Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και Καποδίστριας. Γράφει ο Θαν.Γιαννακόπουλος


Ο αλησμόνητος και αείμνηστος  Κυβερνήτης Ιωαν. Καποδίστριας που άφησε  θέσεις, πλούτη, και μαζί με όλη την οικογένεια του   ρίχτηκε στον αγώνα του 21  στην αρχή με συμβουλές  στη σύναξη των κλεφτών ( 1809 ) στην Αγία Μαύρα που ορίστηκε από τον ίδιο ως αρχηγός ο Κατσαντώνης  και μετά το 1827 όταν κατέβηκε στην Ελλάδα  μετά την εκλογή του από την Εθνοσυνέλευση το 1827, έβαλε ότι είχε και δεν είχε,  για να θεμελιώσει την Ελλάδα ως σύγχρονο κράτος. 

Ήταν αυτός που κατά τον Μακρυγιάννη έτρωγε μια κότα την εβδομάδα, δεν έπαιρνε μισθό, και προσπάθησε από τη μια μεριά να μεγαλώσει  την Ελλάδα ,παρά τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει από το 1825 οι Μαυροκορδάτος, ο Κωλέττης ο Κουντουριώτης και όριζαν όπως  ακριβώς ήθελαν  κυρίως  οι Άγγλοι, και έφθανε η Ελλάδα μέχρι το Ισθμό, έδωσε εμπιστευτική  εντολή  το 1828 ,στις χιλιαρχίες (στις οποίες είχε οργανώσει τους άτακτους) υπό τον Κίτσο Τζαβέλα ,τον  Δημ. Υψηλάντη  τους ανά την Στερεά καπεταναίους (Γιολδασαίους, Στραταίους, Γριβαίους κτλ) να διώξουν τους Τούρκους και Αλβανούς όσο πιο βόρεια μπορούσαν. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε δύο χρόνια  να μεγαλώσει η χώρα και να οριστούν με συνεχόμενα πρωτόκολλα και συμφωνίες  τα  πρώτα  σύνορα του κράτους. Φρόντισε για ην γεωργία  και εισήγαγε την καλλιέργεια  πατάτας, καθώς επίσης φρόντισε  και για την παιδεία ιδρύοντας τα αλληλοδιδακτικά  σχολεία (στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας τα Ελληνόπουλα διάβαζαν οΧτωήχι και Ψαλμού) ενώ τώρα  μάθαιναν γεωμετρία, ιχνογραφία ιστορία, κτλ. Φρόντισε για την απονομή δικαιοσύνης τη στιγμή που ακόμη στο Ναβαρίνο ήταν ο Ιμπραήμ  πασάς με το στρατό του. Δεν φτάνουν σελίδες πολλές να γράψουν για την προσφορά του  Καποδίστρια στη χώρα  ήλθε πλούσιος και διέθεσε ότι είχε για το καλό της χώρας. Έμεινε στην ιστορία  ο μόνος  Κυβερνήτης που δεν κυβέρνησε για να γίνει πλούσιος όπως κάνουν οι μετέπειτα  Κυβερνήτες του τόπου. Και αυτό τον Κυβερνήτη  έφτασαν να τον ονομάζουν δικτάτορα.  Οι μετέπειτα έφτιαξαν περιουσίες κινητές και ακίνητες . Έγιναν  και τι δεν έγιναν , οι μεγαλο καρχαρίες  του τόπου έδρασαν όσο δεν μπορούσαν. Όμως υπήρχαν και δύο τρεις  εξαιρέσεις που πέθαναν στην ψάθα. Ακόμη τα περισσότερα κτήρια και ιδρύματα στην πρωτεύουσα τα άφησαν οι μεγάλοι δωρητές από την Ήπειρο και την Αίγυπτο.Και είναι κρίμα  και πολύ άδικο που ενώ υπάρχει σύλλογος ή ένωση απόγονων αγωνιστών του 21 στην  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΫ δέν υπάρχει εκπρόσωπος.Καυμένη Ελλάδα……….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...