Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ανοιχτή επιστολή στους συναδέλφους και το ψηφοδέλτιο της Ριζοπσπαστικής Πρωτοβουλιας Εκπαιδευτικών στην Ευρυτανία

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Δεν υποχωρούμε! Δεν συναινούμε!
Αγωνιζόμαστε – Ανατρέπουμε!
- Ενιαίο, Δημόσιο, Δωδεκάχρονο και Δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά!
- Να ζούμε με αξιοπρέπεια!
- Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους!
- Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Οι φετινές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, πραγματοποιούνται μέσα στο καθεστώς της βάρβαρης και ακραία αντιλαϊκής πολιτικής που υπαγορεύουν τα μνημόνια διαρκείας. Το τοπίο είναι πια ξεκάθαρο. Το ιδεολογικό και πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε οριστικά. Οι μύθοι και οι πλάνες του ΣΥΡΙΖΑ στέρεψαν. Καμία επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να συσκοτίζει τη ζοφερή πραγματικότητα που ζει ο λαός μας. Η ψήφιση του τρίτου μνημονίου από κοινού με το αντιδραστικό μπλοκ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το λαϊκίστικο δεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ αποτελούν τους πιο πιστούς υπηρέτες της πολιτικής της άρχουσας τάξης, του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών.
Πίσω από τη βιτρίνα της “δίκαιης ανάπτυξης” κρύβεται η ένταση της επέλασης του κεφαλαίου ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Πίσω από το “μαξιλαροπόλεμο” κατά της “διαπλοκής” υπάρχει το καθεστώς της νέας διαπλοκής των νεόκοπων καναλαρχών και τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου που υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συντηρεί ακέραια όλα τα μνημόνια. Τώρα σπεύδει να υλοποιήσει τις  “εκκρεμότητες” της πρώτης αξιολόγησης επιβάλλοντας στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων νέα δυσβάσταχτα χαράτσια και αύξηση της φορολογίας των λαϊκών εισοδημάτων. Καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στο περιθώριο και την ανέχεια, καταργώντας το ΕΚΑΣ, πετσοκόβοντας απανωτά τις συντάξεις μετατρέποντας τες σε φιλοδωρήματα. Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος – έκτρωμα βάζει βόμβα στα θεμέλια της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καταδικάζει τους εργαζόμενους στη δουλειά μέχρι... τα βαθιά γεράματα! Ανατρέπει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης μετατρέποντάς τη σε μεγάλο βαθμό σε “αγοραία” - ανταποδοτική. Τελευταία πράξη του αντιλαϊκού έργου της είναι το ξεπούλημα όλης της Δημόσιας Περιουσίας. Δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, νερό, σχολική στέγη παραδίδονται για έναν ολόκληρο αιώνα στα ξένα αρπακτικά.
Μπροστά στη διαβόητη δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει νέο γύρο αντιλαϊκής επέλασης. Απειλεί με ολοσχερή εξαφάνιση τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Με αιχμή τις εργασιακές σχέσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα, επιδιώκει να παραδώσει πλήρως τους εργαζόμενους στις αδηφάγες ορέξεις της εργοδοσίας και του μεγάλου κεφαλαίου. Απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις. Επεκτείνει την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα. Γενικεύει την ελαστική και επισφαλή εργασία. Επιφέρει καίρια πλήγματα στις ήδη τσακισμένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής μπαίνουν ξανά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων με αιχμή την απεργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το κατασταλτικό μέτρο του λοκ-άουτ (εργοδοτική ανταπεργία) που είχε καταργηθεί από το 1982. Θέλει να καταστείλει και να καταπνίξει “εν τη γενέσσει” τους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων που σίγουρα θα ξεσπάσουν ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής βαραίνει τις πλάτες του λαού μας. Παράλληλα “βάζει χέρι” στις συλλογικές διαδικασίες των Συνδικάτων και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Θέλει να χειραγωγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να περιορίσει δραστικά τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων μαζικών απεργιακών αγώνων.
Το Δημόσιο Σχολείο στον “αστερισμό” του 3ου μνημονίου
