Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

H ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Π. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΕΓΓΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΗΡΩΟΥ ΣΤΟΝ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟ – ΤΑΤΑΡΝΑ

Σεβαστέ πατέρα Βασίλειε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Αντιδήμαρχοι, αγαπητοί μου συμπατριώτες, κυρίες και κύριοι

Οφειλόμενο χρέος τιμής εκπληρώνουμε σήμερα, σ’ αυτό εδώ το όμορφο χωριό τον ιστορικό Τριπόταμο. Ένα χρέος τιμής και μνήμης, το οποίο έρχεται από πολύ παλιά σε 29 συγχωριανούς σας αγωνιστές όπως έχουν καταγραφεί στο νεοανεγερθέν τούτο Μνημείο 

και οι οποίο στο διάβα του χρόνου συνέβαλαν καθοριστικά στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος για την ελευθερία, για την εθνική απελευθέρωση, για την εθνική κυριαρχία, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την ισότητα των Ελλήνων πολιτών.


Σε αυτούς που τιμούμε σήμερα, και σε όλους εκείνους  που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, το οφειλόμενο προς αυτούς, χρέος, είναι, πρώτα ηθικό, είναι χρέος εθνικό, είναι χρέος πατριωτικό, είναι χρέος όλων μας και κυρίως χρέος των κατοίκων αυτού εδώ του χωριού, που ζήτησαν να στηθεί τούτο το λαμπρό Μνημείο, ένα Ηρώο που έγινε με πρωτοβουλία του αγαπητού σας Προέδρου του φιλτάτου Θανάση Βασιλείου αλλά και του συγχωριανού σας Αντιδημάρχου Αγράφων Παναγιώτη Γκορόγια και φυσικά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αγράφων, ένα αίτημα δίκαιο που έγινε πράξη.

Αυτός ο τόπος αγαπητοί μου γέννησε σπουδαίους ήρωες και αγωνιστές, που στις δύσκολες εκείνες εποχές αντλώντας δύναμη από την Παναγία μας και ευλογία από το γειτονικό Μοναστήρι της Ταταρνιώτισσας, που υπήρξε ένα σπουδαίο ορμητήριο για κάθε επαναστάτη, σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες κατά των κατακτητών με κορυφαία την περίτρανη και ξακουστή νίκη των Ελλήνων Αγωνιστών, του Οδυσσέα Ανδρούτσου και του ηγούμενου Κυπριανού, στις 22 Μαρτίου 1821 στην γέφυρα της Τατάρνας, μια νίκη σταθμός για να ανάψει το φιτίλι της Επανάστασης στη Ρούμελη.

Αυτό το ιστορικό χρέος μας έκανε σήμερα, να αποκαλύπτουμε αυτό το σημαντικό μνημείο, αυτό το σημαντικό ηρώο, με τους εκτελεσθέντες, με τους πεσόντες, σε όλους τους αγώνες του Έθνους και αυτό το ηθικό χρέος, βγαίνει από μέσα μας, βγαίνει σε κάθε χωριό μας, βγαίνει πολύ περισσότερο εδώ, γιατί θέλουμε να τιμούμε τους νεκρούς μας, σεβόμενοι την ιστορία μας.

Στο σκεπασμένο με την γαλανόλευκη μνημείο που θα αποκαλύψει σε λίγο ο Δήμαρχός μας, είναι εγγεγραμμένοι 29 αγωνιστές, Ταταρνιώτες - Τριποταμίτες, που έπεσαν στο Εθνικό καθήκον. Εκεί, που τους έταξε, η πατρίδα τόσο στην περίοδο της Επανάστασης αλλά και στους πολέμους της περιόδου 1912 έως 1922, στους Βαλκανικούς, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Μικρασιατικό Πόλεμο, σε κάθε αγώνα που έδινε το έναυσμα η πατρίδα.

Έτσι, ήτανε, το εθνικό πρόσταγμα, τότε. Θέλαμε, να γίνει η Ελλάδα, Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων. Πολλές φορές, δεν το κατορθώσαμε αλλά η θυσία έγινε. Το ίδιο και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκεί που είπαμε το μεγάλο ΟΧΙ στο φασισμό, ένα όχι, που συνεχίζουμε να το λέμε και σήμερα. Και εκεί ο Τριπόταμος, είχε τη δική του συνεισφορά, τη δική του ισχυρή παρουσία, με πεσόντες, που άφησαν τα νιάτα τους, για τη δική μας ελευθερία, για να υπάρχουμε εμείς, σήμερα και να ζούμε ελεύθεροι, με ειρήνη και δημοκρατία.

