Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟ 1917

Γράφει ο Αθ. Γιαννακόπουλος

Η  απελευθέρωση (δεύτερη)  της Δράμας, από τους Βουλγάρους έγινε από Ι Μεραρχία,  υπό τον Αντιστράτηγο  Κωνσταντίνο Ξ.  Νιδερ, (ο Νίδερ ήταν γιός φιλέλληνα  στρατιωτικού  και  γιατρού  Φραγκίστου Ξαβερίου Νίδερ  και της Ασπασίας Γιολδάση, κόρης του Πάνου Γιολδάση  που ήταν μαζί με την Ρόζα Μπότσαρη στην υπηρεσία  της Βασιλίσσης  Αμαλίας). 

Η απελευθέρωση, λοιπόν, της Δράμας έγινε το  Σεπτέμβριο  του 1918. Η απελευθέρωση  της Δράμας, έγινε  μαζί με εκείνη των Σερρών. Η βουλγαρική κατοχή  στη  Δράμα κράτησε δύο χρόνια, από 1916.  Ποιος είναι  όμως, ο Έλληνας αξιωματικός με το περίεργο όνομα. Ο Καθηγητής στρατιωτικής  ιστορίας  αναφέρει: Ο Κωνσταντίνος  Νιδερ  γεννήθηκε στο Μεσολόγγι  στις 11 Ιουλίου,  ήταν γιός  του Βαυαρού γιατρού Φραγκίσκου Ξαβιέρου  Νίδερ, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα μαζί με το Βασιλιά  Όθωνα. Εγκαταστάθηκε  μόνιμα στο Μεσολόγγι, όπου νυμφεύθηκε την Ελληνίδα  Ασπασία Γιολδάση και σταδιοδρόμησε στον βαθμό του επιάτρου. 

Ο γιός του, Κωνσταντίνος εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων  από όπου αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός μηχανικού στις 12 Αυγούστου 1887. Επί μια επταετία  υπηρέτησε στην τότε Χαρτογραφική Υπηρεσία  υπό τον Αυστριακό  αντισυνταγματάρχη Ζαρλ.  Λόγω, της εμπειρίας που απέκτησε στη θέση αυτή, συμμετείχε στην επιτροπή  η οποία καθόρισε την ελληνοτουρκική μεθόριο μετά τον άτυχο για την Ελλάδα πόλεμο του 1897. Δηλαδή, στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...