Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Προυσός: άνθρωποι και βιβλία - Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη

Στις 6 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους τα εγκαίνια της έκθεσης «Προυσός: άνθρωποι και βιβλία. Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη», που οργάνωσε ο πολιτιστικός φορέας «Ελληνικό Σχολείο Προυσού». Η έκθεση αποτελείται από μία σειρά φωτογραφικών ταμπλώ με θέμα τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην δημιουργία και λειτουργία της βιβλιοθήκης από την ίδρυσή της (1881) μέχρι σήμερα και τα βιογραφικά τους στοιχεία ως συνακόλουθα του βίου της.


Παρουσιάζονται επίσης φωτογραφίες των σελίδων τίτλων σπανίων διδακτικών και ιστορικών βιβλίων κυρίως του 19ου αιώνα σχετικά με την ελληνική γλώσσα και ιστορία, οι βιβλιοδεσίες τους, εικόνες από χαρακτικά έργα που περιέχονται στα βιβλία, αλλά και σχετικά έγγραφα. Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γ.Α.Κ. κ. Μαριέττα Μινώτου, ο Φιλόλογος-Παλαιογράφος, Προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αγαμέμνων Τσελίκας ανέγνωσε χαιρετισμό του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη και αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε και η κ. Γεωργία Ρουμπέα, Διευθύντρια του 1ου Προτύπου Γυμνασίου των Αναβρύτων.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η ιστορικός και πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου Προυσού κ. Λεωνή Θανασούλα και ο Φιλόλογος–Παλαιογράφος και Προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, κ. Αγαμέμνων Τσελίκας. Η κ.Θανασούλα αναφέρθηκε στους σκοπούς του «Ελληνικού Σχολείου Προυσού»το οποίο αποτελεί συνέχεια και ερμηνεία του έργου πνευματικών μορφών του Ελληνισμού που έδρασαν στην περιοχή ήδη από την προεπαναστατική περίοδο, στο ιστορικό της βιβλιοθήκης, στα πρόσωπα τα οποία συνδέθηκαν με αυτήν, όπως και στις δυνατότητες ανάπτυξης ενός τόπου μέσω της επικοινωνίας που προσφέρει ένας πνευματικός χώρος. Ο κ. Τσελίκας μίλησε για το περιεχόμενο της Αγαθιδείου βιβλιοθήκης και τα συναισθήματα που προκαλεί μία βιβλιοθήκη στον αναγνώστη και στον επισκέπτη
Επίσης, αναφέρθηκε στο μοναδικό χειρόγραφο βιβλίο της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης το οποίο ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της έρευνας για τις ανάγκες της έκθεσης. Πρόκειται για μια γραμματική της Κοινής και της Λόγιας Ελληνικής Γλώσσας γραμμένη το έτος 1832. Το έργο αυτό φαίνεται πρωτότυπο και πρωτοποριακό για την εποχή του. Γράφτηκε από τον λόγιο δημογέροντα του Προυσού Χριστόδουλο Ελεφάντη και δωρήθηκε στη βιβλιοθήκη το έτος 1961 από τον εγγονό του, συμβολαιογράφο Αθηνών, Αλέξανδρο Ζαχαρόπουλο. Το εύρημα θα ψηφιοποιηθεί, από το «Ελληνικό Σχολείο Προυσού», ώστε να διευκολυνθεί η μελέτη του.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου και είναι επισκέψιμη 9.00-15.00 καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...