Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Οι ενέργειες του Δήμου Αγράφων για τη διάσωση του μνημείου «Το γεφύρι του Μανώλη»


Σχετικά με τα όσα ακούγονται και φημολογούνται το τελευταίο διάστημα για το ενδιαφέρον του Δήμου Αγράφων σχετικά με τη διάσωση του ιστορικού μνημείου «Το γεφύρι του Μανώλη», σας ενημερώνουμε πως η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ασχολήθηκαν με το σημαντικό αυτό θέμα, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων τους.

Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2014, απέστειλε το υπ’ αριθμ. 9109/2-10-2014 έγγραφο στην 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ζητώντας να διενεργηθεί αυτοψία λόγω αρμοδιότητας της 24ης Εφορείας,  επί του μνημείου «Το γεφύρι του Μανώλη», το οποίο βρίσκεται  εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Αγράφων, έτσι ώστε να υποδείξουν τον τρόπο αντιμετώπισης – ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προστασία του μνημείου.
Τρεις μήνες σχεδόν μετά η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε απάντηση της με τον υπ’ αριθμ. 387/15-1-2015 έγγραφό της, ενημερώνει τόσο το Δήμο Αγράφων, όσο και την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, πως μετά από την αυτοψία που διενεργήθηκε από κλιμάκιο αρμοδίων υπαλλήλων της Υπηρεσίας, σχετικά με τη διάσωση του ιστορικού διατηρητέου μνημείου «Το γεφύρι του Μανώλη», θα πρέπει να γίνουν οι εξής ενέργειες:
Για τη διάσωση και ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου, η Υπηρεσία προτείνει την ανάθεση από πλευράς σας (Δήμου και Περιφέρειας) εκ μέρους οποιουδήποτε φορέα είναι εφικτό, την εκπόνηση των απαιτούμενων αυτών μελετών, καθώς δε διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για την εκπόνησή τους και συγκεκριμένα:
-          Αρχιτεκτονική αποτύπωση (κάτοψη, όψεις, τομές) και στατική (ρωγμές, βλάβες φέροντας οργανισμού κλπ) .
-          Αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης
-          Στατική μελέτη
-          Η/Μ μελέτη φωτισμού
-          Προτάσεις ανάδειξης και προστασίας στο πλαίσιο ανάπλασης και της ευρύτερης περιοχής του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.
Οι παραπάνω μελέτες θα κατατεθούν στην Υπηρεσία για έγκριση και μετά την έκδοση των σχετικών εγκριτικών αποφάσεων θα καταστεί δυνατή η εκτέλεση των προβλεπόμενων σε αυτές εργασιών.  
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Αγράφων υστερεί προσωπικού και ειδικά πολιτικών μηχανικών, όπου μέχρι και σήμερα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγράφων, εργάζονται τρεις πολιτικοί μηχανικοί.
Για το πολύ σοβαρό αυτό λόγο, την εκπόνηση των μελετών ανέλαβε εξολοκλήρου η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, η οποία έχει προχωρήσει την διαδικασία σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...