Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Δυναμική παρέμβαση του Συλλόγου Ανατολικοφραγκιστιανών για την ανάδειξη του ιστορικού μονοπατιού που ενώνει Ανατολική και Δυτική Φραγκίστα

Τα μονοπάτια, ήταν οι παλιοί εκείνοι δρόμοι επικοινωνίας μιας άλλης εποχής, που υπηρετούσαν  τις ανάγκες των κατοίκων, πολλών περιοχών, όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στις δικές μας μικρές πατρίδες.

 Σήμερα αυτά τα μονοπάτια αποτελούν πρόκληση για το μέλλον, αφού με ήπιες παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην ανάδειξη μιας περιοχής και ως τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού.
Τα μονοπάτια του Δήμου Αγράφων, είναι πάρα πολλά και  παρουσιάζουν μεγάλο οικολογικό, επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον. Δια μέσω αυτών, οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις ομορφιές του τοπίου και να γνωρίσουν ενδιαφέροντα για την κάθε περιοχή στοιχεία λαϊκού πολιτισμού.
Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατ. Φραγκίστας «ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ», είναι και η  προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη, η διάνοιξη, η σήμανση και η χαρτογράφηση των μονοπατιών του χωριού αλλά της ευρύτερης περιοχής και μεταξύ αυτών και ενός ιστορικού μονοπατιού, που πάλαι ποτέ ένωνε την Ανατολική με την Δυτ. Φραγκίστα. 
Ο δυναμικός Πρόεδρος Κώστας Κουτσιούμπας και το Δ.Σ. του Συλλόγου, θέλοντας να αναδείξουν αυτό το μονοπάτι, με την παρακάτω επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ανατ. Φραγκίστας κ. Ι. Λάμπρου, ζητούν τόσο από τον ίδιο όσο και από την Δημοτική Αρχή  του Δήμου Αγράφων «να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και να   συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη τουριστική προβολή και   αξιοποίηση  του  τόπου, κάνοντας τις ενέργειες, προκειμένου να ζητηθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις- άδειες για τον καθαρισμό, την διάνοιξη του μονοπατιού όπου απαιτείται καθώς επίσης την κατασκευή ξύλινων γεφυριών στο ρέμα, πλάι στο νερόμυλο, απαραίτητων για την διέλευση του και επί πλέον την εμφανή σήμανση του καθ όλη  τη διαδρομή».

Η ανάδειξη και η προστασία της αυθεντικότητας και της μαγείας του τοπίου και των έργων των προγόνων μας, που έζησαν και δημιούργησαν στο κάθε χωριό με κόπο και μεράκι ακόμη και αυτά τα μονοπάτια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κάθε αρμόδιο με πολύ σοβαρότητα και μέσα από ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο. Το γεγονός μάλιστα ότι η ανάδειξη και η σήμανση τέτοιων μονοπατιών, μπορεί να ενταχθεί και σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις, ένα τέτοιο ξεκίνημα να γίνει από το μονοπάτι που ενώνει δυο από τα πιο όμορφα σε φυσικό περιβάλλον χωριά του Δήμου Αγράφων.  

Σας παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του Συλλόγου Ανατολικαφραγκιστιανών, με την ελπίδα ότι το θέμα αυτό θα έχει αρμοδίως μια καλή συνέχεια.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ
«ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ»
Αδριανουπόλεως 24, Ν. ΙΩΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 14232
Site: www.fragkista.com
                                                                               ΑΘΗΝΑ Νοέμβριος  2016
                                       ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ
                              ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ
                                     Ιωάννη  ΛΑΜΠΡΟΥ

 Θέμα: Μονοπάτι Ανατολικής- Δυτικής ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ

Αγαπητέ πρόεδρε,

 Ο Σύλλογος μας, σε συνεργασία με  πολιτιστικό σύλλογο των εν Αθήναις Δυτικοφραγκιστιανών   μετά από εκτενείς συζητήσεις ιδιαίτερα τον   φετινό Αύγουστο   και   την   απαίτηση   πολλών   συγχωριανών   μας, προτείνει   την   πλήρη επαναλειτουργία,   συντήρηση   και   καθαρισμό   του μονοπατιού Ανατολικής -Δυτικής ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ που ξεκινάει στο  μας  χωριό από  την  εκκλησία της Αγίας Παρασκευής,   διέρχεται  από το εκκλησάκι της  Αγίας Σοφίας   και   καταλήγει   στο   νερόμυλο   με   τελικό  προορισμό   την  Δυτική Φραγκίστα   και πιθανή έξοδο δίπλα από το σπίτι του αείμνηστου γιατρού Λιάγκα, ή την πλατεία της Δυτικής.
  Ένα μονοπάτι με ιστορία ετών που οι μεγαλύτερες γενιές, της ευρύτερης περιοχής των χωριών της ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, γνώρισαν και   περπάτησαν   πεζή   ή   με   ζώα καθώς η διέλευση τότε της περιοχής με οχήματα  ήταν πέραν των άλλων πρακτικών θεμάτων και δαπανηρή.
   Μετά   από   μια   πρόσφατη   επίσκεψη μας παρατηρήσαμε ότι στη διαδρομή  από την Ανατολική και συγκεκριμένα από την Αγία Παρασκευή μέχρι το νερόμυλο δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα κατά  την διέλευσή του μονοπατιού κατά συνέπεια δεν απαιτούνται  ιδιαίτερα δαπανηρές εργασίες- παρεμβάσεις.
 Πιστεύουμε ότι η λειτουργία του μονοπατιού θα συμβάλει πέρα από  την   ιστορική   του   σημασία   και   τον   συμβολισμό,   στην   σύσφιξη   των σχέσεων των δύο χωριών κυρίως όμως  και στην ανάδειξη μιας περιοχής ως  τουριστικού  και   πολιτιστικού  προορισμού   και  για   δραστηριότητες   όπως   η πεζοπορία,  η πρόσβαση περιπατητών στο νερόμυλο- νεροτριβή και γενικότερα για τη γνωριμία και επαφή του ανθρώπου με τη φύση.
  Σε προφορική συνομιλία που είχαμε με υπαλλήλους της δασικής υπηρεσίας, παράρτημα της οποίας   εδρεύει στην Δυτική Φραγκίστα,   μας ειπώθηκε ότι είναι   εφικτή   η    λειτουργία   του μονοπατιού  αφού   γνωρίζουν   την   περιοχή   και  ότι προϋπόθεση  είναι καταρχάς ο καθαρισμός του σε όλη την διαδρομή του και μάλιστα από την πλευρά της Ανατολικής  δεν έχει δυσκολίες.
  Ελπίζουμε ότι εσύ προσωπικά πρόεδρε συμφωνείς με την πρότασή  μας προσέτι δε  η Δημοτική Αρχή  του Δήμου Αγράφων θα στηρίξει    την προσπάθεια  αυτή και θα   συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη τουριστική   προβολή   και   αξιοποίηση   του   τόπου   μας   απευθυνόμενη αρμοδίως προκειμένου να ζητηθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις- άδειες για τον καθαρισμό, την διάνοιξη του μονοπατιού όπου απαιτείται  καθώς επίσης την κατασκευή ξύλινων γεφυριών στο ρέμα, πλάι στο νερόμυλο, απαραίτητων για την διέλευση του και επί πλέον την εμφανή σήμανση του καθ όλη  τη διαδρομή .
                                                 Με φιλικούς χαιρετισμούς
                                    ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                  

Κων/νος  Γ. Κουτσιούμπας                             Νικόλαος        Τσαγκαράκης                                                                                                                                                                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...