Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΕΔΡΙΩΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΤΖΙΜΑΣ

Είναι σπουδαίο το έργο που επιτελούν στα χωριά μας οι τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι, κρατώντας σε δύσκολους καιρούς όρθιες τις παραδόσεις και τα δρώμενα του τόπου μας. Το έργο τους αυτό παίρνει ξεχωριστές διαστάσεις στις εποχές της απόλυτης δοκιμασίας που ζούμε καθότι τα Σωματεία αυτά, μέσα από συγκροτημένες δράσεις αποδεικνύονται σε αρκετές περιπτώσεις οι μόνοι αρωγοί και εκφραστές της προσπάθειας για την διατήρηση της παράδοσης, αυτοί που μπορούν να κρατήσουν το όνομα του τόπου τους ακόμη ζωντανό.





Ένας τέτοιος Σύλλογος με υψηλές επιδόσεις και δράσεις στην εποχή μας, με όραμα και προοπτική είναι και ο Σύλλογος Κεδριωτών Ευρυτανίας, με σπουδαίες δράσεις και άξια μέλη του, πρόσωπα που νοιάζονται και αγωνίζονται για την γενέθλια γη τους και την διατήρηση των παραδόσεων του τόπου τους. Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου αυτό το φεγγάρι, είναι μια σπουδαία προσωπικότητα, ένας εκ των κορυφαίων Παιδιάτρων της πατρίδας μας, ένας λόγιος και σοφός πατριώτης μας.

Στο τιμόνι του Συλλόγου θητεύει τούτο το διάστημα ο γνωστός παιδίατρος Κωνσταντίνος Παπατζίμας, ένας άνθρωπος με κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του, την προσφορά στον συνάνθρωπο και την μεγάλη του αγάπη για την πατρώα γη. Χαρά και ευλογία να γνωρίζεις τέτοιους ανθρώπους, αυτού του πνευματικού αναστήματος, από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ιατρικής επιστήμης. Στο μικρό χρονικό διάστημα που είχα την τιμή να κουβεντιάσω πολλά και σημαντικά μαζί του, παρότι αυτή η κουβέντα μας, έγινε κάτω από δύσκολες συνθήκες, δεν χόρταινα να τον αφουγκράζομαι, να τον ακούω να ομιλεί με πάθος και αγάπη για τον ευλογημένο τόπο που γεννήθηκε, για την σπουδαία ιστορία του χωριού του και όχι μόνο.

Είχα συναντήσει τον Γιατρό και άλλη φορά, επισκεπτόμενος το χωριό του, είτε ως προσκυνητής στον Άγιο Αγαθόνικο στο Διάσελο, είτε για το μεγάλο Αντάμωμα στον «Πλατανιά» αλλά δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να κουβεντιάσω μαζί του. Σε αυτές τις επισκέψεις είχα τη χαρά διαμένοντας οικογενειακώς για 2-3 μέρες σε ξενώνα του χωριού, να περπατήσω στα όμορφα σοκάκια του, να αγναντέψω από ψηλά το Φαράγγι της Πάργας, να περπατήσω πάνω στο πανέμορφο Νεραϊδογέφυρο, προ ολίγων ετών επισκευασμένο, με την φροντίδα του Συλλόγου, να ανεβώ μέχρι τα σύνορα αγναντεύοντας τις απέναντι βουνοκορφές της γείτονος Καρδίτσας.

Όμως τούτο το «προχθεσινό» ήταν αλλιώτικο, ήταν ευλογημένο. Έμαθα πολλά και σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της σπουδαίας ιστορίας του τόπου μας. Κυρίως όμως, με την ανοχή και την αγάπη του κοινού μας φίλου και αδελφού Δήμου Καραγιάννη, είδα ότι ο Γιατρός είναι ένα ανοιχτό βιβλίο και ένας άνθρωπος μάλαμα, που λένε και στα χωριά μας.

