Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Μουσική πανδαισία στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου από δύο Ενορίες που έχουν Προϊσταμένους Ιερείς που κατάγονται από την Ανατ. Φραγκίστα

Στο θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου δύο ενορίες του Δήμου Χαλανδρίου του Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου και του Αγίου Ελευθερίου Χαλανδρίου πραγματοποίησαν μουσικοχορευτική εκδήλωση με δημοτικά τραγούδια και χορούς από την πλούσια ελληνική μας παράδοση, η οποία ήταν αφιερωμένη στη μάνα και στη γλυκιά μας Παναγιά.



Στην έναρξη της εκδήλωσης, που έγινε στις 24 Ιουνίου 2017, η καθηγήτρια Ευδοκία Σαλαπάτα καλωσόρισε τους παρισταμένους και τόνισε τα εξής: «Απόψε οι δύο ενορίες του Χαλανδρίου έχουν ετοιμάσει ένα μικρό αφιέρωμα για να τιμήσουν πρόσωπα και πρότυπα προς μίμηση. Τη μάνα μας και τη γλυκιά μας ΠΑΝΑΓΙΑ. Τη μητέρα του Θεού και όλων των ανθρώπων, αυτήν που μακαρίζουν όλες οι γενιές δηλαδή τη μητέρα του κόσμου που με περισσή αγάπη και ευλάβεια στέκονται μπροστά στην Παναγία, τη μητέρα του Χριστού μας και λατρευτή μητέρα όλου του κόσμου. Αυτή που τιμήθηκε όσο κανένα ανθρώπινο πλάσμα πάνω στη Γη. Ανώτερη από τις αγγελικές δυνάμεις «Τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ».
Γιατί μια τέτοια τιμή; Γιατί την τιμούν, την υμνούν και τη μεγαλύνουν άραγε οι γενιές των ανθρώπων; Στο πρόσωπό της ενσαρκώνεται το ιδανικό πρότυπο της γυναίκας της παγκόσμιας ιστορίας, η στοργική μητέρα που αναδείχτηκε « Πλατυτέρα των Ουρανών» υπεράνω των Αγίων, Υπερτέρα των Αγγέλων που είναι και το αιώνιο σύμβολο της αγάπης του Θεού Μητέρα και όλων των ανθρώπων Μητέρα. Σ’ αυτή τη Μάνα που βρίσκεται μεταξύ Ουρανού και Γης, καταφεύγουμε όλοι μας γιατί κλείνει μέσα της όλες τις προσδοκίες των ανθρώπων, όλα τα δάκρυα των πονεμένων, τη θλίψη και τον πόνο των ορφανών, ξενιτεμένων και ανήμπορων και πέφτουμε στην πλατυτέρα αγκαλιά της και της ζητάμε προστασία, παραμυθία και κραταιά αντίληψη. Κι ανοίγει πραγματικά την αγκαλιά Της για να μας αναλάβει κάτω από τη στοργική Της προστασία. Διαχρονικά οι άνθρωποι Την ύμνησαν, Την τραγούδησαν, τη ζωγράφισαν, Της έπλεξαν ύμνους, τραγούδια και ποιήματα. Της έκτισαν μοναστήρια κι εκκλησιές , Της κέντησαν καντίλια, Της στόλισαν το πανάγιο φωτοστέφανο με χρυσά διαδήματα, Της χάρισαν ένα ολόκληρο περιβόλι, το περιβόλι της Παναγίας, το ‘Άγιο Όρος, τον Άθω, κατάσπαρτο με μοναστήρια και εικόνες αφιερωμένα στη λατρεία Της.»
Μετά απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο προϊστάμενος της ενορίας Αγίου Ελευθερίου Χαλανδρίου πρωτοπρεσβύτερος και καθηγητής στο κολέγιο Ψυχικού Αθηνών πατήρ Ιωάννης Λάμπρου.
Η συναυλία άρχισε με τον θεομητορικό ύμνο «Θεοτόκε Παρθένε», τον οποίο έψαλλαν θαυμάσια οι δύο αδερφές Μυρτώ και Μαρκέλλα Παλιάκη.
Στη συνέχεια, η παιδική χορωδία της ενορίας Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου με τη χαρισματική διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής Ελένης Ψαρογιώργου γοήτευσε το κοινό, το οποίο απολάμβανε τα όμορφα παιδικά τραγούδια με τη συνοδεία ακορντεόν.
