Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, 6μ.μ., Μοναστηράκι «Παγκόσμια μέρα Βουνού» Συγκέντρωση-Πορεία, ενάντια στης Φύσης τη λεηλασία


                                  «Κι εγώ για τις κορφές πονώ και για τις τραχιές ανηφόρες σηκώνω το κεφάλι…» (Ζαχαρίας Παπαντωνίου)


  Τις πονάμε και εμείς τις κορυφές και δε θα σκύψουμε το κεφάλι. Απέναντι στον βιασμό της φύσης, προς όφελος των λίγων και ισχυρών, δε θα παραμείνουμε απλοί παρατηρητές/συνένοχοι.

    Στην Ελλάδα του 2019 και υπό το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης» εκατοντάδες ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας ξεκοιλιάζονται ή σχεδιάζεται να ισοπεδωθούν για την εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων. Η καταστροφή που προκαλείται είναι τεράστια και δυστυχώς μη αναστρέψιμη.
    Άγραφα, Σαμοθράκη, Ικαρία, Τήνος, Άνδρος, Πάρος, Λέσβος, Ροδόπη, Βασιλίτσα, νότια Πίνδος, Άσκιο, Βέρμιο, Πιέρια, Κίσσαβος, νότιο Πήλιο, Οίτη, Αιτωλοακαρνανία και Ναυπακτία, Ζήρεια, Λύρκειο, Πάρνωνας, Βόρειος Ταΰγετος, Καβομαλιάς, Μάνη, Κύθηρα, Κρήτη, Κάρπαθος είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των «μελλοθάνατων» τόπων.
    Ακόμα και τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», 14 απομονωμένες και με τεράστια οικολογική αξία νησίδες του Αιγαίου, προστατευόμενες από διεθνείς συμβάσεις, βρίσκονται στο στόχαστρο των «πράσινων» επενδυτών.
   Όπου οι αντιδράσεις είναι σθεναρές, αναλαμβάνουν δράση οι δυνάμεις καταστολής. Στα Άγραφα -και όχι μόνοαστυνομικοί και σεκιουριτάδες αλωνίζουν σχεδόν στα 2.000 μέτρα και προσφέρουν κάλυψη σε παράνομες εργασίες…
    Τα βουνά, αλλά και τα απομονωμένα νησιά, ως τόποι δυσπρόσιτοι και με ποικίλο ανάγλυφο παίζουν ρόλο βιοαποθέματος και έχουν τεράστια σημασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσοι  βιότοποι, αδιατάρακτοι έως τώρα από την ανθρώπινη παρουσία, απειλούνται από τη βιομηχανοποίηση.
    Το οξύμωρο είναι ότι όλα αυτά συντελούνται στο όνομα της δήθεν προστασίας της φύσης και πλασάρονται από τους επενδυτές ως «φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις».
    Στην πραγματικότητα το μόνο που τους νοιάζει είναι τα σίγουρα κέρδη που εξασφαλίζουν από τις επιδοτήσεις και τις υψηλές εγγυημένες τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά τα χρήματα φυσικά προέρχονται από δημόσιους πόρους, δηλαδή από όλους μας.
    Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρόσφατα παραβρέθηκε , μαζί με τον Υπουργό ΥΠΕΝ, στα εγκαίνια αιολικού «πάρκου» στην κατεστραμμένη από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών περιοχή της ορεινής Καρυστίας και δεν παρέλειψε να δώσει το «στίγμα» της νέας εποχής: οι επενδυτές είναι «ήρωες» και οι αδειοδοτικές διαδικασίες θα απλοποιηθούν.
    Την ίδια στιγμή, με τις ευλογίες της ελληνικής και ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης, φαραωνικές επενδύσεις υλοποιούνται ή σχεδιάζονται ανά την επικράτεια:
-   οι εξορύξεις χρυσού έχουν ήδη μετατρέψει περιοχές της Χαλκιδικής σε σεληνιακό τοπίο
-   δεκάδες ρέματα σχεδιάζεται να μπαζωθούν για τη δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών εργοστασίων
-   η εκτροπή του Αχελώου επανέρχεται στα πλάνα με δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ.
-   οι εξορύξεις βωξίτη μετά την Γκιώνα και τον Παρνασσό απειλούν και την Οίτη
-   η Ήπειρος και οι μισές μας θάλασσες έχουν χωριστεί σε «οικόπεδα» ερευνών για υδρογονάνθρακες και έχουν μοιραστεί σε πολυεθνικές.
    Σας καλούμε να οργανώσετε αντίστοιχες διαμαρτυρίες ενάντια στη λεηλασία της φύσης και στις πόλεις όπου ζείτε.

"Και ένα βουνό είναι ένα ποίημα που σου γυρεύει να το ακούσεις..."

Ελεύθερα Βουνά χωρίς Αιολικά
Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...