Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Σε συνέδριο Σπουδών του πανεπιστημίου Royal Holloway, University of London στο Λονδίνο η Λεωνή Θανασούλα


Στο κορυφαίο ερευνητικό συνέδριο του τμήματος Ελληνικών Διασπορικών Σπουδών του πανεπιστημίου Royal Holloway, University of London με θέμα: «Έλληνες και Κύπριοι στο Ηνωμένο Βασίλειο 1815-2015. Πολιτισμός, Εμπόριο, Πολιτική» θα συμμετάσχει η ιστορικός και μέλος του Δ. Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Λεωνή Θανασούλα, με  εισήγησή υπό τον τίτλο: «Αναστάσιος Αγαθίδης, ένας άγνωστος Βικτωριανός Έλληνας ευεργέτης».

Ο Αναστάσιος Αγαθίδης (Προυσός 1816-Λονδίνο 1881), υπήρξε δάσκαλος του Χαριλάου Τρικούπη και ο πρώτος επίσημος οικοδιδάσκαλος και εκκλησιαστικός αναγνώστης της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου εν τη γενέσει και ακμή της. Κληροδότησε την περιουσία και φιλολογική του βιβλιοθήκη στην κοινότητα Προυσού. Καταλυτική, με αυτές τις δράσεις του ήταν ἡ συμβολή του, στην ιστορία της εκπαίδευσης στην Ευρυτανία και Αιτωλία του 19ου αι. Εκατόν τριανταπέντε χρόνια μετά τον θάνατο του εξαιρετικού Ευρυτάνα λογίου Αναστάσιου Αγαθίδη, είναι η πρώτη φορά που ερευνάται η δράση του. Μέρος της έρευνας στη Βρετανική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε από την κ. Θανασούλα με υποτροφία της Αρχαιολογικής Βρετανικής Σχολής Αθηνών το 2015.
Στα πλαίσια ανάδειξης και προστασίας της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης Προυσού Ευρυτανίας, η κ. Θανασούλα,  σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και τον Δήμο Καρπενησίου δημιούργησε την έκθεση «Σπάνια βιβλία, σπάνιοι άνθρωποι: Αναστάσιος Αγαθίδης», τον Αύγουστο του 2015. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις  14-15 Οκτωβρίου 2016, στο Hellenic Centre του Λονδίνου, με συμμετοχή πλήθους επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Νεότερα μετά την πραγματοποίηση του συνεδρίου.
                 
                                                   Για το Διοικητικό Συμβούλιο
   Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

Αθανάσιος Σταμάτης                                                       Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...