Γι’ αυτό, αγαπητοί μου συμπατριώτες, κύριοι επίσημοι, έχει μεγάλη σημασία η σημερινή εκδήλωση. Τιμούμε τους Ήρωες αυτού του χωριού με πολύ σεβασμό από καρδιάς και νιώθουμε σίγουροι ότι βλέποντάς μας από εκεί επάνω, που είναι, αγαλλιάζουν. Αγαλλιάζουν, χαίρονται και αισθάνονται περήφανοι, διότι, οι απόγονοί τους, οι συγγενείς τους, όλοι εσείς, δεν τους ξεχάσατε και δεν τους ξεχνάμε.

Αυτούς τους ήρωες τους τιμάμε και τους θυμόμαστε, όχι, ως μνημόσυνο, μόνο, που τελέστηκε νωρίτερα και ως έκφραση πόνου, που είναι πόνος, ιδίως για τους νεότερους και τους συγγενείς τους, τους τιμούμε και τους θυμόμαστε, γιατί, μέσα από αυτή τη τιμή και από την αποκάλυψη του μνημείου, του ηρώου, που θα κάνουμε σε λίγο, θέλουμε σήμερα να διδασκόμαστε από αυτούς, θέλουμε να τους μοιάσουμε, να πέσουμε και εμείς για την πατρίδα και ιδίως σήμερα που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και πολλούς κινδύνους. 

Για τη τιμή στους νεκρούς μας, για τη τιμή στους ήρωες, αξίζει να κάνουμε τα πάντα και ένα μικρό κόστος, γι’ αυτό το ηρώο, δεν είναι τίποτα μπροστά, στο ότι, εδώ ο Τριπόταμος, αποκτά το σπίτι των ηρώων του, αποκτά το τοπόσημό του, αποκτά το σημείο – μνημείο, που θα γίνονται οι εκδηλώσεις του, αποκτά το μνημείο που θα τιμά τους νεκρούς του.

Να μην πω περισσότερα, να πω, μόνο, ότι θέλουμε, μέσα από αυτό το ηρώο, που σήμερα αποκαλύπτουμε, να διδασκόμαστε. Βεβαίως πονάμε, βεβαίως σκεφτόμαστε, βεβαίως συγκινούμαστε. Πρέπει να διδασκόμαστε και όλοι να παλεύουμε, γι’ αυτό που παλεύει, μια ζωή, ανά τους αιώνες, η Ελλάδα, που πάλεψαν προεπαναστατικά και κατά την Επανάσταση οι Αγραφιώτες, για την λευτεριά και για την πίστη. Για την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία, για την πρόοδο των πολιτών μας. Έχοντας, λοιπόν, πάντα, στη σκέψη μας τους ήρωες αυτούς, βλέποντας τις δόξες, τα κλέη αυτών των δικών σας ανθρώπων, που έπεσαν για την πατρίδα, είναι ανάγκη, να προβληματιζόμαστε να αγωνιζόμαστε και να επαγρυπνούμε και εμείς και ιδίως, οι νεότεροι.

Να προβληματιζόμαστε και να λέμε: αγαπάμε την πατρίδα μας, αγαπάμε την πατρίδα μας και δίνουμε τα πάντα γι’ αυτή. Μόνο έτσι, είμαι βέβαιος, ότι και αυτοί, οι 29 Ταταρνιώτες, που σήμερα τους τιμάμε και τους αποκαλύπτουμε, θα κοιμούνται ήσυχοι και, γιατί όχι, θα χαίρονται, γιατί οι συγγενείς τους, οι απόγονοί τους, οι συγχωριανοί τους, συνεχίζουν, με τον τρόπο που ο καθένας πιστεύει και μπορεί βέβαια, αυτό που και εκείνοι έκαναν.

Γιατί, όπως λέει και ο ποιητής, Κωστής Παλαμάς, οφείλουμε και οφείλαμε σε αυτούς, τόσα χρόνια, οφείλουμε, χρωστάμε, λοιπόν, σ’ αυτούς που ήρθαν, που πέρασαν, είναι άνθρωποι που πέρασαν, αλλά οφείλουμε και σε αυτούς που θα ‘ρθουν, που θα περάσουν, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, γιατί, όπως ομοίως λέει ο Εθνικός μας ποιητής «Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί». Άρα λοιπόν, οφείλουμε, τιμή και δόξα, στους 29 Ταταρνιώτες, που αποκαλύπτουμε σήμερα, εκπληρώνοντας έτσι αυτό το Εθνικό, πατριωτικό και ηθικό μας χρέος, απέναντί τους.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους εμπνευστές της δημιουργίας αυτού του Μνημείου και στην Δημοτική Αρχή που δρομολόγησε την κατασκευή του και φυσικά στους διοργανωτές της πολύ σημαντικής σημερινής εκδήλωσης μνήμης και τιμής στους πεσόντες.  

Ζήτω η πατρίδα μας

Ζήτω τα Άγραφα

Ζήτω ο Τριπόταμος

Ζήτω οι 29 Ταταρνιώτες πεσόντες, στους αγώνες του Έθνους μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...