνομα της Μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας». Η εικόνα αυτή κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η Μονή ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα. Την εποχή εκείνη αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Θεόφιλος (829-842), ο οποίος ήταν εικονομάχος. Η εικόνα της Παναγίας βρισκόταν σε ναό της Προύσας, αλλά υπό τον φόβο ότι θα καταστραφεί βάσει διατάγματος του αυτοκράτορα, φυγαδεύτηκε στη Στερεά Ελλάδα. Η παράδοση συνδέει το καταφύγιο της εικόνας, τη σημερινή τοποθεσία της Μονής, με θαύματα που συνέβησαν κατά τη μεταφορά της εικόνας εκεί. Ο νέος που τη μετέφερε, μαζί με κάποιον υπηρέτη του, αποφάσισαν να ιδρύσουν μοναστήρι στο σημείο αυτό καθώς διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατο να μετακινήσουν την εικόνα από εκεί. Οι ίδιοι έγιναν οι πρώτοι μοναχοί, με τα ονόματα Διονύσιος και Τιμόθεος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...