Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Ληστές στη γέφυρα της Βίνιανης - Γράφει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

 Στο βιβλίο «Το Κάτοπτρον της εν Ελλάδι Ληστείας», του ανθυπολοχαγού του πεζικού Ανδρέα Μοσχονησίου, αναφέρεται η περίπτωση τριών αγροτών στην Ευρυτανία τον καιρό της ληστοκρατείας. Οι τρείς χωρικοί  συνελήφθησαν από τους ληστές  στη γέφυρα της Βίνιανης. Οι δύο απελευθερώθηκαν αφού κατέβαλον  οι οικογένειες τους τα λύτρα που ζητήθηκαν. Ο  τρίτος ,όμως δεν είχε περιουσιακά στοιχεία να εκποιήσει  ήταν τόσο φτωχός ,που με δυσκολία  συντηρούσε την πολυμελή φαμίλια του.

«Πίπτει εις τους πόδας αυτών  και μετά δακρύων ικέτευεν αυτούς να των απολύσωσιν ,οίτινες καίτοι πεισθέντες εκ των πληροφοριών  ότι ήτο πενέστατος, έμενον  άκαμπτοι εις τας παρακλήσεις του δυστυχούς οικογενειάρχου, λέγοντας «χαλάει ο νόμος».

Ακολουθώντας τους κανόνες ,έριξαν  κλήρο για το ποιός θα εκτελέσει τον αιχμάλωτο. Ο λήσταρχος τον διέταξε να σκάψει τον λάκο του, και ενόσω  ο ανθρωπάκος  έσκαβε, εκείνος ακόνιζε  την πάλα του (γιαταγάνι).

«Μη για τον θεό ,με χαλάτε, βρε αδέλφια. Είμαι πτωχός δεν έχω, και θα πάρετε  τα παιδιά μου στο λαιμό σας» εφώναζεν  ο δυστυχής και έτρεμεν ολόκληρος, ως ιχθύς.

«Για ένα χωριάτικο  κεφάλι όμως ,δεν χαλάει ο νόμος. (από το βιβλίο  του Παύλο Κουτουζή,τα Μικρά της Επανάστασης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...