Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ “ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ”

Πλήθος κόσμου προσήλθε στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου, στο Κέντρο της Αθήνας (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου), ύστερα από σχετικό κάλεσμα της Πανευρυτανικής Ένωσης, την Κυριακή, 3-4-2016, για μια σημαντική εκδήλωση  που περιλάμβανε δύο μέρη, ήτοι: α) την παρουσίαση  δύο (2) τόμων των εκδοθέντων Πρακτικών του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι  από 7-9 Οκτωβρίου 2011 υπό του Συνδέσμου «ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» και είχε ως θέμα του: «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΚΑΙ ΑΙ ΣΧΟΛΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΝ» και β) την απονομή τιμής  στον Σύνδεσμο «ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» από την Πανευρυτανική Ένωση, για την υπέρ τα πενήντα (50) έτη   παρουσία του στα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας (έτος ιδρύσεως 1964).



Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε.), ο οποίος μετά από έναν σχετικό μικρό πρόλογο έδωσε το λόγο για έναν χαιρετισμό στον νέο Μητροπολίτη Καρπενησίου Σεβασμιότατο κ. ΓΕΩΡΓΙΟ, ο οποίος ανταποκρινόμενος  σε σχετική πρόσκληση του Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης προσήλθε στην εκδήλωση και την  παρακολούθησε από την αρχή μέχρι το τέλος.  Ο Σεβασμιότατος, κατά τον χαιρετισμό Του εντυπωσίασε το ακροατήριο με τον απλό, μεστό και λιτό λόγο Του. Ακολούθως απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Ηλίας Λιάσκος.

Ακολούθησε η παρουσίαση των δύο τόμων των Πρακτικών του Συνεδρίου  του Συνδέσμου «ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», που είχε ως θέμα του: «Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός και αι Σχολαί των Αγράφων κατά την Τουρκοκρατίαν»  από τις κ.κ. Χαρίκελια Δημακοπούλου και Μαντώ Μαλάμου.

H κ. Χαρίκλεια Δημακοπούλου, ιστορικός και δημοσιογράφος, αφού έλαβε το λόγο, παρουσιάζοντας  τους δύο τόμους των πρακτικών, ανέφερε ονομαστικά  τους εισηγητές και τα αναπτυχθέντα θέματά τους και, ακολούθως, εξήρε τη σημασία της Παιδείας διαχρονικά συνδυάζοντας  άριστα την παιδεία κατά την Τουρκοκρατία με τη σημερινή εποχή  μας.
Η κ. Μαντώ Μαλάμου, Δρ. Φιλολογίας, κατά τρόπο πρωτότυπο, τόνισε την αξία του έργου, διευρύνοντας στα σημερινά δεδομένα την απήχηση και την επίδραση που είχαν και έχουν οι Σχολές των Αγράφων και ο  Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός στη σύγχρονη εποχή μας.
Ακολούθησε το β΄ μέρος της εκδήλωσης, ήτοι η  απονομή τιμής  στον Σύνδεσμο «Ευγένιος ο Αιτωλός», για την υπέρ τα πενήντα (50) έτη παρουσία του στα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας (έτος ιδρύσεως 1964). Σχετικές ολιγόλεπτες εισηγήσεις έκαναν οι Αθανάσιος Δ. Σταμάτης και Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος.
Ο κ. Αθανάσιος Δ. Σταμάτης στην λίαν σύντομη αλλά περιεκτικότατη εισήγησή του αναφέρθηκε στον πρωτεργάτη και τη ψυχή του Συνδέσμου «Ευγένιος ο Αιτωλός» κ. Παναγιώτη Κ. Βλάχο, όπως  «φωτογραφίζεται» μέσα από το βιβλίο του «ΑΙΡΕΣΙΣ ΒΙΟΥ Η ΠΑΙΔΕΙΑ – Αυτοβιογραφία».

