Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ο Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας της Κυβέρνησης του Βουνού, ΠΕΕΑ, Πέτρος Κόκκαλης, στη σειρά ντοκιμαντέρ του OTE TV - ΟΤΕ HISTORY-

To ΟΤΕ HISTORY είναι το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ στην ελληνική τηλεόραση που είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Οι συνδρομητές του OTE TV μπορούν να παρακολουθούν το «Αυτοί που Τόλμησαν» μαζί με τις άλλες πρωτότυπες παραγωγές και το πρόγραμμα του OTE HISTORY, μέσω κινητού, tablet ή desktop/laptop, από την υπηρεσία OTE TV GO.






Στο ντοκιμαντέρ αυτό θα παρουσιαστεί το πορτραίτο ενός εκ των επιφανών Ελλήνων, που με το έργο τους τόλμησαν και άφησαν το στίγμα τους στην επιστήμη, την τέχνη, τη ζωή και την Πολιτική, του Πέτρου Κόκκαλη, που πέραν της επιστημονικής του ιδιότητας, διετέλεσε και Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας της Κυβέρνησης του Βουνού, στην Βίνιανη.
Για το εν λόγω ντοκιμαντέρ, έδειξε ενδιαφέρον ο Δήμος Αγράφων, ενώ με τον εγγονό του αείμνηστου Υπουργού, τον Πέτρο Κόκκαλη, Εντεταλμένο Σύμβουλο του Δήμου Πειραιά για το θέμα αυτό είχε τόσο ο Δήμαρχος Θοδωρής Μπαμπαλής όσο και η αρμόδια Εντεταλμένη Σύμβουλος για τα Πολιτιστικά του Δήμου Βάσω Φεγγούλη.
Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει ο Καθηγητής της Νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θανάσης Χρήστου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΚΟΚΚΑΛΗ 
 Ο Πέτρος Κόκκαλης γεννήθηκε το 1896 στη Λιβαδειά. Πατέρας του ήταν ο Σωκράτης Κόκκαλης, γυμνασιάρχης του μοναδικού τότε Γυμνασίου της Λιβαδειάς. Μητέρα του ήταν η Πολυξένη Νάκου, της οποίας ο θείος, Λουκάς Νάκος, έγινε υπουργός Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και της Βέρνης στην Ελβετία όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (1919). Ακολούθως, από το 1919 ως το 1928 εργάστηκε στην χειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου του Μονάχου ως βοηθός του διαπρεπή καθηγητή Φέρντιναντ Ζάουερμπρουχ, που θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους χειρουργούς του 20ου αιώνα. Το 1929 ο Πέτρος Κόκκαλης επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε διευθυντής της «Κλινικής Αθηνών» και του νοσοκομείου «Ελπίς». Παράλληλα, έγινε τακτικός καθηγητής στην έδρα της Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής χειρουργικής στο «Αρεταίειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών.
Στο Αλβανικό Μέτωπο υπηρέτησε ως αντισυνταγματάρχης Υγειονομικού. Το 1942 έχασε την Έδρα του στο Πανεπιστήμιο λόγω της συμμετοχής του στο ΕΑΜ και στην Αντίσταση. Συμμετείχε στην ΠΕΕΑ, την Κυβέρνηση του Βουνού, ως γραμματέας (υπουργός) Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας.
Μετά την Απελευθέρωση, αναχώρησε αρχικά για το Παρίσι, αλλά το 1946, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε υπουργός στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση. Ως βασικός συνεργάτης του Νίκου Ζαχαριάδη, ήταν υπεύθυνος του προγράμματος αποστολής παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίες από τον ΔΣΕ.
Το 1949 μετά την ήττα του ΔΣΕ εγκαταστάθηκε στην Ανατολική Γερμανία, όπου συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως διευθυντής του Ινστιτούτου Πειραματικής Χειρουργικής της Καρδιάς και των Αιμοφόρων Αγγείων της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών, της οποίας έγινε μέλος. Επίσης έγινε προσωπικός φίλος του ηγέτη της χώρας, Βάλτερ Ούλμπριχτ.
Πέθανε από έμφραγμα μυοκαρδίου το 1962 στο Ανατολικό Βερολίνο. Γιος του είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης.
Το 1951, ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε πει σε στελέχη του ΚΚΕ για τον Πέτρο Κόκκαλη: «αν ο Κόκκαλης ήταν στην Ελλάδα , έπρεπε να ήταν πρωθυπουργός. Είναι ο καλύτερος από όλους»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...