Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και του Μητροπολίτου Καρπενησίου η εορτή του Αγίου Λουκά Πολιούχου Λαμίας

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε χθες Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά του Ιατρού με αφορμή την εορτή της μνήμης του Αγίου ο οποίος είναι και Πολιούχος της Λαμίας. Κατά τη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ενώ συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος

ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, που είναι και ο οικείος Ποιμενάρχης, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και ο Θεοφιλέστατος Αβύδου κ. Κύριλλος. 






Στην ανάγκη συνεργασίας και αγάπης αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του τονίζοντας πως «όσο προχωρούμε ο ένας βαστώντας το χέρι του άλλου στην ανηφοριά τόσο καλύτερα θα πάμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με αφορμή τους επίσημους εορτασμούς του Αγίου Λουκά, Πολιούχου και Ελευθερωτή της πόλεως. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Η 18η Οκτωβρίου του 2020 βρίσκει την Λαμία και την οικουμένη ολόκληρη να βρίσκεται μπροστά σε μια ασύμμετρη και εν πολλοίς ακόμη κρυπτογραφημένη υγειονομική απειλή, η οποία δυστυχώς προαναγγέλει για το αύριο μία νέα οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, παρά τις δυσκολίες, εορτάζουμε τον «Λουκά τον αγαπητό», τον ευαγγελιστή της χαράς, τον καλλιτέχνη της ομορφιάς του Θεού, τον συγγραφέα της εμπειρίας της Εκκλησίας, τον ιατρό και θεραπευτή, προκειμένου να αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία αλλά και έμπνευση, για να δυναμώσουμε την κοινωνική μας συνυπευθυνότητα, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, να ξεπεράσουμε αναίμακτα την λαίλαπα του ιού, όρθιοι και με την μεταξύ μας αλληλεγγύη. Συνοδοιπόρος και συνάμα σημαιοφόρος σε αυτόν τον δρόμο έρχεται ως παρηγορία και ενίσχυση η παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, του σταθερού και πράου πνευματικού μας ηγέτη».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την παρουσία του και ευχήθηκε συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας τονίζοντας πως «τα χρόνια είναι πονηρά οι δυσκολίες είναι πολλές και θα έρθουν και περισσότερες όσο προχωρούμε ο ένας βαστώντας το χέρι του άλλου στην ανηφοριά τόσο καλύτερα θα πάμε».

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία με την ευκαιρία συμπλήρωσης 76 ετών από την απελευθέρωση της πόλεως από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ευθύμιος Καραΐσκος. Ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι σήμερα είναι διπλή γιορτή για την πόλη, διότι «σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1944, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά του ιατρού, οι καμπάνες στο διπλανό ξωκλήσι ηχούσαν χαρμόσυνα, αναγγέλλοντας την απελευθέρωση της Λαμίας από τον κατακτητή, την ώρα που τα πρώτα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ έμπαιναν στην πόλη. Διπλή γιορτή που καταγράφεται στην τοπική παράδοση που θέλει να συνδέει τον Άγιο Λουκά, με την απελευθέρωση της από τους κατακτητές και να γράφεται ακόμα μια σελίδα στην μακραίωνη Ελληνική ιστορία, όπου πατρίδα και θρησκεία, πορεύονται μαζί στο πέρασμα των αιώνων, σε μία άρρηκτη σχέση».

Ο Δήμαρχος κάλεσε τους παρευρισκόμενους «να γυρίσουν το βλέμμα πίσω» σημειώνοντας πως «η Ελληνική ιστορία και σήμερα με σεβασμό κλίνει το γόνυ στη μνήμη των νέων εκείνης της εποχής που πολέμησαν, θυσιάζοντας τα νιάτα τους για την λευτεριά της πατρίδας». Αναφέρθηκε ακόμη, για τον εμφύλιο υπογραμμίζοντας πως «μας ανάγκασε να κάνουμε υπερπροσπάθεια για να μπορούμε σήμερα ισότιμα να βαδίζουμε μαζί με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη της ενωμένης Ευρώπης, τον δρόμο της προόδου. Οι Λαμιώτες, όπως και όλοι οι Έλληνες, βρίσκουν τη δύναμη να τραβήξουν μπροστά. Βρίσκουν τη δύναμη να κλείσουν τις πληγές και τα σημάδια της κατοχής και του εμφύλιου σπαραγμού. Βρίσκουν τη δύναμη να χαράξουν νέα πορεία, μέσα σε μια Ενωμένη Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι «ο φετινός εορτασμός, σίγουρα γίνεται σε πρωτόγνωρες για την γενιά μας συνθήκες, η συμμετοχή του λαού και οι εκδηλώσεις, ασφαλώς δεν είναι αυτές που θα θέλαμε αυτή την λαμπρή μέρα της διπλής γιορτής της πόλης μας. Παρόλα αυτά, το βαρύ κλίμα της ανασφάλειας στην κοινωνία και το σφίξιμο στην καρδιά μας, έρχεται να απαλύνει η παρουσία του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου, Του οποίου η παρουσία ανάμεσά μας, από μόνη της λαμπρύνει την τοπική μας εορτή και μας γεμίζει ελπίδα κι αισιοδοξία».

Ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και του ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση προς δόξα της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και προς πνευματική χαρά του ορθόδοξου λαού της πατρίδας μας και κάλεσε τον Μακαριώτατο και τους Αρχιερείς να προσεύχονται, «ώστε η πόλη μας και ο λαός της, να συνεχίσει να βρίσκεται κάτω από τη σκέπη και την ιαματική πρόνοια του πολιούχου της Αγίου Λουκά, στις δύσκολες μέρες που περνάμε».

Ο Δήμαρχος κατέληξε: «Και όλοι εμείς συμπολίτισσες και συμπολίτες ας σηκωθούμε όρθιοι και με ομοψυχία, ας εκτελέσουμε το πατριωτικό μας καθήκον, όπως οι σημερινές συνθήκες το ορίζουν, στηρίζοντας πρώτα απ´ όλα τους αδύναμους συμπολίτες μας και προχωρώντας την Λαμία μας μπροστά, με πίστη στις δυνάμεις μας και, πάντα κάτω από την σκέπη και την ευλογία του Πολιούχου μας Ευαγγελιστού Λουκά».

Παρέστησαν, επίσης, οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανισμών, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κλήρος και λαός.

Στον ιερό ναό εφαρμόστηκαν όλα τα νέα μέτρα προστασίας και οι κανόνες τήρησης αποστάσεων προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, ενώ στην είσοδο υπήρχαν σταθμοί αντισηπτικών. Παράλληλα και οι πιστοί εισέρχονταν στο ναό φορώντας τη μάσκά τους και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Λαμιέων από τον Δήμαρχο κ. Ευθύμιο Καραΐσκο και το απόγευμα τα εγκαίνια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (Κ.Δ.Α.Π.) «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ», της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...