Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - Ο Καραϊσκάκης και λοιποί καπεταναίοι στο Βάλτο

Γράφει ο Καθηγητής Θανάσης Γιαννακόπουλος

Το 1825 ενώ το Μεσολόγγι βρισκόταν πολιορκούμενο από τον  Χουρσίτ, ο φρούραρχος Τσόγκας μαζί με τον Ράγκον δραπέτευσαν….. Ήταν  ένα πλήγμα  για τους πολιορκούμενους. 

Ο Καραϊσκάκης και άλλοι στρατηγοί που βρίσκονταν  έξω από το Μεσολόγγι πήραν εντολή να ανταμώσουν με τους φυγάδες.

Παρακάτω  δίνεται η επιστολή  μετά την συνάντησιν προς την Διοίκησιν.

Ημείς κατά τας διαταγάς της Σεβαστής Διοικήσεως ήλθομεν εις Βάλτον και Ξηρόμερον  με όλους τους αδελφούς μας οπλαρχηγούς δια να ενωθώμεν και  με τους εκεί στρατηγούς Τσόγκαν και Ράγκον, δια να πιάσωμεν τας θέσεις όπισθεν του εχθρού και να ημπορέσωμεν να κόψωμεν  τας τροφάς του… Φθάσαντες λοιπόν  εδώ εγράψαμεν και των παρρηθέντων στρατηγών Τσόγκα και Ράγκον  δια την ενωσίν μας μας και με χίλιους τρόπους ημπορέσαμεν  μόνον να τους ανταμώσωμεν.

Ήλθαν και από το Μεσολόγγι εν μέλος της Επιτροπής ,ο κ. Θέμελης και οι στρατηγοί κ.Γεώργιος Βαλτινός, Αθανάσιος Ραζηκώτσικος και άλλοι δύο αξιωματικοί της Σεβαστής Διοικήσεως, εν  οις ήτον δύο αρχηγοί  των ναυτικών, δια να ημπορέσουν  να διορθώσουν την ένωσιν  ταύτην. Λοιπόν  με όλα όσα τους είπον  και τους είπομεν ,όλα εις μάτην.  

Δεν ημπορέσαμεν  να κατορθώσωμεν  τίποτες.  Τούτων γενομένων  οι μεν αδελφοί επέστρεψαν  εις Μεσολόγγι ,οι δε  στατηγοί  Τζιόγκας και Ράγκος ανεχώρησαν. Που υπάγουν είδησιν δεν έχομεν. Τα καμωματά τους και τα φερσιματά τους πληροφορείται η Σεβαστή Διοίκησις εις πλάτος από την  Επιτροπήν και από τους εν Μεσολογγίω αδελφούς μας, δια γραμμάτων…

Προσέτι ζητήσαντες  και βοήθειαν εξ ημών οι εν Μεσολογγίου  αδελφοί, στους εστείλαμεν τον στρατηγόν Κώσταν Σαδήμαν  και αντιστρατήγους Χριστόδουλον Χατζηπέτρου και βαίλην Πάτζην  και μέρος από το σώμα του κ.Ευαγγέλη Μήτσου Κοντογιάννη,όπου έγινε μια ποσότης  στρατιωτών 300.Τους  εστείλαμεν αυτούς εις βοήθειαν  των πολιορκουμένων  και πάντα καταγινόμεθα δια την ελευθερίαν της πατρίδας. Μένομεν με το βαθύτατον και προσήκον Σέβας.

Τη 14 Σεπτεμβρίου 1825                                 

οι ευπειθείς και πρόθυμοι

Εκ του εν Ακαρνανία  Στρατοπέδου (Δραγαμέτσου)                        

Καραισκάκης, Ανδριτζος Σαφάκας, Ευαγγέλης  Μ.Κοντογιάννης, Ζαχαράκης Γιολδάσης,

Γεώργιος Πασλής. Χρήστος Μακρής (Βλαχ.Εκτελ.φακ 15 (100)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...