Μετά, ο μικρός μαθητής στο παραδοσιακό βιολί, Μάνος Σαλαμαλέκης έπαιξε μελωδικά τσιριγώτικο τραγούδι ανοίγοντας την αυλαία για τη χορωδία της ενορίας Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου «ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ».
Η θαυμάσια πεντηκονταμελής χορωδία με την ανεπανάληπτη και αριστοτεχνική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή πατέρα Λάμπρου Ανδρεάκη τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια για τη μάνα και τη γλυκιά μας Παναγιά.
Το πλημμυρισμένο από κόσμο θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου απολάμβανε μια μουσική πανδαισία από υπέροχες μελωδίες. Ταυτόχρονα οι χορευτικές ομάδες της ενορίας Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου με τη διδασκαλία του άξιου δασκάλου των ελληνικών χορών Στέφανου Σίνη χόρευαν με τις παραδοσιακές φορεσιές αποδεικνύοντας έτσι τον αναπόσπαστο δεσμό των δημοτικών μας τραγουδιών με τον χορό.
Αν όμως τα δημοτικά μας παραδοσιακά τραγούδια που εκτέλεσε η χορωδία με την ορχήστρα της νεανικής εστίας Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου γλύκανε τις ψυχές και ικανοποίησε τις ακουστικές απαιτήσεις του κοινού, η βυζαντινή και βελούδινη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή, μίλησε στις καρδιές των ανθρώπων και τους συγκίνησε βαθύτατα με τις αθάνατες ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες που τις συνόδευαν το κανονάκι, το λαούτο, το κλαρίνο, το τουμπερλέκι και το βιολί. Ιερείς και λαϊκοί χειροκροτούσαν κρατώντας τον ρυθμό των τραγουδιών και σιγοψιθύριζαν ταυτόχρονα τα λόγια τους.
Η εκφωνήτρια Ευδοκία Σαλαπάτα αφού κάλεσε τη χορευτική ομάδα της ενορίας Αγ. Ελευθερίου Χαλανδρίου με την επάξια διδασκαλία του δασκάλου των ελληνικών χορών Αλεξάνδρου Σγουρίδη να χορέψουν χορούς Θράκης είπε τα εξής:
«Απ’ όλα τα μυρωδικά, κάλλιο μυρίζ’ η μάνα»
Μ’ αυτό το δίστιχο η δημοτική μας ποίηση ξεχωρίζει μέσα στον μπαξέ της το πιο ευωδιαστό λουλούδι, που είναι η μάνα. Το γλυκό εκείνο πρόσωπο, το πιο ιερό που υπάρχει στον κόσμο, το φυτώριο ζωής που γεννά με πόνους και ανατρέφει με πίκρες, στερήσεις, με αγωνία και θυσίες αλλά και περισσή στοργή, καρτερικότητα και αυτοθυσία τα παιδιά της.
Θησαυρός της κάθε μάνας είναι τα παιδιά της. Αυτά είναι τα στολίδια της και τα κοσμήματά της. Αυτά την ομορφαίνουν, αυτά την υψώνουν. Γι’ αυτήν τα παιδιά της είναι ο κόσμος ολόκληρος. Κι όπως λέει και ο ποιητής:
«Δική μου ξέχωρη από εσάς ζωή δεν έχω,
ξοπίσω σας με την δική σας συλλογή,
σαν ίσκιος στα παιδιά μου τρέχω».
Στο φόβο μας, στην απελπισία μας, στις δύσκολες στιγμές μας η λέξη «μάνα» ανεβαίνει αυθόρμητα στα χείλη μας κι αυτήν, μαζί με την Μεγάλη Μάνα, την Παναγιά, «την μάνα των ανέλπιστων και όλου του κόσμου σκέπη» επικαλούμαστε.
Όπως σε κάθε μεγάλο θεσμό στη βάση υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος, έτσι και στη βάση του θεσμού της οικογένειας υπάρχει η μάνα. Είναι ο στυλοβάτης της οικογένειας η μάνα. Το κέντρο της οικογενειακής εστίας. Το θεμέλιο της ύπαρξης ενός λαού, η βάση της υπόστασης ενός έθνους. Από τη δύναμη της μάνας ζουν οι λαοί και από την αδυναμία της πεθαίνουν. Και λένε ότι:
«Το χέρι που κουνάει την κούνια
κουνάει τον κόσμο όλο».
