Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

H Μάχη στον Άγιο Ανδρέα 1821 - Γράφει ο Θαν Γιαννακόπουλος

Για τη μάχη Μπιάρας ή Μιάρας ο Ιατρίδης γράφει ο μακαρίτης καθηγητής (γυμνασίου Αρρένων   Αγρινίου)  Κωστής Χειμάρας τα παρακάτω:

«Ταύτα ούν οι βάρβαροι εν τη κωμοπόλει Καρπενησίω ποιήσαντες ή μάλλον ειπείν θράσους και μανίας πλησθέντες  εφώρμησαν ακράτως και τος πέριξ χωρίοις (..) αυτίκα γαρ μεταβάντες

εκ Πολιτοχωρίων  ώρμησαν κατά των δύο χωρίων Μιάρας και Αγίου Ανδρέου  όπου ην το ημέτερον στρατόπεδον , αλλ’αψεύφθησαν  οι μάταιοι των ελπίδων ,διότι μάχης κρατεράς αυτόθι συγκροτηθείσης ,τη πρεσβεία του βαπτιστού και αποστόλου Ανδρέου, επικρατήσαντες οι ημέτεροι, τριάκοντα εξ αυτών φονευθείναι πλείστους δε τρωθήναι εποίησαν και καταστρέψαντες αυτούς άχρι του ποταμού, ούτοι μεν χαίροντες  και δόξαν αναπέμποντες εις το αυτών επανήλθον εις το στρατόπεδον (..) και ούτως εξωστρακίσθη τέλεον εκ της επαρχίας ταύτης το βάρβαρον αυτό και φιλοτύραννον έθνος».

Σχόλιο. Ο Κωστής Χειμάρας που περιέσωσε το ανωτέρω χρονικό  στο περιοδικό «Χωριάτικοι Αντίλλαλοι» το 1985, σημειώνει “Βεβαιωμένο γεγονός δηλ. το πως τσακίστηκαν στη Δυτική Στερεά Ελλάδα οι Τούρκοι”. ‘Όμως ο Αναγν. Ιατρίδης, ο καλούμενος από μερικούς ιστορικούς  γραμματέας του Γιαννάκη Γιολδάση” ,δεν αναφέρει λέξη για τους Γιολδασαίους και την συμβολή τους στην μάχη. Ο «παμπόνηρο»ς από  την Κεφαλονιά Ιατρίδης εκμεταλλεύτηκε στη Δυτική Ελλάδα τη δύναμη των Γιολδασαίων, πλούτισε στο Καρπενήσι, αλλά  από φθόνο  προς αυτούς δεν άφησε κάποια γραπτή μαρτυρία  για τη βιογραφία τους. Μετά την απελευθέρωση, ήταν και πολιτικά αντίπαλος των Γιολδασαίων (που ακολουθούσαν τον Κωλλέτη και τον Τζαβέλλα) ,ως γνήσιος αντιπρόσωπος του Μαυροκορδάτου και του Μεταξά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...