Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Στις 10 Μαρτίου 2016 οι εκλογές για το νέο Μητροπολίτη Καρπενησίου - Εκτός πραγματικότητας τα όσα περί του αντιθέτου είδαν το φως της δημοσιότητας



Την ερχόμενη Πέμπτη 10 Μαρτίου, θα γνωρίζουμε τον Νέο Ποιμανάρχη μας, μετά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αυτή τη μέρα, στη έκτακτη Συνεδρίαση της Ιεραρχίας.
Στην Ιεραρχία συμμετέχουν 80 Μητροπολίτες και η όλη διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:

Τέλεση Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Μονής Ασωμάτων Πετράκη (στο Κολωνάκι) από τον νεότερο τη τάξει Μητροπολίτη της Ιεράς Συνόδου.
Μετά την Θεία λειτουργία θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας και θα προσφωνήσει τα Μέλη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και αμέσως μετά αρχίζει η διαδικασία εκλογής .
Σύμφωνα με το άρθρο 26,  τα μέλη της ΙΣΙ εκλέγουν δια μυστικής ψηφοφορίας 3 υποψηφίους από Αρχιμανδρίτες που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση ή τιτουλάριους Επισκόπους. Στην συνέχεια καταρτίζεται ο κατάλογος των υποψηφίων ή αλλιώς το λεγόμενο τριπρόσωπο.
Στην πρώτη ψηφοφορία θα προκύψει το τριπρόσωπο, δηλαδή οι 3 επικρατέστεροι ανάλογα με τους ψήφους που συγκέντρωσαν, που σημαίνει ότι μέχρι εκείνη την στιγμή επίσημα δεν υπάρχουν υποψήφιοι αλλά επιθυμούντες.
Στην δεύτερη ψηφοφορία σύμφωνα με το ίδιο άρθρο θα εκλεγεί ο πρώτος μεταξύ των 3 διά σχετικής πλειοψηφίας.
Σε περίπτωση ισοψηφίας προτιμάται εκείνος που έχει τα πρεσβεία ιεροσύνης, δηλαδή αυτός που είναι περισσότερα χρόνια Κληρικός. Από την δεύτερη ψηφοφορία θα εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Καρπενησίου, που θα διαδεχθεί τον πολιό Γέροντα κ. Νικόλαο και αμέσως μετά ο νεοεκλεγείς ψηφισμένος Θεοφιλέστατος θα δώσει το «μικρό μήνυμα» ενώπιον των Αρχιερέων .
Στο μικρό μήνυμα ο ψηφισμένος ενώπιον του Μακαριωτάτου και των Μητροπολιτών εκείνη τη στιγμή και ενώ του έχει ανακοινωθεί η εκλογή του αποδέχεται και ευχαριστεί για την εκλογή.
Στη συνέχεια, θα μεταβούν, ο Μακαριώτατος, Αρχιερείς, ο Αρχιγραμματέας, ο ψηφισμένος, κλήρος και λαός στο Καθολικό της Μονής για τα «μεγάλα μηνύματα».
Το «μεγάλο μήνυμα» έχει τελετουργικό χαρακτήρα και αφού προηγηθεί από τον ψηφισμένο μια μικρή ακολουθία στην συνέχεια ο Αρχιγραμματέας διαβάζει το πρακτικό εκλογής και ο ψηφισμένος αναγινώσκει ένα μικρό κείμενο που πλέον επίσημα αποδέχεται την εκλογή για την Μητρόπολη και διαβεβαιώνει ότι θα επιτελέσει με όλες του τις δυνάμεις τα καθήκοντα της διακονίας που του έλαχε και θα τηρήσει τους Ιερούς Κανόνες.
Η χειροτονία  του ψηφισμένου θα ανακοινωθεί από τον Μακαριώτατο μετά τις εκλογές.
Η ημέρα Χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Καρπενησίου, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η 12η Μαρτίου 2016 και ήδη υπάρχει κινητοποίηση στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου ώστε να μεταβούν στην Αθήνα με ναυλωμένα λεωφορεία Λαϊκοί και Κληρικοί για να αναφωνήσουν το «Άξιος».
Τις επόμενες ημέρες, θα καθοριστεί η συνάντηση ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ώστε να τελεστεί η διαδικασία  της ενθρόνισης και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου.
Όσο αφορά για τα όσα γράφτηκαν περί εμπλοκής του Μακαριωτάτου στην εκλογή νέου Μητροπολίτου Καρπενησίου και περί αλλαγής στην ημερομηνία εκλογής, είναι επιεικώς απαράδεκτα, ξεπερνώντας κάθε φαντασία. Είναι λυπηρό για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα να γράφονται τόσες ανακρίβειες που κυριολεκτικά σκανδαλίζουν.
Τέλος να αναφέρουμε πως οι μέχρι τώρα επιθυμούντες για να διαδεχθούν τον Γέροντα Νικόλαο στην Μητρόπολη Καρπενησίου, είναι οι Αρχιμανδρίτες π. Σπυρίδων Κατραμάδος, π. Γεώργιος Ρέμπελος και π. Ιγνάτιος Σάπιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...