Οι μάνες έχουν το προνόμιο, αλλά και το χρέος, να δίνουν στην κοινωνία πρόσωπα ολοκληρωμένα για να γίνουν καταξιωμένοι επιστήμονες, τίμιοι άνδρες και ενάρετες γυναίκες, γιατί όπως λέει ο λαός μας:
«Από τη γη βγαίνει νερό
από την ελιά το λάδι
και από την μάνα την καλή
βγαίνει το παλληκάρι».
Η χορευτική νεανική ομάδα της ενορίας Αγίου Ελευθερίου Χαλανδρίου πήρε τη σκυτάλη και χόρεψε τραγούδια και χορούς από τη Θράκη.
Όλοι καταχειροκροτούσαν τη χορευτική νεανική ομάδα και τον δάσκαλό τους Αλέξανδρο Σγουρίδη και εξέφραζαν τη χαρά τους για την τόσο ποιοτική εργασία και προσπάθεια των νέων χορευτών.
Στο τέλος όλες οι χορευτικές ομάδες χόρεψαν ζωναράδικο χορό και το γνωστό τραγούδι του Διονύση Σαββόβουλου «Ας κρατήσουν οι χοροί». Η επιτυχία της εκδήλωσης-συναυλίας ήταν πλέον εμφανής.
Ο κόσμος ενθουσιασμένος και οι αυθόρμητες εκδηλώσεις της αγάπης των απλών ανθρώπων αλλά και των επίσημων προσκεκλημένων (Πρωτοσύγκελλος Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών, προϊστάμενοι ιερών ναών Αγ. Νικολάου και Αγ. Ελευθερίου Χαλανδρίου, αντιδήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Χαλανδρίου, Δημήτρης Χριστοδουλάκης, Ευγενία Κατούφα, Κώστας Αγγελής, ο διεθνούς φήμης πιανίστας και μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας Αθηνών, Βασίλης Τσαμπρώπουλος) στο τέλος της συναυλίας ήταν συγκινητική.
Στο τέλος, ο πατήρ Λάμπρος κάλεσε τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτη να επισφραγίσει την εκδήλωση.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρωτοσύγκελλος με την ευφράδεια, τη ζωντάνια και την ευγένεια που τον διακρίνει, μιλώντας με θέρμη και γλαφυρότητα, ευχαριστώντας πρώτα τις δύο ενορίες που διοργάνωσαν αυτή την ωραία μουσικοχορευτική βραδιά, τον Δήμαρχο Χαλανδρίου για τη συνεργασία με τις δύο ενορίες, τονίζοντας ακόμα τη σχέση που έχει η εορτή του Γενεσίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου με τη μάνα Παναγιά.
Ευχαρίστησε ακόμα όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, την οποία χαρακτήρισε μεγαλειώδη και συγκινητική, αφού έδωσε τη δυνατότητα σε δύο ενορίες να συνεργαστούν και να διατρανώσουν τον κεκρυμμένο θησαυρό της ελληνορθόδοξης παράδοσης.
Ακόμη, τόνισε την αξία που έχει για όλους μας η μετοχή στην παράδοση του γένους μας και η προβολή της ως ουσιαστικό δείγμα της ζωής αυτού του τόπου και του λαού μας, καλώντας όλους, μικρούς και μεγάλους, να μείνουν πιστοί σ’ αυτή την παράδοση και κάτω από την σκέπη της γλυκιάς μας Παναγιάς.
Εμμένω στην Ελληνορθόδοξη παράδοση δεν σημαίνει στείρο φορμαλισμό αλλά δυναμικό ρεαλισμό. Μετέφερε επίσης τις πατρικές ευλογίες και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και τον δίκαιο έπαινο και στις δύο ενορίες που έχουν θέσει σαν σκοπό την διατήρηση και διάδοση της Ελληνορθόδοξης παράδοσης και τόνισε ότι αυτό που γίνεται απόψε εδώ, η συνεργασία των δύο ενοριών, να αποτελέσει πρότυπο και στις άλλες ενορίες.

Στην δύσκολη αυτή εποχή που ζούμε, που δονούνται τα θεμέλια της πνευματικής και πολιτιστικής υπόστασης του ελληνισμού, αυτό το εθνικό έργο που επιτελούν οι δυο ενορίες(γιατί για εθνικό έργο πρόκειται) να είναι ένα ζωντανό παράδειγμα και μια σωσίβια λέμβος για όλους του Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου