Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΓΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ - Γράφει ο Ηλίας Προβόπουλος

Αποτελεί παράδοση σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην διαρκώς χειμαζόμενη Ευρυτανία η προσφορά από μέρους ιδιωτών και η δημιουργία ποικίλων ιδρυμάτων που είχαν στόχο την ανακούφιση των πασχόντων, την ενίσχυση των αδυνάτων χωρίς βέβαια να υπολείπεται η προαγωγή των γραμμάτων και εν γένει του πολιτισμού. Το παράδειγμα του Γηροκομείου στο Καρπενήσι και η υποστήριξη εκ μέρους των ομογενών του πληθυσμού κατά τα μεταπολεμικά χρόνια είναι δυο μεγάλα παραδείγματα ευεργεσίας στον τόπο μας.



Από τους τελευταίους ευεργέτες της Ευρυτανίας είναι ο Κώστας Πανουργιάς, κορυφαίος ομογενής ευπατρίδης ο οποίος τιμά την γενέτειρά του με την μακρά κατ’ έτος διαμονή του και ο οποίος θέλοντας να αφήσει ως υποθήκη για τις επόμενες γενιές το διαχρονικό παράδειγμα της προκοπής και της διανόησης, συνέβαλλε τα μέγιστα στη δημιουργία του «Πνευματικού Κέντρου Γεώργιος Καφαντάρης» στην Ανατολική Φραγκίστα.  Με τον τρόπο του παράλληλα απότισε εκ μέρους όλων των Ευρυτάνων τιμή στον μέγιστο πολιτικό της Ελλάδας.

Το ίδρυμα αυτό,που συστάθηκε από τον πρώην καποδιστριακό Δήμο Φραγκίστας, για να λειτουργήσει αναγκαστικά χαρακτηρίστηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αλλά το Δημόσιο εν γένει και πιο ειδικά ο καλλικρατικός Δήμος Αγράφων στον οποίον περιήλθε το 2011,ουδέποτε δαπάνησε το ελάχιστο ποσό, για την λειτουργία του, αλλά ούτε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε γι’ αυτό. Υπεύθυνος γι αυτό ήταν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας Κωστόπουλος, ο οποίος  διαμένοντας μόνιμα στο χωριό του, ξεναγούσε τους επισκέπτες στο μουσείο του Ιδρύματος και φρόντιζε για την λειτουργία του και την προβολή του ενώ πάσχιζε και για την διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων στο χώρο του. Σημειώνουμε πως το μουσείο του Ιδρύματος στεγάζει μια αξιόλογη συλλογή πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής, μέρος του αρχείου του Γεωργίου Καφαντάρη  που έχει  παραχωρήσει η Βουλή των Ελλήνων καθώς και βιβλιοθήκη η οποία δωρήθηκε από τον Ευρυτάνα λογοτέχνη και πνευματικό άνθρωπο Μιχάλη Σταφυλά.

Αυτόνομο και αυτοτελές ως προς τους πόρους της λειτουργίας του το Ίδρυμα εν τούτοις προσπάθησε να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Διοίκησης και να υπάρξει χωρίς να διαλυθεί στα πλαίσια του Δήμου αλλά βρέθηκε προ μεγάλης εκπλήξεως, όταν ο Κώστας Κωστόπουλος πληροφορήθηκε στις 13.00 μ.μ. της 28ης Δεκεμβρίου ότι σε δυο ώρες στο Δημοτικό Κατάστημα θα συζητιόνταν η κατάργηση του Ιδρύματος πράγμα και το οποίο έγινε με 18 ψήφους υπέρ, έναν κατά (μοναδική εξαίρεση) ενώ υπήρχαν και 9 απουσίες!!!

Είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και μοιραία οδηγεί στη σκέψη ότι ή ήταν καλά ενημερωμένοι όλοι οι παρόντες για τους λόγους που πρέπει να καταργηθεί το ίδρυμα ή αντιθέτως δεν γνώριζαν περί τίνος ακριβώς επρόκειτο. Όσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα στην περιοχή ευθέως λένε πως ισχύει η δεύτερη εκδοχή και πως πέρα από λίγους εθελοντές και πέρα από την ημέρα των εγκαινίων, (που έγιναν το έτος 2009 με την παρουσία του μητροπολίτη Ευρυτανίας κ.κ. Νικολάου, των εκκλησιαστικών αρχών του νομού, πολλών επισήμων και της τότε δημοτικής  αρχής του πρώην Δήμου Φραγκίστας καθώς και  πλήθος κόσμου), δεν ασχολήθηκε κανένας άλλος με το Ίδρυμα το οποίο αθόρυβα και διακριτικά λειτουργούσε και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες- ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕ - με το μεράκι τον εθελοντισμό κάποιων και την αυταπάρνηση, έκανε και πρόγραμμα για πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, οι οποίες διακόπηκαν.

Πέραν όμως τούτων, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδεικνύει και κάτι άλλο, μη ομολογημένο από πολλούς που σχετίζονται με την Διοίκηση και την εξουσία. Ότι δεν βρέθηκαν κάποιοι να υποστηρίξουν το αντίθετο και έτσι να τιμήσουν με τον τρόπο τους την παράδοση της ευεργεσίας στην Ευρυτανία που σε αυτή οφείλεται και η επιβίωσή της τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια. Το Ίδρυμα θα παραμείνει έστω και σαν λάφυρο της Διοίκησης αλλά η αμφισβήτησή του θα σκιάζει στο μέλλον κάθε άλλη τέτοια προσπάθεια.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Δήμος Αγράφων, μετά από ώριμη συζήτηση, θα ξαναδεί το θέμα, με την δέουσα σοβαρότητα και ευθύνη, δεν θα σταθεί σε λογιστικά τερτίπια και θα ανακαλέσει τόσο την απόφαση για την κατάργηση του Ιδρύματος Καφαντάρη, όσο και την απόφαση για την κατάργηση του Ιστορικού Μουσείου της παλιάς  Βίνιανης Ευρυτανίας.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 19022016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...