Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΘΗΚΕ  ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ  ΧΡΟΝΙΚΩΝ

Κυκλοφορήθηκε πρόσφατα το νέο τεύχος του  του «πολιτιστικού περιοδικού για τον πολιτισμό της Ευρυτανίας»  «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», που εκδίδεται  τακτικά από την  Πανευρυτανική Ένωση εδώ και δεκαετίες και που περιέχει πλούσια, ποικίλη και λίαν ενδιαφέρουσα ύλη.

Οι πρώτες  σελίδες  αναφέρονται στο  αρξάμενο Συνέδριο  για τα 200 χρόνια από το θάνατο  του Μάρκου Μπότσαρη (1823-2023), με θέμα: «ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ Ο ΠΙΟ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ  ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ 1821». Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην 1η Συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιωτίσσης στις 10-8-2023 (ακριβώς 200 χρόνια από το πέρασμα του νεκρού Μάρκου Μπότσαρη από εκεί) και στη 2η συνεδρίαση, η οποία έλαβε χώρα  στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μικρού Χωριού στις 13-8-2023 (Το Μικρό Χωριό ήταν το ορμητήριο του Μάρκου προς την Αθανασία).

Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζονται αξιόλογα κείμενα  τακτικών  και άλλων συνεργατών, σχετικά με την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου μας αλλά και με πρόσωπα και άλλα γεγονότα. Ενδεικτικά είναι τα κείμενα των:  

Χρήστου Σπ. Μπαρτσόκα, Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ «Ο κορυφαίος πεζογράφος Ανδρέας Καρκαβίτσας στην Άμπλιανη», και «Οι σεισμοί στη Συρία και οι Ευρυτάνες».

 Κωνσταντίνου Σπ. Τσιώλη, «Λόγος κηρυγματικός υπό +πρωτοπρεσβυτέρου Παν. Δ. Τζιράχη εκ Ξυλοκάστρου Κορινθίας» και  «Αριστείδης Παν. Τσιώλης (ή Γαλάνης)».

Κωνσταντίνου Παπαντζίμα, Παιδιάτρου, «Νευροχειρουργική επέμβαση στα Κεδράκια. Αφαιρώντας την τρέλα».

Νικολάου Μάρκου, «Σχετικά με την ονομασία του Τόρνου Ευρυτανίας»

Γιάννη Π. Μάκκα, Ξεφυλλίζοντας στη Βιβλιοθήκη μου: -Ένα ταξίδι στη Χρύσου (Χρύσω) Αγράφων την άνοιξη του 1958, «Τα ονομαστά Αγραφιώτικα λιβάδια».

Κώστα Αντ. Παπαδοπούλου - Αθανασίου Δ. Σταμάτη, «Ευρυτανία και βιβλία (παρουσιάσεις βιβλίων Ευρυτάνων Συγγραφέων). 

Της  Σύνταξης, Επίσκεψη – ξενάγηση στην Έκθεση για τη Μικρά Ασία  στο Μουσείο Μπενάκη, Στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών οι Ευρυτάνες της Αθήνας τίμησαν τους Ζ. Παπαντωνίου, Γ. Καφαντάρη, Στ. Γρανίτσα, Υποτροφίες σε Ευρυτάνες φοιτητές-Ευχαριστήριες επιστολές (ενδεικτικές), Από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 8-10-2024.

-Ευρυτανικά πένθη:  Γέροντας Δοσίθεος, Ηγούμενος Ι. Μ. Τατάρνας, Παν. Κ. Βλάχος, Ανδρέας Καμπιζιώνης, Δημήτρης Ευαγγελοδήμος.

-Νίκου Μπακογιάννη, Το μακρινό γαύγισμα (ποίημα)

-Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, Σύσταση Ιδρύματος της Ι. Μητροπόλεως Καρπενησίου, και  Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2023.


Σημειώνεται ότι το εξώφυλλο κοσμείται από την εικονογραφία «Ο όρκος του Βύρωνα στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη», του Σωτηρίου Χρηστίδη (1858-1940). {1824-2024  200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα).


  Τέλος, το περιοδικό αποστέλλεται ταχυδρομικά στα ταμιακώς εντάξει μέλη, ενώ οι επιθυμούντες να το λάβουν αναγνώστες μπορούν να το παραγγείλουν στα  EmaiI: α) panevritanikienosi@gmail.com και β) kostas.ant.papadopoulos@gmail.com και στα τηλέφωνα: (Κ.Α.Παπαδόπουλος 6977366813, Ανδρέας Ζούκας 6974500774).

        Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας


     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΠΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...