Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Στην τελική ευθεία τα έργα αποκατάστασης της ΣΩΤΗΡΑΣ στην Ανατ. Φραγκίστα


Κλιμάκιο με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος επισκέφτηκαν την περασμένη Τρίτη 19 Μαΐου 2020, το σπουδαίο Βυζαντινό Μνημείο της ΣΩΤΗΡΑΣ στην Ανατ. Φραγκίστα.
Σκοπός της επίσκεψης αυτής η επίβλεψη για οδηγίες και αποσαφήνιση των εργασιών που υπολείπονται για το έργο της αποκατάστασης των τοιχογραφιών και την οριστική παραλαβή του και κατευθύνεις και οδηγίες για τη συνέχιση και αποπεράτωση του έργου της αποκατάστασης του μνημείου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΚΟΣΜΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ 











Διευκρινίστηκαν όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθέτηση ελκυστήρων εντός του ναού, τα ενέματα, τα κουφώματα και την εξωτερική πλακόστρωση του τμήματος όπου κατασκευάστηκε η αποστράγγιση
Σύμφωνα με την κ. Ιωάννα Μανωλούδη, πολιτικό μηχανικό, προϊσταμένη του τμήματος αρχαιολογικών έργων και μελετών της Εφορείας αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, που όλα αυτά τα χρόνια έχει την γενική εποπτεία του έργου και είναι στην κυριολεξία η ψυχή της πορείας όλων των εργασιών που έγιναν και θα γίνουν για την αποπεράτωση και αποκατάσταση του μνημείου, «το έργο φτάνει στο τέλος του και μέχρι τέλη Ιουλίου θα τελειώσουμε ότι ήταν ως τώρα στη χρηματοδότηση των 350.000 ευρώ από την περιφέρεια, 20.000 ευρώ από τη Μητρόπολη Καρπενησίου και την Ενορία για τη συντήρηση των τοιχογραφιών του τρούλου και της οροφής και των 90.000 ευρώ από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων του υπουργείου πολιτισμού. Υπολογίζουμε στη γιορτή της Σωτήρας να είναι όλα τελειωμένα», τόνισε στο σαιτ μας η κ. Μανωλούδη.
Το έργο επισκέφτηκαν στις 19 Μαΐου 2020, ο κ. Παναγιώτης Κωσταλούπης συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Έργων Συντήρησης Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού, η κ. Χαρά Σακελλάρη, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της ίδιας Διεύθυνσης, επιβλέποντες του έργου της αποκατάστασης των τοιχογραφιών, η κ.Αλεξία Υφαντή αρχαιολόγος της εφορείας αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, από την Περιφέρεια, ο κ. Παναγιώτης Κλεσιορας μηχανολόγος μηχανικός προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών της Π. Ε Ευρυτανίας, ο επιβλέπων του έργου και Παναγιώτης Βονόρτας πολιτικός μηχανικός, προϊστάμενος τμήματος συγκοινωνιακών έργων της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της Π Ε Ευρυτανίας, ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Δημήτρης.
Επίσης παραβρέθηκαν οι  Ανάδοχοι του έργου Έντι Ράφτη και οι κ.κ. Θεοφιλάκος Παναγιώτης συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, ανάδοχος του έργου της αποκατάστασης και Συντήρησης των τοιχογραφιών και Αντρέας Μπέκος συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης εκ μέρους του κ. Ράφτη.
Το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι οι συνολικές εργασίες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και στο τελικό τους στάδιο, η υγρασία του ναού έχει υποχωρήσει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, μάλλον εντελώς και πως μετά το πέρας των εργασιών αυτών θα χρειαστεί η εκπόνηση μιας νέας μελέτης για τα ξύλινα στοιχεία του ναού, κυρίως του τέμπλου, του πολυελαίου αλλά και του λίθινου δαπέδου.
Από την πλευρά της τοπικής εκκλησίας και της Ιεράς Μητροπόλεως θα χρειαστεί να ετοιμαστεί η Αγία Τράπεζα του Καθολικού με βάση τα προβλεπόμενα από την εκκλησιαστική τάξη σε αυτές τις περιπτώσεις. (Ακολουθία επί τη διασαλεύση της Αγίας Τραπέζης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...