Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Τους τάψαλε στη Βουλή ο Κώστας Κοντογεώργος – Καταπέλτης κατά της Κυβέρνησης: «Ο λαός, σας έχει πάρει χαμπάρι».

«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι βαθιά μνημονιακός, φορομπηχτικός, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν στην παραπέρα φτωχοποίηση του λαού και κατ’ αυτή την έννοια τον καταψηφίζω».
Καταπέλτης ήταν ο Βουλευτής Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κοντογεώργος παίρνοντας το λόγο, χθες Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2017, ξεκίνησε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία.
Ακολουθεί η ομιλία του Βουλευτή Ευρυτανίας:

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα.
Πριν ξεκινήσω την αναφορά μου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του έτους 2017, θα μου επιτρέψετε να κάνω δύο παρεμβάσεις με σκέψεις οι οποίες μου γεννήθηκαν τώρα, ενώ άκουγα τους συναδέλφους που ανέβηκαν στο Βήμα και δη τους δύο τελευταίους συναδέλφους.Πρώτον, ο αγαπητός Υφυπουργός Γεωργίας, που μόλις κατήλθε εκ του Βήματος, με πολλή ευκολία μας μίλησε για την κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζας. Η πρόκληση, κύριε Υπουργέ, παραμένει. Ιδού βήμα δόξης λαμπρόν! Ξαναφτιάξτε την Τράπεζα.Ξαναφτιάξτε την υγιή και αφήστε τις θεωρίες. Όταν βρέθηκε σε αυτό το δίλημμα η τότε κυβέρνηση, ήταν πολύ σοβαρό. Ωραία η διαπίστωσή σας. Ξαναδημιουργήστε την, λοιπόν, από την αρχή.
Δεύτερον, κύριε Υφυπουργέ Γεωργίας, είπατε ότι το μόνο κομμάτι που έχει μείνει παραγωγικό σε αυτήν τη χώρα είναι ένα κομμάτι του αγροτικού κόσμου και του κτηνοτροφικού κόσμου. Και επειδή μας είπατε ότι έχετε σχέδιο, εγώ είμαι διατεθειμένος να κατέλθω αμέσως εκ του Βήματος, για να μας αναφέρετε ένα σημείο του σχεδίου σας, κυρίως για την κτηνοτροφία. Έχουμε πολύ μεγάλο έλλειμμα στα κτηνοτροφικά προϊόντα στη χώρα μας.
Εν πάση περιπτώσει, αγαπητέ συνάδελφε, αυτό θα το κρίνουν οι συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα. Δεύτερον, απευθύνομαι στην κ. Καφαντάρη, που κατήλθε προηγουμένως εκ του Βήματος και είπε ότι η Αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται με ψέματα. 
Κυρία Καφαντάρη, θέλω να μου πείτε: Είναι ψέμα η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%; Είναι ψέμα η αύξηση του φόρου εισοδήματος; Είναι ψέμα η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης; Είναι ψέμα οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα; Είναι ψέμα η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας; Είναι ψέμα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και στο πετρέλαιο θέρμανσης; Είναι ψέμα η αύξηση στο τέλος ταξινόμησης των οχημάτων; Είναι ψέμα ο διπλασιασμός της προκαταβολής των φόρων των ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και επιχειρήσεων; Είναι ψέμα η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα; Είναι ψέμα η αύξηση του φόρου στον καπνό, στο σακουλάκι; Είναι ψέμα η αύξηση του συντελεστή -από 20% στο 25%- επί των ασφαλίσεων στον κλάδο πυρός; Είναι ψέμα η αύξηση των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων από το 10% στο 15%; Είναι ψέμα η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά; Είναι ψέμα η επιβολή φόρου κατανάλωσης στη μπύρα; Είναι ψέμα ο φόρος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση; Είναι ψέμα ο φόρος 5% στη σταθερή τηλεφωνία; Είναι ψέμα ο φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο; Είναι ψέμα ο φόρος στον καφέ, ο ειδικός φόρος στο κρασί, ο ειδικός φόρος στη μπύρα; Για πείτε μας, λοιπόν, αν είναι ψέματα όλα αυτά. Πώς το βλέπετε; 
Και εν πάση περιπτώσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κρίσιμη εποχή. Είναι γεγονός. Το θέμα είναι ότι εσείς το αντιληφθήκατε κάπως αργά. Γιατί πριν από δύο χρόνια για κάποιους από εμάς που ήμασταν σε αυτήν την Αίθουσα λέγατε άλλα. Θα σας θυμίσω τι έλεγε ο αγαπητός Υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2014. 
Έλεγε: «Θα παρουσιάσουμε ένα μεσοπρόθεσμο και έναν προϋπολογισμό στη Βουλή που θα αρχίσει με μία φρέσκια λαϊκή εντολή, που θα αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες και θα έχει τη λαϊκή στήριξη με προτεραιότητες, ναι, με ιεραρχήσεις, ναι, αλλά με μια πυξίδα που είναι όσο ταξική ήταν και η δικιά σας πυξίδα. Με μία διαφορά, όμως: Εμείς, μπορούμε να αντιπροσωπεύουμε και άλλα κοινωνικά στρώματα εκτός από τον κόσμο της εργασίας, ακριβώς γιατί έχουμε ένα όραμα για ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο, που καλεί και τα μεσαία στρώματα και τα άλλα στρώματα να ενσωματωθούν σε μία στρατηγική, που θα υπάρχει μια άλλη σχέση ανάμεσα στο κράτος και την οικονομία και το κράτος και την κοινωνία.».Λίγο δυσνόητα. Το καταθέτω, όμως, για τα Πρακτικά, για να μην αμφισβητείται από κανέναν. 
Και θέλω να πω το εξής. Όλη αυτή η άλλη σχέση, το νέο μεσοπρόθεσμο, οι ιεραρχήσεις, η πυξίδα, ο ταξικός προσανατολισμός του προϋπολογισμού σας, πού πήγαν όλα αυτά; Έχω την εντύπωση ότι χάσατε τον προσανατολισμό σας, αγαπητοί συνάδελφοι, και από αντιμνημονιακοί γίνατε πολύ μνημονιακοί και οδηγηθήκατε με μαθηματική ακρίβεια, με την πυξίδα του κ. Τσακαλώτου, στην αγκαλιά της κ. Μέρκελ και στα γόνατα του κ. Σόιμπλε!Αυτό έγινε. Προσπαθείτε τώρα με δικαιολογίες και με διάφορες επικλήσεις εδώ -παραδείγματος χάρη, αναφέρω αυτό που ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου προηγουμένως, την ευαισθησία, τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα για τις πολεμικές συρράξεις στο περιβάλλον μας- να φοβηθεί ο λαός.
Ο λαός, όμως, σας έχει πάρει χαμπάρι. Σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι, όλα τα σωματεία, όλα τα συνδικάτα της χώρας έχουν κηρύξει γενική απεργία. Γνωρίζετε το γιατί. Διότι σήμερα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, από τον οποίο εξαρτάται η τύχη τους για το επόμενος έτος και όχι μόνο, για την αβεβαιότητα που επικρατεί στο σύνολο της κοινωνίας. Το αξιοσημείωτο ξέρετε ποιο είναι; Θα μου επιτρέψετε να το πω: Ενώ η κοινωνία βρίσκεται σε πλήρη αναβρασμό, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση και καλεί όλους τους πολίτες και τα συνδικάτα να κατέβουν στη σημερινή απεργία. Εάν αυτό για έναν λογικό, κοινό άνθρωπο της καθημερινότητας, δεν είναι ο ορισμός της εξαπάτησης της κοινωνίας, τότε χρήζει οπωσδήποτε ψυχιατρικής ανάλυσης. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ! Αδυνατώ να το εξηγήσω. Εσείς έχετε τη δυνατότητα να τα εξηγήσετε όλα αυτά. 
Βεβαίως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι το γεγονός ότι εξαπατήσατε το σύνολο της κοινωνίας και που θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να συμβεί για εσάς. Το θέμα είναι ότι δεν το μετανιώνετε. Δεν έχετε και καμμία διάθεση αυτοκριτικής, να απευθυνθείτε στους Έλληνες πολίτες και να πείτε: Ζητούμε συγγνώμη γι’ αυτά που λέγαμε. Δεν γνωρίζαμε. Επικληθείτε και τη λαϊκή ρήση στο κάτω-κάτω της γραφής. «Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λες». Όταν μπαίνεις στο χορό, πρέπει να χορέψεις. Κι εδώ, όχι μόνο δεν κάνετε αυτό, αλλά έχετε και το θράσος να εγκαλείτε την Αντιπολίτευση. Δεν δέχεστε καν κριτική από κανέναν. Τι είναι αυτό το πράγμα; Πώς αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία της Δημοκρατίας; Δεν έχει δικαίωμα κανένας σε αυτήν την Αίθουσα να μιλάει. 
Έρχομαι σε ορισμένα θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό. Βεβαίως, τα νούμερα αναφέρθηκαν από όλους τους συναδέλφους. Πείτε μου, στην περιφέρεια, στην περιφερειακή Ελλάδα η αυτοδιοίκηση για εσάς παίζει κανένα ρόλο στη λειτουργία του κράτους; 
Το αποδεικνύετε αυτό με πράξεις μέσα από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους; Πώς το αποδεικνύετε; Είδατε τι είπαν προχθές στο συνέδριό της η Κεντρική Ένωση Δήμων, η Ένωση Περιφερειακών… Ξέρετε τι σημαίνει αυτοδιοίκηση; Αν ξέρετε τι σημαίνει αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να δείτε και πώς λειτουργεί στην περιφέρεια. Έχετε καταδικάσει την αυτοδιοίκηση να ψευτολειτουργεί με έργα, τα οποία δεν τελειώνουν ποτέ, με χρηματοδοτήσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν στα χαρτιά, με παρακράτηση αυτοτελών πόρων. Αυτά σας τα λένε καθημερινά. Αν μη τι άλλο, σχεδιάζετε και τον γκαουλάιτερ από πάνω για οποιαδήποτε κίνησή της. Αυτή είναι η πραγματικότητα. 
Επίσης, είχαμε προηγουμένως τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη, που, αν κάποιος τον άκουγε για πρώτη φορά, θα έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον τομέα της δημόσιας υγείας. Αυτά, όμως, ο κ. Πολάκης να πάει να τα πει στον Δήμο Αγράφων στην Ευρυτανία, στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, εκεί που είναι ο κόσμος του καθημερινού μόχθου, εκεί που είναι η πραγματικότητα. Και να μας πει και ο κ. Πολάκης πόσα διέθεσαν από τον προϋπολογισμό. Να του πω εγώ πόσα.Το 2% αύξηση της παρακράτησης από τις κύριες συντάξεις για τον τομέα υγείας. Την αύξηση της παρακράτησης 6% από τις επικουρικές συντάξεις. Όλα αυτά, περίπου στα 700 εκατομμύρια. Αυτά να έδινε στον τομέα υγείας, συν τα προηγούμενα, θα λύνονταν όλα τα προβλήματα. Αλλά δεν υπήρξε καμία τέτοια διάθεση. 
Είπε μόνο τα απολύτως αναγκαία, τα οποία εδόθησαν. Όχι μόνο αυτό, αλλά είπε και το άλλο: Αφού έσπασε τις συμβάσεις, που υπήρχαν, των συνεργείων καθαρισμού ή φύλαξης των νοσοκομείων, προσέθεσε προσωπικό, με τι συμβάσεις παρακαλώ; Με συμβάσεις γαλέρας. Κάθε εργαζόμενος που είναι εκεί δεν έχει δικαίωμα ούτε να αρρωστήσει ούτε άδεια να πάρει ούτε τίποτε. Με συμβάσεις γαλέρας! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Χωρίς κανένα εργατικό δικαίωμα. Το μόνο που δεν μας είπε εδώ είναι ότι ανακάλυψε την πενικιλίνη! Αυτή είναι η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. 
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά –κλείνω με αυτό- θα μας απαγορέψετε και τον λόγο εδώ, μέσα σε αυτήν την Αίθουσα. Θα μας το απαγορέψετε και αυτό. Ξεχνάτε, όμως, ότι εδώ είναι ο ναός της Δημοκρατίας και θα το υποστείτε. Θα υποστείτε την κριτική. Θα βάλετε στο λεξιλόγιό σας και στοιχεία αυτοκριτικής, εάν πράγματι θέλετε να λειτουργήσετε και να συνέλθετε. Να συνέλθετε με σεβασμό απέναντι στην κοινωνία, γιατί μας παρακολουθεί κάθε πολίτης και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. 
Αυτός ο προϋπολογισμός είναι βαθιά μνημονιακός, φορομπηχτικός, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν στην παραπέρα φτωχοποίηση του λαού και κατ’ αυτή την έννοια τον καταψηφίζω.
Ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...