Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

«Το Χωριό που Νίκησε το Θάνατο» Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για την τραγωδία στο Μικρό Χωριό το 1963




Το Ντοκιμαντέρ «Το Χωριό που Νίκησε το Θάνατο» πραγματεύεται την ιστορία της κατολίσθησης του Μικρού Χωρίου Ευρυτανίας, το 1963. Επιλέχθηκε να προβληθεί στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και οι δύο προβολές θα γίνουν την Κυριακή 13 Μαρτίου και ώρα 17:30 στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο «Ολύμπιον» και την Τετάρτη 16 Μαρτίου και ώρα 17:30 στην αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη» στην Αποθήκη Δ' στο Λιμάνι. Η παραγωγή και η έρευνα είναι του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα, η σκηνοθεσία του Νίκου Μεζερίδη και το μοντάζ του Παναγιώτη Κουντουρά.


Τα γυρίσματα του Ντοκιμαντέρ έγιναν σε Μικρό Χωριό, Λαμία και Αθήνα και καταγράφονται μαρτυρίες από ιστορικούς, δημοσιογράφους, ειδικούς επιστήμονες και κυρίως αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής αλλά και πρωταγωνιστές της προσπάθειας αναγέννησης του χωριού. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά σημαντικά ιστορικά τεκμήρια και σπάνιο κινηματογραφικό υλικό. Στο Ντοκιμαντέρ μιλούν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κλεομένης Κουτσούκης, ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Ρόζος, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Μικροχωριτών Γιάννης Αρώνης, η πρώην πρόεδρος Αιμιλία Κουτσούκη-Παπαδημητρίου, ο καθηγητής Γιώργος Τσατσαράγκος και οι Δήμητρα Κοντογιάννη-Μπράβου, Παντελής Φλώρος, Σπύρος Τάσιος, Ρωξάνη Πλάκα-Μπετένιου, Σπυριδούλα Ζαχαροπούλου, Ευδοξία Παναγιωτοπούλου και Νίκη Καραγκούνη που έζησαν ως αυτόπτες μάρτυρες τα γεγονότα.

Η κατολίσθηση του Μικρού Χωριού Ευρυτανίας είναι και μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη που συνέβη στην Ελλάδα από άποψη ανθρωπίνων θυμάτων (σκοτώθηκαν 13 άτομα) και καταστροφών που προκάλεσε. Το Ντοκιμαντερ καταγράφει και επιμέρους ιστορίες που ήταν καταλυτικές για την έκβαση των γεγονότων όπως τη δράση του δασκάλου Ανδρέα Μπετένιου που συγκράτησε στο σχολείο και έσωσε τους μαθητές αλλά και την προσπάθεια αναγέννησης του τόπου.


Η ιστορία...

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 1963. 8:20 το πρωί. Βροχή και σκοτεινιά. Το βουνό “Κρι” ξερνάει μια χωμάτινη, κρύα λάβα που συμπαρασύρει το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας. 13 άτομα θα χάσουν τη ζωή τους ενώ κάτω από τόνους λάσπης θα θαφτούν 80 απο τα 150 σπίτια και όλο το ζωικό κεφάλαιο του χωριού. Τα χειρότερα θα αποφευχθούν καθώς ήταν Κυριακή και οι περισσότεροι βρίσκονταν στην Θεία λειτουργία ενώ ηρωική ήταν και η παρέμβαση του δασκάλου που συγκέντρωσε τους μαθητές στο σχολείο και τους απομάκρυνε έγκαιρα. Ανθρώπινες τραγωδίες θα καταγραφούν, το βιός εκατοντάδων θα χαθεί αλλά θα γεννηθούν και ιστορίες δύναμης και ελπίδας. Η κατολίσθηση του Μικρού Χωριού είναι η μεγαλύτερη που συνέβη στην Ελλάδα απο άποψη θυμάτων και καταστροφών που προκάλεσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...