Σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999 (που αν και μόλις 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα 150 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους) έπρεπε να έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε 80.000 δημόσια κτήρια (σχολεία, κτήρια γραφείων κτλ). Από τότε έχει γίνει έλεγχος μόνο σε 25.000 κτήρια χωρίς να έχουν προχωρήσει παρεμβάσεις ενίσχυσης.
Ταυτόχρονα, 1.387.544 (!!!!) πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα είναι χτισμένες προ του 1984, χωρίς δηλαδή σύγχρονο αντισεισμικό σχεδιασμό και έλεγχο με όποιος κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
Είναι προφανές ότι παρά τα παχιά λόγια η αντισεισμική θωράκιση, όπως και η αντιπλημμυρική προστασία δεν είναι προτεραιότητες, δεν αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες γιατί δεν αποφέρουν άμεσο κέρδος στο κεφάλαιο.
Ρωτάμε: πόσα από τα δημόσια κτήρια στην Ευρυτανία έχουν ελεγχθεί για την αντισεισμική τους επάρκεια και σε πόσα έχουν γίνει παρεμβάσεις; Μπορούν οι δύο Δήμοι και η Περιφέρεια να δώσουν στοιχεία, ειδικά για ευαίσθητα κτήρια όπως τα σχολεία, η μαθητική εστία κτλ;
Καλούμε όλους τους φορείς, σωματεία, συλλόγους καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση παρεμβάσεων αντισεισμικής θωράκισης, πριν να είναι αργά.
Καρπενήσι, 11-2-2023
Το Γραφείο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου