Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Πρώτη κίνηση για την ανάπτυξη της περιοχής της Νότιας Πίνδου και τη σύνδεσή της με την Ιόνια Οδό Συναντήθηκαν Δήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες στο Χαλκιόπουλο



Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 με επιτυχία, στο Χαλκιόπουλο, έπειτα από κοινή πρωτοβουλία των Δημάρχων Αγράφων και Αμφιλοχίας και με πρόσκληση του Δημάρχου Αμφιλοχίας Απόστολου Κοιμήση, διευρυμένη συνάντηση αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αντικείμενο την άρση της απομόνωσης της Νότιας Πίνδου και την σύνδεσή της με την Ιόνια Οδό και τις αγορές.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να προγραμματιστεί η εξέταση των δυνατοτήτων της οδικής σύνδεσης με την Ιόνια οδό μέσα από τους Δήμους Αμφιλοχίας και Αγράφων με το Καρπενήσι, ώστε να αποτελέσει συνέχεια της οδικής σύνδεσης με τη Λαμία, την Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης αλλά και τον Ε65.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας αναφέρθηκε στους λόγους που επέβαλαν αυτή την συνάντηση αναλύοντας διεξοδικά τα χαρακτηριστικά της Νότιας Πίνδου σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγική φυσιογνωμία της και τις δημόσιες υποδομές. Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση και στις νέες μορφές επενδύσεων που μπορούν να τονώσουν την περιοχή όπως ενεργειακές επενδύσεις, ειδικός θεματικός τουρισμός, καινοτομία και νεανική επιχειρηματικότητα, που σήμερα η οδική δυσχέρεια τις εμποδίζει. Ο κ. Κοιμήσης έθεσε για μία ακόμη φορά τη θεσμοθέτηση ειδικού τοπικού αντισταθμίσματος για επενδύσεις που αξιοποιούν τους τοπικούς φυσικούς πόρους κάθε μορφής.
O Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής τόνισε την μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης οδικής σύνδεσης για την περιοχή των Αγράφων και τη διέξοδό της στην Ιόνια οδό, προτείνοντας τη δυνατότητα οδικής σύνδεσης με νέο δρόμο (Νέα Μελέτη και νέο έργο), από την γέφυρα της Τατάρνας – Λογγίτσι – Κρυονέρι – Παρκιό – Καλεσμένο – Καρπενήσι, προφανώς με νέα χάραξη όπου απαιτείται και με σήραγγα στο Καλεσμένο. (Το τμήμα αυτό ανήκει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
Το παραπάνω τμήμα θα αποτελεί συνέχεια του νέου δρόμου Λαμίας – Καρπενησίου για τον οποίο συντάσσεται ήδη μελέτη , και να συνδεθεί με την Ιόνια οδό από την  Γέφυρα της Τατάρνας , μέσω Χαλκιόπουλου και Δήμου Αμφιλοχίας. (Τμήμα που ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).
Ο εγκάρσιος αυτός άξονας θα διευρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης διότι αποβλέπει στη σύνδεση περιοχών υψηλού παραγωγικού ενδιαφέροντος με τις νέες αναπτυσσόμενες αγορές.
Πρόκειται για μια πρόταση που στην κυριολεξία μπορεί να αλλάξει τη μοίρα τόσο του Δήμου Αγράφων όσο και των όμορων Δήμων Αμφιλοχίας και Καρπενησίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί και αξιολογηθεί με τον καλύτερο τρόπο.
Ο Δήμαρχος Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας, με την ιδιότητα και του Προέδρου του Δικτύου Πίνδος στο οποίο οι τρείς Δήμοι είναι μέλη, υπογράμμισε ότι η από κοινού επιδίωξη της σύνδεσης της Νότιας Πίνδου ενισχύει την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας.