Όταν μετά από 2-3 μέρες, στο Γραφείο, πήρα στα χέρια μου, τα απόλυτα ενημερωτικά φυλλάδια για τις δράσεις του Συλλόγου Κεδριωτών, αλλά και τα εξαιρετικά πονήματα του Γιατρού, για την ιστορία του Γρίμποβου, για την τέχνη της πέτρας στο διάβα του χρόνου, για τις επιστημονικές του μελέτες για την Πενικιλίνη, για τα φίδια και τα μελέτησα όλα με δίψα και προσοχή, διαπίστωσα ότι ο Κωνσταντίνος Παπαντζίμας, δεν είναι μόνο ο σπουδαίος επιστήμονας, πανελλαδικά γνωστός Παιδίατρος, Διευθυντής της Παιδιατρικής «ΓΝΠΠ Παίδων Πεντέλης», αλλά είναι και ένας λόγιος, ένας λάτρης της γενέθλιας γης του, ένας ξεχωριστός πατριώτης.

Τα ωραία του αυτά βιβλία, αξιοποιήθηκαν μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο και με την συνδρομή της Πανευρυτανικής Ένωσης, την οποία διακονεί ο Γιατρός ως Μέλος του Δ.Σ. με πολύ μεράκι, μετατράπηκαν σε προσφορά αγάπης χρηματοδοτώντας δράσεις του Συλλόγου για έργα στο χωριό, όπως η επισκευή του γεφυριού, η ανακατασκευή του Νεραύλακα κ.α. Ευχή μας ταπεινή, τούτος ο Σύλλογος να σταθεί όρθιος και να συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο.

Για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται θυσίες, χρόνος, χρήμα και πάνω απ΄ όλα, πρόσωπα με όρεξη για δουλειά και αγάπη για την γενέθλια γη τους. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, σε τούτη τη βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, οι Σύλλογοί μας και δι΄ αυτών ο λαϊκός μας πολιτισμός, το πνεύμα της αλληλοκατανόησης, της αλληλοβοήθειας και της κοινωνικής προσφοράς, που ανέκαθεν χαρακτήριζε τους Ευρυτάνες ιδίως τώρα οι Σύλλογοι μας, όπως ο δραστήριος Σύλλογος των Κεδριωτών, μας ενθαρρύνουν, μας παρέχουν εφαλτήριο για να κάνουμε την νέα επανεκκίνηση μας προς τα μπρος και μας οπλίζουν με αυτοπεποίθηση, υπομονή και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την «ιερή υποχρέωση» της πολιτείας και του κάθε Δήμου να σταθούν αρωγοί στην μεγάλο αυτό αγώνα των Συλλόγων μας, τότε όλα μπορούν να γίνουν πραγματικά καλύτερα.

Ολοκληρώνοντας τούτες τις λιγοστές αράδες μου, θα κλείσω με ένα τεράστιο γνωμικό του Νίκου Καζαντζάκη, που θεωρώ ότι ταιριάζει στην προσωπικότητα και το εν γένει έργο του Γιατρού αλλά και σε όλη την υπέροχη ομάδα του δυναμικού Συλλόγου Κεδριωτών: «Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει».

Από καρδιάς πολλά μπράβο στον φίλο Γιατρό για τα πονήματά του, για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και ανάλογα πολλά συγχαρητήρια στον δυναμικό Σύλλογο των όμορφων και ιστορικών Κέδρων, για τις πολλές και ουσιαστικές δράσεις του. Ο Άγιος Αγαθόνικος που τόσο ευλαβούμαι, να είναι φύλακας και φρουρός του Συλλόγου και όλων των όπου γης Κεδριωτών.

Ευλογημένο και δημιουργικό το νέο έτος και αν ο … covid 19, το επιτρέψει, καλή αντάμωση τον Αύγουστο στον Πλατανιά.

 

Με αγάπη Χριστού

π. Ευάγγελος Φεγγούλης

Πρωτοπρεσβύτερος   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...