Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ενορία Αγ. Γεωργίου Μεγάλων Βραγγιανών Ευρυτανίας- ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΓΓΙΑΝΑ


Οι διδάσκαλοι του Γένους υπήρξαν οι ταπεινοί και ακούραστοι εργάτες του πνεύματος που βοήθησαν στην διαφύλαξη της Ορθόδοξης ταυτότητας αλλά και στην πνευματική ανάταση του Γένους.
Η Ευρυτανία κοσμείται ανεξίτηλα με την παρουσία μεγάλων μορφών του πνεύματος. Τόπος Αγίων και Μαρτύρων, τόπος ευλογημένος τα Βραγγιανά Ευρυτανίας, λαμπρύνονται από πεφωτισμένους Δασκάλους όπως ο όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός, ο Αναστάσιος ο Γόρδιος και ο Χατζή Πολύζος.

Το παρόν βιβλίο, πνευματικό πόνημα του μοναχού Μαξίμου του Ιβηρίτου επισφραγίζει ως πνευματικό μνημόσυνο τα 200 χρόνια από την κοίμηση του μεγάλου Δασκάλου που χάραξε νέους δρόμους και τροφοδότησε την επανάσταση με καθαρό λογισμό και ιδέες.
Το εξαιρετικό αυτό έργο ακολουθεί τα χνάρια της Ιστορίας των Βραγγιανών, ανιχνεύει ψηφίδες της πνευματικής δράσης του «Ελληνομουσείου Αγράφων», αποθησαυρίζει τα βήματα του Χατζή Πολύζου δίπλα στους Οσίους Γέροντες της Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής Βραγγιανών, τον Ευγένιο Γιαννούλη τον Αιτωλό και τον Αναστάσιο Γόρδιο.
Παραθέτει σπάνια ιστορικά τεκμήρια (εκ των σωζομένων στο Αρχείο της Ι. Μονής Ιβήρων) μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η «Εν Βιέννη συνταχθείσα ανέκδοτος Διαθήκη» του Χατζή Πολύζου, το ιδιόχειρο υμνογραφικό χειρόγραφο «Παλαιό και νέο Μεγαλυνάριο», το οποίο είχε εγκριθεί από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη όσιο Γρηγόριο Ε’ (οι επικυρωτικές επιστολές παρατίθενται στο βιβλίο) και τον κατάλογο των εκδοθέντων συγγραμμάτων του μεγάλου Διδασκάλου του Γένους.
Ο επιστημονικός ζήλος του πολυγραφότατου πατρός Μαξίμου του Ιβηρίτου φέρνει στο φως μοναδικά στοιχεία της Ιστορίας, της Λαογραφίας και της πνευματικής λάμψης των Βραγγιανών και αφήνει στον ερευνητή του μέλλοντος μια μοναδική παρακαταθήκη.

                                                                      Ιερά Μητρόπολις Καρπενησίου
Ενορία Αγ. Γεωργίου
Μεγάλων Βραγγιανών Ευρυτανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...