Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Κοινός αγώνας των Δημάρχων Αγράφων, Λ. Πλαστήρα και Αργιθέας για την διεκδίκηση πόρων για έργα υποδομής - Αλ. Καρδαμπίκης: "Υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική μπροστά μας"


Κοινό… Αγραφιώτικο «μέτωπο» από τους Δημάρχους Αγράφων, Λ. Πλαστήρα και Αργιθέας, για την διεκδίκηση πόρων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και τη δημιουργία έργων υποδομής.
Τη βούλησή τους για την ανάπτυξη διαδημοτικής συνεργασίας , την οποία θα κληθούν να επικυρώσουν τα δημοτικά συμβούλια, εξέφρασαν οι τρεις Δήμαρχοι Λ. Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου και Αγράφων Αλέξανδρος Καρδαμπίκης,
σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο «Νέο Αγώνα» το πρωί της Παρασκευής στην Πεζούλα με φόντο την υπέροχη λίμνη. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής στοχεύουν στην ανακήρυξη των Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων ως «Εθνικού Πάρκου».
Όπως τονίστηκε, μέσα από συνέργειες και με τη χάραξη κοινής στρατηγικής, οι Δήμοι διεκδικούν έργα υποδομής που θα συνεισφέρουν στην τόνωση της απασχόλησης, την ανάπτυξη ισχυρού εναλλακτικού τουρισμού, την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων που παραμένουν ημιτελείς, όπως για παράδειγμα του δρόμου φράγμα Λ. Πλαστήρα – Καρπενήσι στο οποίο εκκρεμούν 6 χιλιόμετρα ασφαλτόστρωσης.
Παράλληλα διεκδικούν πόρους και μέσα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των κοινοτήτων και τη βιωσιμότητα των δήμων, οι οποίοι διέπονται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως είναι ο γηρασμένος πληθυσμός, η ορεινότητα κλπ. «Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, δεν υπάρχει μέλλον» τόνισε ο κ. Νάνος.
«Κιβωτός Εθνικής Μνήμης»
«Τα Άγραφα διέσχισαν τους αιώνες και έγιναν ανεκτίμητο περιβαλλοντικό, ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα, κληρονομιά βαριά και ηθικό χρέος όλων ημών, των αληθινών απογόνων, που δεν πρέιε να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Έχω χαρακτηρίσει τα Άγραφα ανοιχτό Μουσείο Ιερότητας, διότι είναι τόπος γεμάτο ναού και ξωκλήσια και προσκυνητάρια του Ελληνισμού όπως η σπηλιά του Κατσαντώνη, το διάσελο του Δίπλα, του Καραϊσκάκη τα ταμπούρια και τόσα άλλα χνάρια αγωνιστών. Τα Άγραφα είναι τόπος ιερός της Λευτεριάς και της Αντίστασης, τόπος απροσκύνητος , εθνική κιβωτός της ελληνικής ψυχής και της αξιοπρέπειας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, εισηγείται να χαρακτηριστεί η περιοχή «Κιβωτός Εθνικής Μνήμης» με στόχο τη δημιουργία ενός ανοιτού μουσείου Αγράφων με ανάδειξη του περιβαλλοντικού, ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου.
Αυτοτελές Εθνικό Πάρκο
Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα υπογράμμισε παράλληλα ότι με εισήγησή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Λίμνης Πλαστήρα αποφάσισε και πρότεινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την απόσχιση των Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων και τη δημιουργία αυτοτελούς Εθνικού Πάρκου με στόχο την εκπόνηση ενός ενιαίου σχεδίου διαχείρισης του περιβαλλοντικού, ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού αποθέματος.
«Δημιουργική συνέργεια»
Στην κουλτούρα συνεργασίας την οποία υιοθετούν οι τρεις Δήμαρχοι, στάθηκε στην τοποθέτησή του ο Ανδρέας Στεργίου, υπογραμμίζοντας ότι λέξη «κλειδί» στη σύγχρονη αυτοδιοίκηση είναι η «δημιουργική συνέργεια».
Κορυφαίος προορισμός
«Τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις είναι κοινές, δεν υπάρχουν διοικητικά όρια και με βάση την κατοχυρωμένη συνταγματικά αρχή της νομιμότητας να αναδείξουμε τα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν. Η ομαδική προσπάθεια θεωρούμε ότι θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα και ξεπερνάμε τα στεγανά των διοικητικών ορίων και εισερχόμαστε στη λογική της υπερτοπικής αντιμετώπισης των θεμάτων που απασχολούν τον ορεινό όγκο των Αγράφων» σημείωσε και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το επόμενο brandname (ετικέτα) που θα καθιερωθεί στην Ελλάδα είναι αυτό των Αγράφων. «Αναδεικνύοντας το τεράστιο λαογραφικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό, φυσικό υπόβαθρο που έχει η περιοχή, τα Άγραφα θα καταστούν ο κορυφαίος προορισμός εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναπτυξιακή προοπτική
Για μια καινούργια προσπάθεια τριών Δημάρχων που έχουν κοινές καταβολές έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξανδρος Καρδαμπίκης. «Υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική μπροστά μας, έχουμε την πλούσια φύση, την κοινή θρησκευτική και ιστορική κληρονομιά» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...