Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - Επιστολή διαφόρων Καπεταναίων και του Καραϊσκάκη προς τους καπεταναίους Πανουργιάν και Οδυσσέα. (Από το Αρχείο του Στρατηγού Γ.Καραισκάκη) Θανάσης Γιαννακόπουλος, καθηγητής, ΑΠΘ

Αδελφοί μας και Οδυσσέα και καπ. Πανουργιά
Σας χαιρετούμεν
Σας φανερώνομεν ότι ημάς ο εχθρός μας περικύκλωσε από όλα τα μέρη και ευρισκόμεθα εις μεγάλην στενοχώριαν και δεν ηξεύρομεν τι να κάμωνεν, επειδή οι Μωραίτες δεν θέλουν να μας έλθούν ιμμντάτι. Σας γράφομεν όμως και τούτο, ότι Τζελιαντίμπεης και Σκοντριάνος μας εμήνυσαν να «κάμωμεν πάτα, και μη μας επήρεν ο Θεός τα μυαλά μας και θα χαθούμεν,
μόνον να παραδώσωμεν το Μεσολόγγι εις το οποίον να αφήσουν μόνο δέκα Τούρκους και οι καπεταναίοι να έχουν τα αρματωλίκια τους καθώς και πρώτα, και οι ραγιάδες να δίδουν μόνον ένα χαράτζι και μιαν δεκατιάν και αφού συμφωνήσωμεν ,να περάσουν εις τον Μωρέας, και μας λέγουν να υπάγουμεν και ημείς μαζί τους».
Τώρα, αδέλφια, να έλθητε και εσείς το ογληγορώτερον να ανταμωθούμεν κατά το Κράβαρι ή όπου το ευρήτε μονασίπι, δια να στοχασθούμε τι θα κάμωμεν όλοι αντάμα δια να μην πάρωμεν τον κόσμον εις τον λαιμόν μας, επειδή ημείς μοναχοί και μάλιστα  χωρίς ζαιράδες και τζεπχανέδες δεν ημπορούμεν να βαστάξωμεν τον πόλεμον του σουλτάν Μαχμούτ,και εκεί οπού μας κάνουν χάζι οι σκυλο-Μωραίτες βλέποντες την σκλαβιάν του τόπου μας, ας το ιδούμεν και ημείς να τους περνούν εις την Αλβανιτιάν  και θα έχωμεν ευχαρίστησιν ότι θα χαθούν αυτοί προτήτερα, διατί θέλουν να χάσουν αυτοί ημάς ,και ο Θεός να μας κρίνη και να παιδεύση τον αίτιον. Ως τούτον σας έχομεν ριτζάνα έλθητε το ογληγορώτερον ,ότι μοναχά δεκαπέντε ημέρας  βαντέ μας έδωσαν, και έως τότε  σώνωμεν και σας ζαιράδες  σας τελείως ,και και να μη πάθωμεν κανένα κακό. Τον δε κυρ Ανδρέα Λόντον οπού ευρίσκεται εδώ τον δίδομεν χαμπάρι να απεράση εις τον Μωρέα δια να μην φανούμεν άπιστοι.
Τη 22 Σεπτεμβρίου 1823 Προσός, (προυσός)
Οι Αδελφοί σας
Δ.Μακρής                                                  Α,Σαφάκας
Καραισκάκης                                             Κ.Μπότσαρης
      Σαδήμας                                               Γεώργιος Τζόγκας
      Γεώργιος Κότζος                                       Γιαννάκης  Γιολτάσης
                                                            Νικόλαος Τζαβέλας
1Αρχείον :Γεωργ.Καραισκάκη,Γεωργ.Χαρίτου

Η επιστολή αυτή γράφτηκε λίγες μέρες μετά τη Μάχη της Καλιακούδας και όταν οι Αρβανίτες και οι Τούρκοι κάλεσαν τους καπεταναίους να προσκυνήσουν. Οι τελευταίοι, πήραν προθεσμία ολίγον ημερών για να απαντήσουν. Με την επιστολή αυτή  διαλύεται και ο μύθος περί προδοσίας του Σαδήμα και του Γιολδάση στη μάχη της Καλιακούδας. Οι επιφανείς καπεταναίοι συνυπογράφουν επιστολή στον Οδ.Ανδρούτσο και τον καπ, Πανουργιά με την οποία ζητούν συνάντηση για να αποφασίσουν από κοινού για την παραπέρα στάση τους. Η επιστολή γράφτηκε από τον Προυσό, πιθανόν εκεί ήταν ασθενής ο Καραϊσκάκης. Στην επιστολή που υπογράφεται από αδούλωτους Ρουμελιώτες και Σουλιώτες, φαίνεται η «χολή» που χύνουν ενάντια στους Πελοπονησσίους. Η αιχμή αυτή αφήνει ερωτηματικά για την μέχρι τότε στάση των Πελοπονησσίων απέναντι στου; Ρουμελιώτες και στην αλήθεια όσων γράφτηκαν από τους πρώτους ιστορικούς για  αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...