Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

ΛΙΓΑ ΑΠO ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ - Γράφει ο Θαν. Γιαννακόουλος

Η  εφημερίδα « Ζέφυρος»  την 13η 10.1845 δημοσιεύει απόσπασμα  ομιλίας του  Στρατηγού Γρίβα στην Εθνοσυνέλευση ,όπως το αναφέρει η Τσακανίκα στο  βιβλίο της «αγωνιστές του 21 μετά την επανάσταση», Αθήνα 2019, ο στρατηγός αποκαλύπτει με ποιόν τρόπο έπεσε θύμα ραδιουργιών του Μαυροκορδάτου. Συγκεκριμένα γράφει:

Δεν είναι αυτός ο Μαυροκορδάτος οπού έκαμε όλα τα κακά; Που είναι   να του τα ειπώ κατά  πρόσωπον  πόσα κακά έκαμε; Δεν είναι αυτός  οπού ήλθε εις την Τριπολιτζά και μας ευρήκε , οπού είχαμε πολιορκημένους τους Τούρκους και μας έσπειρε την διχόνοια;  Ήλθεν , ο  Κ.Μαυροκορδάτος, επειδή  και δεν εκτέλεσε τους σκοπούς  του φαίνεται εις τους άλλους  στρατηγούς τους

Πελοποννησίους και με  εύρισκε εις την Βυτίνα  μισοπεθαμένων  μαζί  με τους Κυρίους Κωνσταντ .Καρατζάν , Κατακουζηνόν  και Νέγρην και με είπε να σηκωθώ να πάμε εις την Ρούμελην να κοιτάξαμε να κάμωμεν  ένα καπάκι  (ανακωχή) και να αφήσωμεν  να έμβουν οι Τούρκοι  εις τον  Μοριά, επειδή  οι Μοραΐτες  μας  επρόδωσαν  τους Ρουμελιώτες και ζητούν να κάμουν  μιαν δικτατορίαν  ώσάν ένα βλαχοπεηηλήκη  και με απάτησε και έστειλα  και  εσήκωσα  την σημαίαν μου  και τους αδελφούς  στρατιώτας και αμέσως  οπού επήγαμεν  εκεί εμένα με είπε δια να σκοτώσω τον Μακρύν  (η) και τον Τζόγκαν  δια να γένη αυτός πολιτικός αρχηγός  και εγώ στρατιωτικός ,  εκείνους  πάλιν τους έβαλε να σκοτώσουν εμένα. Ακόμη η ίδια συγγραφεύς ,αναφέρει σε ότι αφορά το ρόλο του Μαυροκορδάτου στο κάψιμο του στόλου  στο Πόρο  τα  παρακάτω: Ο Αγωνιστής Παντελής Παντελή , εκδότης της εφημερίδας «Ανεξάρτητος» ,δικαιολογώντας την πυρπόληση του εθνικού στόλου από τον Μιαούλη ,βεβαιώνει πως άκουσε τον Αγωνιστή «να λέγει  μετ αναστεναγμού  βαθέως »Ο ραδιούργος  Μαυροκορδάτος  με κατάφερε να βάλω φωτιά..και στο ίδιο μου  το σπίτι.

Στην ενεργό  και ηγετική ανάμειξη του Μαυροκορδάτου ,ηγετικού στελέχους της αντί-Καποδιστριακής φατρίας και στην προετοιμασία της δολοφονίας του  πρώτου Κυβερνήτη  της Νεώτερης Ελλάδος , κατήγγειλε  στην Ελληνική Βουλή ,την 20η Ιανουαρίου 1845, παρουσία του Μαυροκορδάτου, ο γνωστός οπλαρχηγός Γρίβας  (ήρωας της Ακαρνανίας) με τα ακόλουθα λόγια:

Οπ΄τες είτανε στην Ελλάδα αυτός ,ο Μαυροκορδάτος ,την πατρίδα την έφαγε. Όταν τον είδα  πρωθυπουργό αυτός είπα, πάει η πατρίδα. Κι έχει ακόμα πρόσωπο (ο Μαυροκορδάτος)  νάρχεται  μπροστά μας  και για μας λέει τα παραμύθια της Χαλιμάς. Ποιός σκότωσε τον Καποδίστρια  παρ άυτός.. Kαι θέλει να μιλάει ακόμα.(Δημ.Φωτιάδης, «οθωνας», εκδ. Μέλισσα σελ 24.)

Τρεις σταυραητοί.Τραγούδι της Τάβλας που τραγουδούν ακόμη στη Νότια  Ευρυτανία ,που κατά τον Αλέξη Γιαννακόπουλο, δισέγγονο του Γιαννάκη Γιολδάση από την εποχή που οι Γιολδασαίοι  φιλοξενούσαν  στη Δομνίστα  τον συγγενή τους και ασθενούντα Γιώργο Καραϊσκάκη.

Το τραγούδι έχει ως παρακάτω:

Τρεις σταυραητοί καθόντανε σε τρία μαύρα λιθάρια και κλέγανε τα ντέρτια τους και τα παραπονά τους.

Ένας κλαίει που μέθυσε, κι ο άλλος  πως ειν΄ χήρος. Γυρίζει ο τρίτος και τους λέει, λέει στους άλλους δύο, εσύ αητέμ΄που μέθυσες πάλι θα ξεμεθύσεις και συ πάλι που χήρεψες άλλη γυναίκα παίρνεις, αλί από με που γέρασα κι έπεσαν τα φτερά μου.

 Σημ. Στα Γιολδασέικα .στο Μαρίνο, μέχρι τον εμφύλιο υπήρχαν χαλκώματα  με τα οποία περνούσαν τα παλληκάρια του Καραϊσκάκη, όταν ήταν στη Δομνίστα. Δυστυχώς ο εμφύλιος τα σκόρπισε όπως ρήμαξε και όλη την Ευρυτανία και τις ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου