Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Στο δρόμο του αγώνα βγήκαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Δυτικής Ευρυτανίας

Σε συμβολικό αποκλεισμό του κεντρικού οδικού άξονα Καρπενησίου – Ραπτοπούλου, στο ύψος της θέσης «Σπίθα» πριν τη Γρανίτσα, προχώρησαν οι αγρότες της Δυτικής Ευρυτανίας, την περασμένη Δευτέρα.
Γύρω στις 12 το μεσημέρι αγρότες από την ευρύτερη περιοχή, αλλά κυρίως από τη Βαλαώρα και τα Τοπόλιανα, οι οποίοι διατηρούν κάποιες από τις πιο σοβαρά οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες της Ευρυτανίας, βγήκαν στον κεντρικό δρόμο κρατώντας πανό διαμαρτυρίας και μετά από μια μικρή πορεία μέχρι τη διασταύρωση της «Σπίθας» απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο για μισή ώρα.

Το αγροτικό αυτό μπλόκο εντασσόταν στην ευρύτερη αγροτική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα σε ολόκληρη την Ελλάδα από οργανωμένους αγρότες και τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Οι κτηνοτρόφοι σημειώνουν ότι «ήταν ένας τρόπος να ακουστεί η φωνή τους, χωρίς όμως να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, γι’ αυτό και διήρκεσε πολύ λίγο».
Υπογραμμίζουν ακόμη ότι «ήταν μια πρώτη κίνηση αντίδρασης στην όλη κατάσταση και σύντομα θα επανέλθουν πιο οργανωμένοι, πιο πολλοί και σίγουρα πιο δυναμικοί σε νέες κινητοποιήσεις, στις οποίες ελπίζουν να συμμετέχουν όλοι οι αγρότες του Δήμου Αγράφων αλλά και ολόκληρης της Ευρυτανίας».
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Γιαννούλης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα «είμαστε τα εκλεγμένα μέλη μιας επιτροπής που προέκυψε από τρεις λαϊκές συνελεύσεις. Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται κυρίως από κτηνοτρόφους αλλά και από άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι καταστηματάρχες και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, κλπ.
Ο λόγος που βρεθήκαμε σήμερα εδώ πέρα και κάναμε αυτή την κινητοποίηση είναι τα σκληρά μέτρα που μας περνάν αλλά και που επίκεινται με τη δεύτερη αξιολόγηση που πρόκειται να εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες και θα ισχύσουν ακόμη σκληρότερα μέτρα. Ένα από αυτά είναι η κατάργηση του ΟΓΑ που μας ενδιαφέρει άμεσα, όπως ξέρετε ο ΟΓΑ καταργείται και πλέον το ταμείο εισάγεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με συνέπεια τα επόμενα τρία χρόνια να αυξηθούν τα ασφάλιστρα τρεις φορές πάνω. Και από τους αγρότες δεν έχει κανένας τη δυνατότητα να τα πληρώσει. Επίσης υπάρχει ένα αίτημά μας, να προστατεύεται η παραγωγή των αγροτών με τον καθορισμό από το κράτος μιας κατώτατης τιμής των προϊόντων τους, αλλιώς είναι έρμαια στα χέρια των εμπόρων.
Ταυτόχρονα, η αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος από 13% πέρυσι έφτασε στο 23% φέτος στα εφόδια, τα φάρμακα και τις ζωοτροφές τους. Επίσης, η αύξηση στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως π.χ. τα μακαρόνια, που έγινε πέρυσι, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί άμεσα. Η δική μας θέση, που ταυτίζεται και με των υπόλοιπων μπλόκων που στήνονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα – αυτή τη στιγμή είμαστε το 70ο μπλόκο και συνεχώς στήνονται και άλλα – είναι να καταργηθεί στα είδη ευρείας κατανάλωσης να καταργηθεί εντελώς ο ΦΠΑ.
Επιπλέον, έχουμε και άλλα γενικά αιτήματα όπως να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει τα φτωχά στρώματα κλπ. Βέβαια, επειδή όλοι οι αγρότες δεν ανήκουν σε μια κατηγορία, και δεν μπορούμε εμείς να συγκριθούμε με τους αγρότες των μεγάλων κάμπων, ταυτιζόμαστε με τις θέσεις και τα αιτήματα των συντονιστικών των μπλόκων σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.
Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουμε εμείς εδώ, έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Παραδείγματος χάριν, περικόπτονται οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις και μοιραία πέφτουν και τα εισοδήματά μας. Και μη σκεφτείτε ότι πρόκειται για μεγάλα εισοδήματα. Αν το ψάξει κανείς, είμαστε όλοι κάτω από το όριο της φτώχειας, αν σκεφτούμε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία θέτει ως όριο τα 8.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Κάποιοι από εμάς που είναι εντελώς άνεργοι, αγγίζουμε τα όρια της εξαθλίωσης. Αυτός είναι και λόγος που βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...