Με οδηγό τα πορίσματα του στημένου "εθνικού διαλόγου" το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στη νομοθέτηση αντιδραστικής τομής στην εκπαίδευση με τον “εγκαινιασμό” νέων ταξικών φραγμών. Θέλουν να επιβάλλουν πανελλαδικού τύπου εξετάσεις μέσω της διαβόητης τράπεζας θεμάτων από το Γυμνάσιο. Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις για το “τέλος των εξετάσεων” και την “ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια”, τα ταξικά – εξεταστικά πλέγματα σε όλες τις τάξεις τόσο του 4ετούς Γυμνασίου όσο και του 2ετούς Λυκείου εντείνονται. Προορίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία των 16αρηδων για τη φθηνή κατάρτιση και τη μαύρη εργασία της μαθητείας σε ένα υποβαθμισμένο συρρικνωμένο σε τομείς και ειδικότητες ΕΠΑΛ ή και στην μη τυπική εκπαίδευση των ΕΠΑΣ, αμέσως μετά το γυμνάσιο, προσαρμοσμένων πλήρως στις επιταγές των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα ξεσηκώνουν νέο τσουνάμι συγχωνεύσεων και κλεισίματος Γενικών Λυκείων. Επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα “αριστοκρατικό” Λύκειο για λίγους κι “εκλεκτούς”.
Μεθοδεύουν συστηματικά νέες ανατροπές στα εργασιακά μας δικαιώματα με αιχμή για μια ακόμα φορά το ωράριο. Προετοιμάζουν την έξωση πολλών εκπαιδευτικών από τα Λύκεια. Η δήλωση του Α. Λιάκου ήταν ξεκάθαρη. Κάνει λόγο για το ξήλωμα δεκάδων ειδικοτήτων που “έχουν παρεισφρήσει” στα Λύκεια. Και στο φόντο αυτής της πολιτικής διαφαίνεται για άλλη μια φορά η σκληρή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων καθώς θα συνδέεται με δείκτες και μαθησιακά αποτελέσματα. Οι μύθοι της “καλής αξιολόγησης” καταρρέουν για άλλη μια φορά αφού οι εκπαιδευτικοί αν δεν μπορούν ή δε θέλουν να ακολουθήσουν το πλαίσιο θα οδηγούνται εκτός σχολικής τάξης. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως η αξιολόγηση είναι το εργαλείο εκείνο που οδηγεί στη χειραγώγηση, στην υποταγή και ανοίγει την πόρτα για τις απολύσεις.
Οι προθέσεις τους είναι απροκάλυπτες και κυνικές. Στο ίδιο το πόρισμα αναφέρεται πως “πρέπει να καμφθούν οι αντιστάσεις”. Θέλουν τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους και βαθιά διχασμένους απέναντι στην πολιτική εκείνη που συντρίβει το Δημόσιο Σχολείο, αποκλείει τη νέα γενιά από τη μόρφωση και τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.
Κόβουν παντού από τη δημόσια εκπαίδευση
Τα μέτρα τα οποία υλοποιεί ήδη στο δημόσιο σχολείο υπηρετούν και προετοιμάζουν την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της Παιδείας. Με μηδενικούς διορισμούς για έβδομη χρονιά αυξάνει και επεκτείνει την ελαστική εργασία στην εκπαίδευση, γεγονός που ισοδυναμεί με άρση της μονιμότητας. Οι αλλαγές στο σχολείο έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού, με χιλιάδες αναπληρωτές να οδηγούνται στην ανεργία και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους ευελιξίας και κινητικότητας με μετακινήσεις από βαθμίδα σε βαθμίδα, από τη τυπική στην άτυπη εκπαίδευση και όπου αλλού χρειαστεί. Η νέα δομή της ΤΕΕ σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων, κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, η αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων, οι αλλαγές αναθέσεων, η κατάργηση των υπευθύνων εργαστηρίων εξυπηρετούν τον δήθεν “εξορθολογισμό” στη διαχείριση προσωπικού και υπονομεύουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Το όραμα του Υπουργείου Παιδείας για τη δημόσια Παιδεία είναι η ευελιξία, η αυτονομία, οι εξατομικευμένες και διαφοροποιημένες σπουδές, η μετατροπή γνωστικών αντικειμένων σε “εκπαιδευτικούς χυλούς”. Η μεταρρύθμιση που ευαγγελίζεται ταυτίζεται με τις “καλές πρακτικές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ”. Κατάρτιση, δεξιότητες, και σκόρπιες γνώσεις θα είναι το εκπαιδευτικό εφόδιο των μαθητών για να αντεπεξέλθουν στο ρόλο του υποταγμένου, ελαστικά απασχολούμενου, με αμοιβή στο ύψος του ταμείου ανεργίας, χωρίς δικαιώματα που του επιφυλάσσουν για το μέλλον του στα πλαίσια της “δίκαιης ανάπτυξης”.
Υπηρεσιακά Συμβούλια – Ιμάντες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής
Συνάδελφε,
Η συμμετοχή της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στις εκλογές για το ΠΥΣΔΕ του νομού, γίνεται χωρίς ψευδαισθήσεις για το χαρακτήρα αυτού του οργάνου. Τα Υπηρεσιακά συμβούλια δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για όργανα διαχείρισης και προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής και η παρουσία των αιρετών δεν αλλάζει τον ρόλο αυτό. Όμως μπορεί να τους ταράζει τα νερά με τη δύναμη και την παρέμβαση της ΕΛΜΕ.
