Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου, στον Εσπερινό, στο παλιό Μοναστήρι του Αη- Γιάννη στην Παλαιοκατούνα.















Με τον Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα Κυριακή 28 Αυγούστου 2016, το εόρτιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Παλαιοκατούνα. Στις 7 μ.μ. κλήρος και λαός υποδέχτηκαν με κωδωνοκρουσίες τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιο και αμέσως ακολούθησε ο Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας χοροστατούντος του επιχωρίου Ποιμενάρχου, που ήταν πλαισιωμένος από τον Αρχιερατικό της περιοχής, τον εφημέριο του χωριού και άλλους κληρικούς.

Με το πέρας του Εσπερινού, έγινε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου, πέριξ του Καθολικού της πάλαι ποτέ Ιεράς Μονής με Θείο Κήρυγμα από τον Σεβασμιώτατο. Ο κ. Γεώργιος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην προσωπικότητα του Προδρόμου, ζητώντας από τους πιστούς να μιμηθούν τον Άγιο επιλέγοντας έτσι τον ωφέλιμο πνευματικά τρόπο ζωής που στις μέρες δυστυχώς λίγοι τον ακολουθούν. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στο λάθος που επικρατεί στις μέρες μας να γιορτάζουμε τα παιδιά μας στα γενέθλιά τους και όχι την ημέρα της γιορτής των.  «Οι γονείς μας», είπε «μας είχαν μάθει να γιορτάζουμε τα παιδιά μας στις γιορτές των αγίων, να τα στέλνουμε στην εκκλησία, να τα προετοιμάζουμε για να τιμήσουν όπως πρέπει τον εορτάζοντα άγιο». «Σήμερα αντί της γιορτής, «γιορτάζουμε» με φανταχτερό μάλιστα τρόπο τα γενέθλια των παιδιών μας, κάτι που δεν είναι το πρέπον, γιατί στην εκκλησία μας μόνο την Γέννηση του Χριστού, της Θεοτόκου και του Προδρόμου εορτάζουμε, κανενός άλλου αγίου». «Για το λόγο αυτό» συνέχισε ο Άγιος Καρπενησίου, «οφείλουμε να επιστρέψουμε στον κανονικό τρόπο, γιορτάζοντας τα παιδιά μας την ημέρα της εορτής των Αγίων που φέρουν το όνομά τους». «Δεν πρέπει να πάθουμε όπως ο Ηρώδης, που έδωσε την εντολή του αποκεφαλισμού του Προδρόμου, για χάρη των «συνανακειμένων», για να μην χαλάσει δηλαδή το χατίρι αυτών που παραβρέθηκαν στα γενέθλιά του, αλλά να πράττουμε πάντα με γνώμονα το πνευματικό μας όφελος» κατέληξε ο επιχώριος Επίσκοπος.
Στον Εσπερινό παραβρέθηκαν ως ευλαβείς προσκυνητές ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Αγράφων Θοδωρής Μπαμπαλής, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Αύριο Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016, Αγιώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανυρίζοντα Ναό της παλιάς Μονής Παλαιοκατούνας θα τελεστεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.   
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αποτελεί ορόσημο και ταυτόχρονα η γέφυρα μεταξύ της Παλιάς και της Καινής Διαθήκης. Ήταν ο τελευταίος προφήτης που ανάγγειλε την έλευση του Ιησού Χριστού. Υπήρξε δε ο μόνος από τους Προφήτες που αξιώθηκε να τον συναντήσει αφού έζησε στα χρόνια Του. Η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο αναφέροντας το Όνομά του μετά από την Παναγία στις προσευχές και στις δεήσεις. Στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο είναι αφιερωμένες έξι ημέρες του χρόνου με μία εξ αυτών η αυριανή 29 Αυγούστου τιμώντας την αποτομή της Τίμιας Κεφαλής Του…  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...