Ο κ. Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, τέλος, αναφέρθηκε  στις δραστηριότητες του Συνδέσμου «ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»,  ήτοι στη σύστασή του (1964),  στους βασικούς σκοπούς, στην ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου με την επωνυμία «Ελληνομουσείον Ευγένιος ο Αιτωλός», στη λειτουργία του και στην λειτουργία της Βιβλιοθήκης, στην  ανακήρυξη σε Άγιο του Ευγενίου του Αιτωλού, στα Επιστημονικά Συνέδρια που διοργάνωσε, στα εκδοθέντα βιβλία (Πρακτικά Συνεδρίων κ.ά.), στο Μνημείο Ευγενίου του Αιτωλού και των Διδασκάλων του Γένους των «Σχολών των Αγράφων», στον Ιδρυματικό Ιερό Ναό του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού (Γηροκομείο) και, τέλος, στις επιβραβεύσεις του Συνδέσμου.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Καθηγητής κ. Παναγιώτης Κοντός, στη συνέχεια αναφέρθηκε και αυτός στο πολυσχιδές και πολύτιμο έργο που πρόσφερε και συνεχίζει  να προσφέρει ο κ.  Παναγιώτης Βλάχος στην Παιδεία και γενικότερα στην Πατρίδα μας (αναφέρθηκε ιδιαίτερα  στη συμμετοχή του στους εθνικούς μας αγώνες και στις αλύτρωτες Πατρίδες μας Βόρειο Ήπειρο και Κύπρο)

Τέλος, επιδόθηκε από τον νέο Μητροπολίτη μας Σεβασμιότατο κ. ΓΕΩΡΓΙΟ,  σχετικό Τιμητικό Δίπλωμα της Πανευρυτανικής Ένωσης προς τον Σύνδεσμο «ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», στο πρόσωπο του, από της ιδρύσεώς  του, Προέδρου του κ. Παναγιώτη Κ. Βλάχου.  Ο κ. Παναγιώτης Κ. Βλάχος, με την ευφράδεια λόγου που τον διακρίνει, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και για την παρουσίαση των Πρακτικών του Συνεδρίου, που ο ίδιος επιμελήθηκε,  αλλά και για την τιμή που έγινε προς τον Σύνδεσμο «ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ».  Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με τον εφησυχάζοντα π. Μητροπολίτη μας κ. ΝΙΚΟΛΑΟ και εξέφρασε «διάπυρες» ευχές προς τον νέο Μητροπολίτη μας «δι’ υγείαν κατ’ άμφω κραταιάν επί μήκιστον και δαψιλή την παρά του δομήτορος της Εκκλησίας Χριστού ευλοιγίαν διά την φιλόστοργον διαποίμανσιν του εμπεπιστευμένου Αυτώ πληρώματος της κατ’  Ευρυτανίαν Εκκλησίας και καθοδήγησιν αυτού εις νομάς σωτηρίους…»
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τον Μητροπολίτη μας Σεβασμιότατο κ. ΓΕΩΡΓΙΟ, ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, τ. Βουλευτής και Υπουργός, Ηλίας Ντζιώρας, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Σπυρίδων Κυρίτσης, Γεώργιος Γιαννίτσαρης, Αναστάσιος Ντάνος, εκπρόσωποι από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.), Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων, την Εταιρεία Ευρυτανικών Συλλόγων, το Μουσειακό Κέντρο Ευρυτανίας «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ» και πολλών άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού μας. Αξίζει ιδιαίτερα να τονιστεί η παρουσία του γηραιού Συμβολαιογράφου, ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα κ. Κώστα  Δήμου Μαραγιάννη και της θυγατέρας του κ. Δήμητρας Μαραγιάννη, που προσήλθαν στην εκδήλωση και μας τίμησαν με την παρουσία τους, ταξιδεύοντας αυθημερόν από το Αγρίνιο. Σημειώνεται ότι ο κ. Κώστας  Μαραγιάννης  συμμετείχε στο παραπάνω Συνέδριο, ως εισηγητής, όπως και σε άλλα Συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν από την Πανευρυτανική Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών  και Ερευνών (ΕΥ.ΚΕ.Σ.Ε.) κ.λπ. στην Ευρυτανία μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...