Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Με επιτυχία η εκδήλωση από τον Δήμο Αγράφων και το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής στην Κρέντη

Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11 Αυγούστου 2016, στην Κρέντη του Δήμου Αγράφων, η μουσική εκδήλωση - παρουσίαση του δίσκου «Ρούμελη – Ηχογραφήσεις Σίμωνα Καρά , 1978». Κατά την διάρκεια της πολύ σημαντικής αυτής μουσικής γιορτής, που συνδιοργανώθηκε από το ΚΕΠΕΜ, τον Δήμο Αγράφων, την Ενορία και τους τοπικούς Συλλόγους της Κρέντης,
παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Ματζούρη, η έκδοση των ηχογραφήσεων του Σίμωνα Καρά από τη Ρούμελη , έκδοση η οποία συμπεριλαμβάνει και τρία  τραγούδια της Ευρυτανίας, που ηχογραφήθηκαν στην Κρέντη στις 18 Ιουλίου 1978  από την περίφημη  τοπική «ζυγιά», που την αποτελούσαν ο Γιάννης Μάκκας, ο Κώστας Κούρος και ο αείμνηστος Παναγιώτης Ρούμπος.








Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου. Ο επιχώριος Ποιμενάρχης μας, βαθύτατος γνώστης της παραδοσιακής μουσικής μας, συνεχάρη τους διοργανωτές για την άψογη εκδήλωση, όπως και τους ομιλητές, τονίζοντας με έμφαση, την ανάγκη προβολής και ανάδειξης της μουσικής μας παράδοσης και την προστασία της από τους εκμοντερνισμούς και όποια άλλα στοιχεία που την αλλοιώνουν. «Στην δημοτική μας παραδοσιακή μουσική δεν έχουν θέση οι ηλεκτρικές κιθάρες, ούτε τα ντραμς, αλλά το λαούτο και το σαντούρι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεώργιος.
Στην εκδήλωση ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Τάσος Ηλιούπουλος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους μουσικούς της Ευρυτανίας, ενώ ο εφημέριος του χωριού π. Ευάγγελος Φεγγούλης, αναφέρθηκε στους μουσικούς που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν στην Κρέντη από την δημιουργία του χωριού μέχρι και σήμερα.
Στη συνέχεια ο Δήμος απένειμε τιμητικές πλακέτες στο ΚΕΠΕΜ, στους δυο ζώντες μουσικούς που συμμετείχαν στην ηχογράφηση που έγινε το 1978 από τον Σίμωνα και την Αγγελική Καρά, αλλά και σε παλιότερους μουσικούς του χωριού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα χορευτικά Τμήματα του Δημιουργικού Εργαστηρίου της Ενορίας της Κρέντης, να παρουσιάζουν τα 3 τραγούδια του δίσκου που ηχογραφήθηκαν πριν 38 χρόνια και άλλα αγραφιώτικα τραγούδια, κερδίζοντας δίκαια το χειροκρότημα των συγχωριανών τους που γέμισαν την πλατεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...