Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Συνάντηση Δημάρχων Καρδίτσας και Ευρυτανίας με τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Κωστή Χατζηδάκη, για τα αιολικά


Συναντήθηκαν χθες Πέμπτη 31 Οτωβρίου 2019, με τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, οι Δήμαρχοι:  Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης. Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο Γ.Γ Φ.Περιβάλλοντος και Υδάτων Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο νομικός σύμβουλος του Υπουργού κ. Θανάσης Τσιούρας.

Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωπος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων κ. Χρήστος Φασούλας και εκπρόσωπος ευρυτανικού κινήματος και συλλογικοτήτων κα Περσεφόνη Τσιμάκη.
Οι Δήμαρχοι έθεσαν το πρόβλημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στα Άγραφα. Διατύπωσαν τις θέσεις του κοινού τους Υπομνήματος, που είχαν καταθέσει τον Αύγουστο 2019. Ζήτησαν να τηρηθεί η νομιμότητα και κυρίως επισήμαναν ότι οι εργασίες στα Άγραφα έχουν ξεκινήσει χωρίς να έχει εγκριθεί η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (Ε.Ο.Α), όπως ορίζει ο νόμος.
Επίσης ζήτησαν να επικαιροποιηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) με νέα εμπεριστατωμένη μελέτη των γεωλογικών δεδομένων, που πρέπει να συνοδεύουν την Μ.Π.Ε.
Έθεσαν το αίτημα να αποσπαστούν τα Άγραφα (Θεσσαλικά και Ευρυτανικά) από το Πάρκο Τζουμέρκων και να αποτελέσουν ανεξάρτητο Εθνικό Πάρκο ή Εθνικό Δρυμό με αυτοτελή Φορέα Διαχείρισης.

Οι εκπρόσωποι των κινημάτων και συλλογικοτήτων για την σωτηρία των Αγράφων αφού τοποθετήθηκαν ζήτησαν από τον Υπουργό:
1)      Να ανακληθεί η άδεια εγκατάστησης ΒΑΠΕ στα Άγραφα
2)      Να αποχαρακτηριστεί ολόκληρη η Ευρυτανία από Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας
3)      Να ανακληθούν όλες οι άδειες ΒΑΠΕ που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα
4)      Προσανατολισμός όλης της Ευρυτανίας και του ορεινού όγκου της Καρδίτσας στην Αειφόρο-Βιώσιμη Ανάπτυξη, με ήπιες δραστηριότητες
5)      Η χώρα χρειάζεται άμεσα Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για ΑΠΕ
6)      Να σταματήσουν οι απειλές και οι εκφοβισμοί εκ μέρους των εταιρειών για τους πολίτες
Δεν είμαστε αντίθετοι στις ΑΠΕ, αρκεί να μην κινδυνεύει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες (παραγωγικές,οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές κά) και η υγεία των οργανισμών.

Κλείνοντας, ο Υπουργός αφού παρέλαβε σχετικά έγγραφα και χάρτες, δεν έκανε κάποια δήλωση και  επιφυλάχθηκε να τα μελετήσει.

Συλλογικότητες και φορείς για την Σωτηρία των Αγράφων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...