Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Ο θρυλικός Κατσαντώνης στο Τρίτο Πρόγραμμα - του Ηλία Μπουμπουρή

 (Η Ελληνική Ραδιοφωνία συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 21 με ένα εντελώς ανυπόληπτο ιστορικά έργο).

     Κάνουμε γνωστό,  ότι,  σύμφωνα με την από 19 Φεβρουαρίου 2021 ανακοίνωση του Τρίτου προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων  από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης,  θα μεταδοθεί από το τρίτο πρόγραμμα  σε 10 επεισόδια, το έργο του Κωνσταντίνου Ράμφου , για τη ζωή και τη δράση του  Αντώνη Μακρυγιάννη -  Κατσαντώνη.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του τρίτου προγράμματος και σημειώνουμε ότι το έργο του Κωνσταντίνου Ράμφου για τον Κατσαντώνη,  που κυκλοφόρησε το 1862, υμνεί μεν τους αγώνες και την παληκαριά του Αγραφιώτη Κλέφτη,  αλλά δεν βασίζεται σε κανένα ιστορικό στοιχείο και έχει καταγραφεί σαν ένα λογοτεχνικό μυθιστόρημα ή κατ΄ άλλους,  σε «συγγραφή μυθιστορίας με ιστορικό περιεχόμενο». Στην προκειμένη περίπτωση  στον Κατσαντώνη του Ράμφου,  απουσιάζει παντελώς  το ιστορικό περιεχόμενο. Και για επιβεβαίωση,  προσθέτω  απόσπασμα από τον  πρόλογο της Αικατερίνης Κουμαριανού,  στο βιβλίο του Ράμφου,  που επανεκδόθηκε το 1994 από το ίδρυμα Ουράνη , με τίτλο Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ  ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ, σελ  39,  που αναφέρει ,: 

……

«Είναι φανερό ότι οι μυθιστορίες  του  αποτελούν προϊόντα επεξεργασίας  όχι μόνο ως προς την ακρίβεια και πιστότητα ιστορικών δεδομένων, αλλά και ως προς τον τρόπο με τον οποίον ο συγγραφέας τα αναπλάθει  προσπαθώντας να εξισορροπεί , σε σοφά κατανεμημένες δόσεις την ιστορία , τον μύθο , την μυθιστορηματική πλοκή» 

…….

Κάπου ξεχάστηκε η δόση της ιστορίας.

 Και δυστυχώς  έμεινε η παραμυθία του Ράμφου,  στη φαντασία του οποίου ο Βελή Γκέκας σκοτώθηκε , ( σελ 83), σε άγνωστη πεδιάδα …στο ξενοδοχείο του Σίμου:

 … «Ο Βελή Γκέκας διήρχετο την οδόν την άγουσαν εις το ξενοδοχείον του Σίμου……ανέβη  εις την  λιθόστρωτον, ώστε προχωρών επλησίασε την θέσιν, ήν κατείχεν ο Κατσαντώνης και οι σύντροφόι του μέχρι τριάκοντα βημάτων».

Ντροπή !

Η ανακοίνωση του Τρίτου Προγράμματος

 Ο θρυλικός «Κατσαντώνης» του Κωνσταντίνου Ράμφου στο Τρίτο Πρόγραμμα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση 

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 16:00

Η ζωή και η δράση του Αντώνη Μακρυγιάννη (1775-1809), του ονομαστού Κατσαντώνη, ηρωικού Κλέφτη της προεπαναστατικής περιόδου, όπως αποτυπώνεται στο έργο του Χιώτη εμπόρου και Φιλικού Κωνσταντίνου Ράμφου, παρουσιάζεται από την εκπομπή «Λογοτεχνική Σειρά» του Τρίτου Προγράμματος, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα.

Το έργο μεταδόθηκε πρώτη φορά σε 29 επεισόδια, από την εκπομπή «Θεατρικές Σειρές του Β΄ Προγράμματος», το 1980.

Το πρώτο επεισόδιο του έργου μεταδίδεται το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί σε δέκα επεισόδια, των περίπου 50 λεπτών.

Στον ρόλο του Κατσαντώνη, ο Γιάννης Βόγλης. 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νικήτας Τσακίρογλου, Αλέξης Σταυράκης, Γρηγόρης Βαφιάς, Λάμπρος Τσάγκας, Λούλα Ιωαννίδου, Ιορδάνης Μαρίνος, Ιλιάς Λαμπρίδου, Σοφία Μυρμηγκίδου, Βέτα Προέδρου, Αλέκα Μαβίλη, Τόλης Πολάτος, Κώστας Ναός, Γιώργος Κωνσταντής.

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Info

Ο θρυλικός «Κατσαντώνης» του Κωνσταντίνου Ράμφου στο Τρίτο Πρόγραμμα

Από το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 και κάθε Σάββατο, στις 16:00

Σε 10 επεισόδια

 Live Streaming: webradio.ert.gr/ HYPERLINK "http://webradio.ert.gr/trito"trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

                                    ------------

Η Ελληνική Ραδιοφωνία συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 21 με ένα εντελώς ανυπόληπτο ιστορικά έργο . Εύγε Κύριοι. 

Για την οικονομία του χρόνου δεν δημοσιεύονται περισσότερα στοιχεία για το έργο του Ράμφου. Θα ακολουθήσει σχετικό δημοσίευμα για την τέλεια  αποδόμησή του.


                                                         Αθήνα 20 Φεβρουαρίου 2021                                                        

                                                                    Ηλίας Μπουμπουρής

                                                                  Ιστορικός ερευνητής 

                                                                      Eliasb HYPERLINK "mailto:Eliasb56@otent.gr"56@ HYPERLINK "mailto:Eliasb56@otent.gr"otent HYPERLINK "mailto:Eliasb56@otent.gr". HYPERLINK "mailto:Eliasb56@otent.gr"gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...