Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - Διάφορα από παλιά - Γράφει ο Θαν. Γιαννακόπουλος


Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΙΟΛΔΑΣΑΙΩΝ ΣΤΗ ΒΛΑΧΙΑ

Η μετανάστευση των γιών του Γιαννακάκη, Κώστα και Αριστείδη καθώς και των εγγονών του Αθανασίου, Λάμπρου, Πέτρου, Θωμά, Μαρίας έγινε στους χρόνους μετά το 1860.Επίσης στη Βλαχία μετανάστευσαν και άλλοι κάτοικοι από τα Ψιανά όπως ο Σκλαβούνος και ο Μπακογιάννης από Σέλλο καθώς και Γιολδασαίοι από Βουτύρο.

Οι Γιαννακαίοι (Γιολδάσηδες) στη Βλαχία ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία (φανερώνει ότι ήταν βλαχοποιμένες όπως και άλλοι αγωνιστές του 21)..Είχαν χιλιάδες πρόβατα και κατά διήγηση του Λάμπρου Γιαννακόπουλου, εγγονού του Αθανασίου, είχαν 1000 προβατίνες «κρούτες». Όμως, οι απόγονοι του Κώστα Γιολδάση ή Γιαννακοκώστα και ο ίδιος, εξαιτίας του θανάτου από ευλογιά του Λάμπρου, γύρισαν στα Ψιανά.

Έμεινε στη Βλαχία ο Αριστείδης τα παιδιά του. Ο τελευταίος σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινότητας Ψιανών απεβίωσε το 1929. Η θυγατέρα του Ελένη Καραμπέτσου που πήγε από τα Ψιανά στη Ρουμανία το 1933 δεν τον βρήκε ζωντανό. Επιστρέφοντας θυμάμαι να διηγείται για τα πλούτη των αδελφών της καθώς και για τον τάφο του Λάμπρου. Έλεγε ότι ήταν θαμμένος «κάτω από μια αγριπιδιά».

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ  ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ1860

Σχετικά με τα έργα της ’διαφάνειας’ της Διοίκησης εκείνη την εποχή.

Η διαφάνεια και εκείνη την εποχή εκείνη δεν ήταν ότι το καλύτερο. Γινόταν όμως η όποια παράνομη πράξη σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα, κατά τρόπο «αθώο». Σχετική είναι η αναφορά των κατοίκων του Κρικέλλου, που δίνεται εδώ όπως ακριβώς γράφτηκε στα αρχεία.

Αναφορά κατοίκων Κρικέλλου

Ο έπαρχος Ευρυτανίας κ. Σακελαρίου, ότε μας εξέτασιν ως μάρτυρας περί τις παρά του Δημάρχου Καλιδρομητών Ν.Δρόσου, εξαφανίσας του δημοπρασιακού καταλόγου του αυτού Δήμου, προστατεύον τον κατηγορουμένων  μας είπε προς άλλοις πολλοίς και τα εξής: είδατε έναν όταν έκλεψεν ένα βόδι, μη λέτε πως είναι βόδι, αλλά είπατε ότι είναι γίδα, όταν σας ερωτήσουν.

Δημοσιεύσητε λοιπόν παρακαλούμεν ταύτα προς γνώσιν της αλήθειας, την οποίαν πολλοί δυστυχώς ζητούν παραμόρφωσιν και να βάλουν τον τόπον αυτόν αυτού του ψεύδους προς βλάβην της κοινωνίας.

 

Κρίκελο ,την 17 Ιουλίου 1856

Οι πολίτες κάτοικοι κρικέλου

Ν.Ζυνζερμάς

Δ.Καραγεωργόπουλος ή Βλάχος, Αθ.Γ.Πακαλής , εφημ «Ελληνικά Χρονικά»,1860

 

Σχόλιο. Χαρακτηριστικό της αναφοράς η απλότητα της γραφής (δίνεται, όπως γράφτηκε) που φανερώνει όμως μεγάλες αλήθειες  που κρατούν από τότε μέχρι σήμερα, για τις συμβουλές του Επάρχου (όργανο και αυτό της Διοίκησης) για την απόκρυψη της αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...