Στην συνάντηση μετείχαν ακόμα οι αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά και Π.Ε Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου ως εργαλείου ανάπτυξης της ευρύτερης ορεινής επικράτειας της Νότιας Πίνδου, ενώ έκαναν αντιστοίχως εκτεταμένη αναφορά για τις επισκευαστικές εργασίες, στη γέφυρα Αυλακίου, που υπογράφεται την προσεχή εβδομάδα η σύμβαση ανάθεσης, καθώς και για τη νέα γέφυρα που θα διασυνδέει την Ευρυτανία με την Αιτ/νία, κοντά στη γέφυρα Τέμπλας, έργο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο έναρξης της κατασκευής. Με τα δύο αυτά έργα εξασφαλίζονται δύο βασικοί κρίκοι – σύνδεσμοι επικοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή που διασχίζει ο Αχελώος ποταμός. Στην συζήτηση έγιναν αναφορές στα διατιθέμενα χρηματοδοτικά εργαλεία ενώ κρίθηκε σκόπιμο να χρηματοδοτηθεί αναγνωριστική μελέτη σκοπιμότητας εγκαρσίου άξονα της χώρας από Αμφιλοχία προς Λαμία, λαμβάνοντας υπ’ όψη της υφιστάμενες οδικές υποδομές, ο οποίος και θα διευκολύνει την επικοινωνία στο κεντρικό ορεινό τμήμα.
Πέραν των προαναφερόμενων στην συνάντηση έλαβαν μέρος οι αντιδήμαρχοι Αγράφων: Απ. Μάκκας, Λ. Τελώνης Γρ. Παπαθανάσης, Αμφιλοχίας: Χ. Ζάγκας, Ν. Χούτας, Κ. Κοπίδης και Γρ. Παπούλιας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι: Γ. Τσόγκας (Δυτ. Ελλάδας), Λ. Τσατσάνης, Κ. Καλαντζή και Β. Φακίτσας (Στερεάς Ελλάδας), οι εντεταλμένοι δημ. Σύμβουλοι: Β. Φεγγούλη (Αγράφων) και Γ. Σιατής (Αμφιλοχίας), οι δημ.σύμβουλοι: Στ. Τσιαμάκης (Αγράφων), Ι. Τσιάκαλος (Αργιθέας) και Αθ. Κακαρούνας, Φρ. Λαμπράκη – Σταμούλη, Αρ. Μάλλιου και Α. Μυλωνάς (Αμφιλοχίας) και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Αγράφων κ. Π. Ζάγκας. Σημαντική ήταν η παρουσία των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι: Λ. Παπαδήμας (Ραπτόπουλο), Π. Μώκας (Δαφνούλα), Γ. Βασιλείου (Κέδρων), Θ. Γκούρλιας (Παλαιοκατούνας), Γ. Περούλας (Δυτικής Φραγκίστας), Π. Μπατσούλας (Τριποτάμου), Θ. Σκεπετάρης (Σιβίστας),  Ν. Φρυδάς (Καταφυλλίου), Απ. Γώγολος (Αμφιλοχίας), Δ. Σιακαπέτης (Βαρετάδας), Θ. Ζαρκάδας (Στάνου), Π. Καραντζούνης (Βρουβιανών), Π. Καπούλας (Περδικακίου), Αθ. Σβερδίλας (Τρικλίνου), Θ. Μπαγιάτης (Εμπεσού), Π. Δημοβασίλης (Πατιοπούλου), Ευ. Παππάς (Αγριδίου), Π. Μαργαρίτης (Χαλκιοπούλου), Θ. Σκόντζος (Μαλεσιάδας), Η. Κατσιάδας (Πετρώνας), Ι. Κοτσώρης (Ποδογοράς), Α. Αποστολάκης (Μπαμπαλιού), Φ. Τσιάκαλος (Αμοργιανών), Χρ. Σιατής (Σταθά), Θ. Καρακώστας (Γιαννοπούλων), οι οποίοι και συνέβαλαν ουσιαστικά με τις επισημάνσεις τους  στη συζήτηση.
Τέλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σύντομα επόμενη συνάντηση μετά το Πάσχα, με την παρουσία των Περιφερειαρχών κ.κ. Κώστα Μπακογιάννη και Απόστολου Κατσιφάρα, ώστε το θέμα να συζητηθεί επί τη βάσει πιο τεχνικών ζητημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...