Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Την Διοργάνωση του δεύτερου Πανελληνίου Λογοτεχνικού Μαθητικού Διαγωνισμού σε συνεργασία με τη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, ζητά η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών.


Την Διοργάνωση  του δεύτερου Πανελληνίου Λογοτεχνικού Μαθητικού Διαγωνισμού σε συνεργασία με τη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, ζητά η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών.
Σε επιστολή της προς την Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ Στερεάς Ελλάδος αναφέρει:


Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας είναι ένας ιστορικός Σύλλογος που δραστηριοποιείται στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του χωρίου μας καθώς και των αποδήμων Γρανιτσιωτών από το 1954, έτος ίδρυσής της. Στην ιστορική της αυτή διαδρομή έχει να επιδείξει πλούσιο κοινωνικό έργο που την καταξίωσε στα μάτια των Γρανιτσιωτών αλλά και της ευρύτερης περιοχής με πρωτοβουλίες μεταξύ άλλων για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Γυμνάσιο και Λύκειο στη Γρανίτσα, καθώς και να συντηρηθεί με πόρους που εξασφάλιζε η ίδια η Αδελφότητα. Άλλη σημαντική πρωτοβουλία είναι οι παρεμβάσεις της για τη δημιουργία στο παρελθόν οικοτροφείου στη Γρανίτσα, όπου σιτίζονταν ημερησίως έως 200 μαθητές.

Παράλληλα ανέλαβε και σημαντική πολιτιστική δράση με πραγματοποίηση ετησίως πολιτιστικών εκδηλώσεων που οικοδομούν συνεργατικές σχέσεις μεταξύ των συμπατριωτών μας, αναδεικνύουν το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής αλλά και το έργο και την προσωπικότητα συγχωριανών μας πανελληνίας αναγνωρίσεως με σημαντική κοινωνική και πολιτιστική προσφορά. Τέτοια πρόσωπα είναι οι συντοπίτες μας Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Στέφανος Γρανίτσας, Δημοσθένης Γούλας και Μιχάλης Σταφυλάς. Για τους τρεις πρώτους μάλιστα η Αδελφότητα μερίμνησε, ώστε να τοποθετηθούν ανδριάντες τους στην κεντρική πλατεία του χωρίου.

Τόσο η ιστορία μας όσο και η πρότερη δράση μας, μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας διευρύνωντας τους ορίζοντές μας και το πεδίο δράσης μας. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε κατά τη σχολική χρονιά 2017-18 συνεργασία και συνεννόηση με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, τον πρώτο Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ''ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ'' για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο παραπάνω Διαγωνισμός εγκρίθηκε από το ΥΠΠΕΘ (αρ. εγκρ. Φ13.1/164894/Δ2/03.10.2017 βάσει του Αποσπάσματος Πρακτικού ΙΕΠ 36/14.09.2017) και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς δεκάδες σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στο Διαγωνισμό. Αποκορύφωμα αυτής της μεταξύ μας συνεργασίας ήταν η πραγματοποίηση πνευματικής εκδήλωσης βράβευσης των πρωτευσάντων μαθητών στον παραπάνω Διαγωνισμό στη γενέτειρά μας, στο ορεινό χωριό Γρανίτσα Ευρυτανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο (επισυνάπτεται σχετικό φωτογραφικό υλικό). Στην εκδήλωση αυτή συνέρρευσαν μαθητές από όλη την Ελλάδα συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους και το γεγονός καλύφθηκε από τον τοπικό τύπο, ενώ πραγματοποιήθηκαν σχετικές ενημερωτικές αναρτήσεις και σε πλήθος τοπικών ιστολογίων. Παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εκκλησιαστικών αρχών, πλήθους συγχωριανών μας αλλά και των εκπαιδευτικών-μελών της επιτροπής αξιολόγησης των μαθητικών έργων, απονεμήθηκαν αναμνηστικά βραβεία στους πρωτεύσαντες μαθητές. Παράλληλα οι μαθητές και οι οικογένειές τους είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο χωριό μας από τα μέλη της Αδελφότητας, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης βράβευσης παρατέθηκε προς τιμήν τους δείπνο και ελήφθη μέριμνα για τη δωρεάν διανυκτέρευσή τους στο χωριό μας τόσο αυτών όσο και των μελών των οικογενειών τους. Το γεγονός αυτό ήταν πρωτόγνωρο για τον τόπο μας, καθώς πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τέτοιου είδους εκδήλωση σε αυτόν, η οποία έδωσε την ευκαιρία στους συντοπίτες μας ερχόμενοι σε επαφή με τους βραβευθέντες μαθητές και τις οικογένειές τους να αισθανθούν ότι το χωριό μας κατέστη για λίγες ώρες το επίκεντρο μια πνευματικής εκδήλωσης με πανελλήνια απεύθυνση, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές από όλη την Ελλάδα να γνωρίσουν μια ορεινή απομακρυσμένη περιοχή της χώρας μας. Άπαντες οι παριστάμενοι ενθουσιάστηκαν με την πραγματοποίηση της παραπάνω ασυνήθιστης εκδήλωσης, η οποία προσέδωσε ξεχωριστή ζωντάνια στην κοινωνική ζωή του χωριού και συμφώνησαν στην ανάγκη εκ νέου πραγματοποίησής της.

Γι’ αυτό το λόγο επιθυμούμε την υλοποίηση του εν λόγω Μαθητικού Διαγωνισμού και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2018-19 σε συνεργασία και πάλι με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, διότι από από την περσινή συνεργασία μας και επαφή με την Περιφερειακή Διεύθυνση αποκομίσαμε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Επιπλέον, καθώς ο ο τίτλος του Διαγωνισμού μνημονεύει το κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτικό πνευματικό τέκνο της Στερεάς Ελλάδας και συντοπίτη μας, το Ζαχαρία Παπαντωνίου και το έργο του “Τα ψηλά  βουνά” που ήταν επί έτη και σχολικό αναγνωστικό στο παρελθόν, λογίζουμε ως απαρέγλιτη την απεύθυνση συνεργασίας προς την Περιφερειακή Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας για αυτή μας την προσπάθεια. Μέσω του εν λόγω Μαθητικού Διαγωνισμού επιθυμούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους της χώρας μας να αναδείξουν με τα κείμενά τους τη σύγχρονη όψη της πατρίδας μας και να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά τους.

Θέμα του διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας και θα φέρει τον τίτλο  “Πανελλήνιος Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός ''ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ'' ”. Επιλέξαμε αυτό τον τίτλο ως υπόμνηση στα ψηλά βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας μας αλλά κυρίως προς τιμήν του συντοπίτη μας λογοτέχνη και του γνωστού έργου του (που παλαιότερα μάλιστα ήταν και σχολικό αναγνωστικό) και όχι για να περιοριστεί το θέμα του διαγωνισμού στο έργο “Τα ψηλά βουνά”. Αντιθέτως το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο και τα έργα των μαθητών μπορούν να αντλούν το περιεχόμενό τους από την καθημερινή ζωή ή την αγάπη που έχει κάποιος για τον τόπο του, τα προβλήματα, τις έγνοιες, τις ανησυχίες και αγωνίες των νέων ανθρώπων, τους προβληματισμούς που δημιουργεί η κρίση στον τόπο μας, τη ζωή στην ύπαιθρο, τη ζωή στην πόλη και με αφορμή την ανακήρυξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του έτους 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ 2018), μια αναφορά στην ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα και παράδοση κάθε τόπου, την ελληνική παράδοση και ιστορία, τα κοινά  ιδανικά και αξίες των Ελλήνων διαχρονικά και στους σταθμούς της πορείας του πολιτισμού της Ευρώπης. Βεβαίως για τους μαθητές που γνωρίζουν το έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου δε θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε κάποιο πόνημα που να σχετίζεται και να εμπνέεται από κάποιο έργο του, αλλά - όπως αναφέρθηκε και παραπάνω - δεν περιορίζουμε το θέμα σε αυτό μόνο.

Ημερομηνίες συμμετοχής
Οι μαθητές μπορούν να υποβάλουν έργα από την 01.02.2019 έως την 01.03.2019 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Τρόπος συμμετοχής
Κάθε μαθητής συμμετέχει με ένα έργο και σε μία μόνο κατηγορία, ενώ επιτρέπονται και οι ομαδικές εργασίες. Τα ποιήματα θα έχουν έκταση μέχρι τριάντα στίχους είτε σε ελεύθερο στίχο είτε με ομοιοκαταληξία. 

Μαθητές Γυμνασίου
Συμμετέχουν με:
1. Παραμύθι
2. Ποίημα
3. Διήγημα (μέχρι 4 σελίδες)
4. Δοκίμιο (Προβληματισμοί)

Μαθητές Λυκείου-ΕΠΑΛ
Συμμετέχουν με:
1
. Ποίημα
2. Διήγημα (μέχρι 6 σελίδες)
3. Δοκίμιο (Προβληματισμοί)
         

Όροι συμμετοχής
Ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών με τη χρήση ψευδωνύμου για κάθε συμμετέχοντα μαθητή.Τα έργα θα πρέπει να είναι αδημοσίευτα και να υποβληθούν σε δύο (02) δακτυλογραφημένα αντίτυπα μέσα σε ταχυδρομικό φάκελο, πάνω στον οποίο θα αναγράφεται η βαθμίδα εκπαίδευσης (Γυμνάσιο/ΓΕΛ/ΕΠΑΛ) και η κατηγορία στην οποία ανήκει το έργο (ποίημα, διήγημα κλπ.). Πάνω δεξιά στην πρώτη σελίδα του έργου και στα δύο αντίτυπα θα αναγράφεται η κατηγορία του έργου (ποίημα, δοκίμιο κλπ.), ψευδώνυμο καθώς και εκπαιδευτική βαθμίδα του δημιουργού (Γυμνάσιο, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ).   

Εντός του φακέλου με τα αντίτυπα των έργων θα εσωκλείεται και δεύτερος αδιαφανής μικρότερος φάκελος, όπου εξωτερικά θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του δημιουργού και εντός του θα αναφέρονται τα στοιχεία του συμμετέχοντος (ψευδώνυμο, λογοτεχνική κατηγορία, τίτλος έργου, σχολείο, τάξη, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο σχολείου ή συμμετέχοντος, ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου email).

Τα έργα θα αξιολογηθούν από ομάδα εκπαιδευτικών που θα συγκροτήσει η Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ Στερεάς Ελλάδας και θα αποσταλούν στη διεύθυνση της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών: Π.Π. Γερμανού 136 Τ.Κ. 16233 Βύρωνας/Αθήνα με την ένδειξη “Πανελλήνιος Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός ''ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ'' ”. Τα υποβαλλόμενα έργα δεν επιστρέφονται. Τα αποτελέσματα και η διαδικασία απονομής των βραβείων-επαίνων θα ανακοινωθούν μέχρι τις 10.06.2019.
Οι πρωτεύσαντες σε κάθε λογοτεχνική κατηγορία και εκπαιδευτική βαθμίδα (Γυμνάσιο/ ΓΕΛ/ΕΠΑΛ) δηλαδή έως επτά συνολικά και ανάλογα με τη συμμετοχή σε κάθε κατηγορία (έως τέσσερα βραβεία για το Γυμνάσιο και έως τρία για ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) θα βραβευτούν κατά τη διάρκεια πολιτιστικής εκδήλωσης πνευματικού περιεχομένου που θα διοργανώσει η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών το προσεχές καλοκαίρι 2019 στη Γρανίτσα Ευρυτανίας. Πέραν του βραβείου-επαίνου οι μαθητές που θα βραβευτούν, θα φιλοξενηθούν το ίδιο διάστημα στη Γρανίτσα με κάλυψη εξ ολοκλήρου των εξόδων διαμονής τους (διανυκτέρευση, διατροφή) από την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών. Η φιλοξενία για κάθε μαθητή που θα βραβευτεί περιλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις τόσο για τον ίδιο όσο και για ένα πρόσωπο που θα τον συνοδεύει. Το ακριβές διάστημα φιλοξενίας και βράβευσης θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τους βραβευθέντες. Σε περίπτωση αδυναμίας μετάβασης κάποιου βραβευθέντα, ο έπαινος-βραβείο θα αποσταλεί ταχυδρομικά. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν είτε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών, κύριο Αλέξη Καρδαμπίκη 6937430382 είτε ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις info@engranitsi.gr και alexis1kardabikis@gmail.com  . Οι όροι του διαγωνισμού θα αναρτηθούν επίσης και στην ιστοσελίδα της Αδελφότητος www.engranitsi.gr . Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων του.
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...