Πολύ δε περισσότερο στη σημερινή συγκυρία, που γενικεύεται η ελαστική εργασία και η αδιοριστία γίνεται καθεστώς, την ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται σε μετακινήσεις έως και πολλές δεκάδες χιλιόμετρα για να βρουν ώρες να συμπληρώσουν το ωράριό τους, το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί αξιοποιούν ακόμα πιο εντατικά τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ως εργαλεία για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Οι αυταρχικές διαδικασίες τύπου “fast track” και η επιβολή του λεγόμενου “διευθυντικού δικαιώματος”, στις υπηρεσιακές μεταβολές της φετινής χρονιάς, απέδειξαν πως το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να απαξιώσει τον κυρίαρχο ρόλο των Συλλόγων Διδασκόντων και να αφαιρέσει ακόμα και το δικαίωμα του στοιχειώδους ελέγχου των διαδικασιών από τους αιρετούς των ΠΥΣΔΕ. Στον καιρό των μνημονίων, αποκαλύπτεται πλήρως τόσο ο αντιεκπαιδευτικός όσο και ο αυταρχικός ρόλος των Υπεσιακών Συμβουλίων.
Η παρουσία αιρετών του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού ενισχύουν την προσπάθεια χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων. Η παρουσία αιρετών «φερέφωνων» του εκάστοτε ΔΔΕ προσβάλλει τον κλάδο και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.Αυτονόητα δικαιώματα εμφανίζονται ως ρουσφέτια, για να δεσμεύουν ψήφους και συνειδήσεις. Συμμετέχουν σε κάθε είδους αξιολόγηση μοιράζοντας με “χειρουργικό” τρόπο τις διευθυντικές θέσεις. Είναι όργανα που επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών τις διοικητικές λογικές, τις συνδιαχειριστικές αντιλήψεις και την ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στους μηχανισμούς του κράτους..
Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Επιδιώκουμε την ταξική αγωνιστική ανασύνταξη του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος, ως αναγκαίο όρο για να ανατραπεί η πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ. Θέλουμε σωματεία ζωντανά, μαζικά μαχητικά που να οργανώνουν και συντονίζουν τους αγώνες και τη δράση τους οικοδομώντας την ενότητα των εργαζομένων. Που θα στηρίζονται στη δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων, θα προετοιμάζονται και θα αναμετριούνται με τον αντίπαλο (κεφάλαιο, ΕΕ, ΔΝΤ, κυβερνήσεις, κράτος) για να κατακτούν δικαιώματα. Που θα διεκδικούν τον πλούτο που παράγουν, τη ζωή και το μέλλον των παιδιών κι όχι το μοίρασμα της φτώχειας. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε κοινή δράση και συστράτευση, όλους και όλες.
Βρισκόμαστε στον αντίποδα του υποταγμένου, γραφειοκρατικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
 Θέλουμε αιρετούς που:
* Η δράση τους στα όργανα θα υπακούει, θα υποτάσσεται και θα υλοποιεί στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου, θα ενώνεται με τις αγωνίες και τους αγώνες των συναδέλφων
* Θα λογοδοτούν στο σωματείο μας και όχι ως παράγοντες στα κόμματα και τις παρατάξεις τους
* Θα καταγγέλλουν δημόσια και στην ΕΛΜΕ τα προβλήματα που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική και οι αυθαιρεσίες της Διοίκησης
* Θα αρνούνται κάθε ρουσφέτι και θα υπερασπίζουν όσους συναδέλφους υφίστανται αδικίες, διώξεις και αυθαιρεσίες.  Θα υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και τα δίκαια αιτήματα των καθηγητών, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα, την ευθυκρισία και την ανεξαρτησία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων από τον Κυβερνητικό έλεγχο και τον ασφυκτικό έλεγχο των ΔΔΕ, χωρίς «εξυπηρετήσεις» εξαγορά των ψήφων και παραγοντισμούς.
* Θα καταργήσουν στην πράξη το απόρρητο των συνεδριάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων, δημοσιοποιώντας, καταγγέλλοντας και αποχωρώντας από παράνομες, αναξιοκρατικές, αδιαφανείς και αντισυναδελφικές αποφάσεις.
* Θα απέχουν από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, μπλοκάροντας –μαζί με την ΕΛΜΕ και τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς – κάθε τέτοια πράξη
* Θα συγκρούονται με τις αυθαιρεσίες των στελεχών της διοίκησης (και τέτοιες έχουμε ούκ ολίγες στο νομό από τον τωρινό Δ/ντή),  που στο όνομα της δήθεν νομιμότητας, καταπατούν  εργασιακά δικαιώματα, παραβιάζοντας πολλές φορές και την ίδια την νομιμότητα κατά πως τους βολεύει, αλλά και την κοινή λογική.
* Θα είναι ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων, σχολείων και τις αλόγιστες μετακινήσεις συναδέλφων ή υποχρεωτικές μετακινήσεις σε άλλα ΠΥΣΔΕ ή περιοχές ή στην Πρωτοβάθμια. Θα διεκδικούν τον καθορισμό κενών και πλεονασμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων και όχι με βάση αντιεκπαιδευτικές νομοθεσίες
* Θα είναι μακριά από την ιεραρχική διοικητική, αξιολογική και πειθαρχική πυραμίδα, γιατί  ο εναγκαλισμός μ' αυτές τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα ανεξάρτητης έκφρασης. Είναι πάγια η τακτική της όποιας διοίκησης και εξουσίας να εκμαυλίζει συνειδήσεις και να δημιουργεί υποχείρια δίνοντας ένα μικρό κομμάτι από την πίτα της εξουσίας και ψίχουλα από την ασύδοτη οικονομική διαχείριση.

