Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

ΨΗΦΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - Γράφει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος,ΑΠΘ - ΜΟΣΧΩ ΓΙΟΛΔΑΣΗ Από την “Εφημ. Εμπρός” την 13/3/1913.

Εκλεκτή μερίς της Κοινωνίας μας ,εν η αντεπρωσοπεύετο ιδιαιτέρως  η Ήπειρος και το ηρωικόν Σούλι καθώς και η Ευρυτανία ,εκήδευσε χθές μιαν ακόμη από τας παλαιάς Ελληνίδας των ιστορικών  ονομάτων, την Μόσχων Ελ.Γιολδάση, το γένος Τσαβέλα.

Η Μεταστάσα σεβαστή  δέσποινα  ήτο σύζυγος  του Ευρυτάνος  Πληρεξουσίου και Βουλευτού  αοιδοίμου Ελευθερίου Γιολδάση, εγγονή δε της περιφήμου ηρωίδος του Σουλίου κατά την Μεγάλην Επανάστασιν του Εικοσιένα, της Μόσχως Τζαβέλα της οποίας και έφερεν το όνομα.
Θλιβόμενοι δια την απώλειαν της πολυτίμου γυναικός ,συλλυπούμεθα εγκαρδίως τα τέκνα της, και ιδιαιτέρως τον συνάδελφων διευθυντήν της «Αστραπής»κ. Κων.Ελ.Γιολδάσην.

 Σχόλιο. Ο Ελευθέριος Γιολδάσης /Σερέτης ήταν  γιός του Κωνσταντή Γιολδάση, ανηψιός του Γιαννάκη Γιολδάση, Δασονόμος  στην Υπάτη, Δωρίδα και αλλαχού. Ο Πατέρας του απεβίωσε στη διάρκεια του μεγάλου αγώνα και την επιμέλεια του ανέλαβε ο Γιαννάκης. Ο Λευτέρης,  πήρε σύζυγο την  Μόσχω Τζαβέλα (αδελφή του Κίτσου Τζαβέλλα) και απέκτησαν τον Κωνσταντή, που για πολλά χρόνια ήταν Βουλευτής και Δ/ντής της πατριωτικής  εφημερίδας «Αστραπή». Σημειώνεται ότι και μια άλλη Κόρη Τζαβέλλα, η Φρόσω, παντρεύτηκε  τον Νικόλαο (Νικολάκη),υιό του Γιαννάκη  Γιολδάση  και έμεινε όλη τη ζωή  της  στα Σέλιτσα, γνωστή στην περιοχή,  ως καπετάνισσα, παρά τις παρακλήσεις των συγγενών  της από την Αθήνα. Δεν  γνωρίζω τη συγγένεια μεταξύ της Φρόσω και της Μόσχω Τζαβέλλα που σίγουρα υπήρχε αλλά ένα είναι βέβαιο ότι οι Τζαβελλαίοι συγγένεψαν περισσότερο από δύο φορές με τους Γιολδασαίους. Και αυτό, γιατί και η γυναίκα του στρατηγού Κωνσταντή Γιολδάση/Σερέτη, Ελένη, ήταν Τζαβελλοπούλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...