Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου στην Έκθεση χειρογράφων στην Ιερά Μονή Προυσού. - Παρουσία του επιχωρίου Επισκόπου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου

«Γραφές και Σχήματα, Χειρόγραφα της Ι.Μ. Προυσού»

Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και το "Ελληνικό Σχολείο Προυσού" παρουσίασαν τη φωτογραφική έκθεση χειρογράφων τα οποία απόκεινται στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Προυσού.
Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο με υπεύθυνο τον φιλόλογο - παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα εξέθεσε 15 πίνακες με επιλεγμένες σελίδες από  χειρόγραφα της Μονής που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα με τη συνοδεία φιλολογικών και παλαιογραφικών επεξηγήσεων.  Το "Ελληνικό Σχολείο Προυσού" με υπεύθυνη την ιστορικό Λεωνή Θανασούλα επικεντρώθηκε στην παρουσίαση της εικαστικής πλευράς των διακοσμητικών στοιχείων των χειρογράφων, όπως τα πρωτογράμματα και τα επίτιτλα κοσμήματα, καθώς και στην διαδικασία της δημιουργίας τους. Παράλληλα, λειτούργησε και ειδικό, καλλιτεχνικό εργαστήριο αναπαραγωγής των διακοσμητικών θεμάτων με μεγάλη επιτυχία.
Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, προσκεκλημένος του επιχωρίου
 Ποιμενάρχη στην Εορτή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, ο προηγούμενος και ο ηγούμενος της Ι.Μ. Προυσού π. Χρυσόστομος και π. Γεράσιμος αντιστοίχως, ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Α. Τασιός, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Ν. Σουλιώτης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Ν. Υόρκης «Παναγία η Προυσιώτισσα» κ. Ε. Καλογερά, πρόεδροι των τοπικών συλλόγων και μεγάλος αριθμός επισκεπτών.Η έκθεση ανέδειξε για πρώτη φορά τον πνευματικό και καλλιτεχνικό πλούτο της βιβλιοθήκης της Μονής του Προυσού, η οποία επί αιώνες υπήρξε το σπουδαιότερο πνευματικό, θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Ευρυτανίας. 

Η έκθεση θα λειτουργήσει και το φθινόπωρο με προγραμματισμένες ξεναγήσεις στις ακόλουθες ημερομηνίες 24 Σεπτεμβρίου, 28 Οκτωβρίου, 18-19 Νοεμβρίου.

Για επισκέψεις σχολείων τηλ. Επικοινωνίας 6974803660.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...