Μπροστά στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια τι “μήνυμα” θα στείλεις;

Συνάδελφε, συναδέλφισσα
Με τους αγώνες μας διεκδικούμε
* Γενναία κρατική χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης! Όχι στη χρεοκοπία του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου!
* Ενιαίο Δημόσιο Δωδεκάχρονο Δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά!
* Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης! Όχι στη μαύρη ανήλικη εργασία της μαθητείας!
* Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας! Συλλογικές συμβάσεις εφ’ όλης της ύλης - πραγματικές αυξήσεις! Κανένας εκπαιδευτικός με λιγότερα από 1000 €! Να ξεπαγώσουν άμεσα όλα τα κλιμάκια! Να επανέλθουν άμεσα ο 13ος και 14ος μισθός!
* Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών εδώ και τώρα! Φραγμός στην ελαστική εργασία! Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών. Κάθε Εκπαιδευτικός στο Σχολείο του! Κάθε παιδί να έχει το Δάσκαλό του!
* Να αποσυρθούν όλα τα κυβερνητικά μέτρα που αλώνουν τα εργασιακά μας δικαιώματα, συρρικνώνουν τα σχολεία και παράγουν “δεξαμενές πλεοναζόντων” εκπαιδευτικών!
* Κανένας εκπαιδευτικός χωρίς ογανική θέση
* Να επανέλθει άμεσα το ωράριό μας στα προηγούμενα επίπεδα του 2013!
* Καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού! Δεν θα μετατρέψουμε τις ζωές μας σε “λάστιχα”!
* Να επαναλειτουργήσουν όλα τα σχολεία που έκλεισε η θύελλα των μνημονίων!
* Τμήματα με 20 μαθητές, 15 στις Ομάδες Προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια!
* Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στα σχολεία! Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τα σωματεία μας!

Ενώνουμε τις φωνές και τις γροθιές μας με τον κόσμο της εργασίας, τα πλατιά λαϊκά στρώματα! Μπορούμε να μετατρέψουμε την οργή και την αγανάκτηση σε ένα παλλαϊκό τείχος αντίστασης και πάλης.

Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και διαλύουν το Δημόσιο σχολείο.


Το ψηφοδέλτιό μας

Αναγνώστου Γιώργος 2ο Γυμνάσιο Καρπενησίου

Αντωνοπούλου Δήμητρα 1ο Γυμνάσιο Καρπενησίου

Γιάλβαλη Ελένη ΓΕΛ Καρπενησίου

Καλογριανίτου Μαρία  Γυμνάσιο Δυτ. Φραγκίστας

Μαστροκώστας Κώστας ΓΕΛ Καρπενησίου

Πανοπούλου Φωτεινή Γυμνάσιο Λ.Τ. Γρανίτσας

Πολλάκη Φανή ΓΕΛ Καρπενησίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...