Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2020, 10:00 π.μ. - Με τηλεδιάσκεψη.

 Ο λαός στενάζει απροστάτευτος από την πανδημία, αλλά η κυβέρνηση την αξιοποιεί για νέες αντιλαϊκές ανατροπές και μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Νοσοκομεία και υγειονομικοί καταρρέουν από τις τεράστιες ελλείψεις, όμως η κυβέρνηση πετσοκόβει άλλα 600 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία και αρνείται ακόμα και τώρα να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα.

Απαντοχή για την εργατική - λαϊκή οικογένεια οι προτάσεις του Κ.Κ.Ε για

1.        Χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 600 ευρώ σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ και στους αυτοαπασχολούμενους που δικαιούνται το βοήθημα ανεργίας

2.        Καταβολή ολόκληρου του Δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

3.        Επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα) σε εργαζόμενους και συνταξιούχους

Υπογραμμίζουμε σε όλους τους τόνους…..Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις δεν μπαίνουν στο γύψο....  Ο αυταρχισμός και η καταστολή δεν θα περάσουν.

Πάνω σε αυτά τα ζητήματα καλούμε τις παρατάξεις που λειτουργούν στ Περιφερειακό Συμβούλιο να τοποθετηθούν δημόσια και με συγκεκριμένο τρόπο.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 1η

Πολλές φορές έχουμε συζητήσει για μέτρα, που κρίνονται αναγκαία, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και για την ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου χιλιάδων εργατικών – λαϊκών οικογενειών, που από καιρό βρισκόταν σε πορεία υποβάθμισης, εξ αιτίας των πολιτικών επιλογών υπεράσπισης των συμφερόντων της ολιγαρχίας του πλούτου και των μονοπωλίων, των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Μέχρι σήμερα, όμως, δεν είδαμε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα…. Την εφαρμογή κάποιων σημαντικών λύσεων, που κανένας δεν τόλμησε να αρνηθεί, όταν τις συζητούσαμε.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας δεν συμπλήρωσαν τις ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό…. Δεν οργάνωσαν τίποτε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που φυσικά δεν μπορεί να υποκατασταθεί με περιοδεύοντα συνεργεία… Δεν επιτάξαν τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, που βλέπει καθημερινά τα κέρδη του να αυξάνουν…. Επέτρεψαν σε μονοπωλιακούς ομίλους και εθελοντικές οργανώσεις, που ελέγχει η ολιγαρχία του πλούτου, να προβάλλουν κάποιες προσφορές – ψίχουλα, ξεπλένοντας όσα - χρόνια τώρα - κερδίζουν ξεζουμίζοντας τον λαό.

Αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, δίνουν κάποια βοηθήματα, που δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών τους…. Δεν προοιωνίζουν τίποτε καλό για το μέλλον…. Αφού οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να ψάχνουν για δουλειά όσο – όσο, μαζί με τους περισσότερους αυτοαπασχολούμενους που θα καταστραφούν, αφού η συγκέντρωση της παραγωγής και του εμπορίου, στα χέρια λίγων, θα μεγαλώσει.

Σε αυτές τις συνθήκες, λειτουργείτε την Περιφέρεια, προσπαθώντας να παρέμβει, με τις ελάχιστες δυνατότητες που έχει, στην λογική δημιουργίας εντυπώσεων στο λαό… πως  γίνεται ότι χρειάζεται…. πως υπάρχει - τάχα - κρατική φροντίδα.

Σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν συμφωνούμε με αυτό τον πολιτικό προσανατολισμό, που έχει σαφώς αντιλαϊκά χαρακτηριστικά.

Θεωρούμε όμως σκόπιμο να ασκούμε πιέσεις για να γίνουν περισσότερα πράγματα, ικανά να διευκολύνουν την ζωή των εργαζομένων.

Σε αυτή την βάση ζητούμε να πληροφορηθούμε :

•          Πως παρακολουθείτε την εξέλιξη των προβλημάτων στις δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες της Στερεάς…. Τι συμπεράσματα βγάζετε και τι προτίθεσθε να κάνετε παραπέρα.

•          Τι κάνετε για την χαρτογράφηση των κοινωνικών αναγκών, που αυξήθηκαν ραγδαία με το lock down και δεν έχουν ξεκάθαρη προοπτική εξέλιξης μετά από αυτό…. Πως σκέφτεστε να προχωρήσετε.

•          Ποιο είναι το επίπεδο της συνεργασίας σας με την ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς….Πως εκτιμάτε την αποτελεσματικότητα της…. Που βρίσκεται η αξιοποίηση της οικονομικής συνεισφοράς της Περιφέρειας.

•          Πως προχωράει η λειτουργική διασύνδεση της Περιφέρειας με τους Δήμους και τι πρακτικά αποτελέσματα έχει…. Πως σκέπτεσθε να αξιοποιηθεί σε όφελος των λαϊκών οικογενειών.

•          Που βρίσκονται οι σχέσεις σας με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων…. Τι αιτήματα έχετε καταγράψει και πως τα αντιμετωπίζετε.

•          Τι ζητήσατε από την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης και πως….. Τι αποτελέσματα υπήρξαν.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 2η

Στην διάρκεια των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, πολλές φορές, έχουν τεθεί διάφορα ζητήματα, που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της Περιφέρειας και συνεπώς πρέπει να είναι αντικείμενο των συνεδριάσεων της.

Δυστυχώς, όμως, μένουμε στις γενικολογίες, που φυσικά, δεν οδηγούν πουθενά…..

Δεν ξέρουμε τίποτε για την πρόθεση σας σε σχέση με τις προτάσεις….

  1. Συζήτηση για τις καταγραμμένες ανάγκες της Στερεάς Ελλάδας σε έργα και υπηρεσίες….. Για την ιεράρχηση τους και τις σκέψεις που υπάρχουν σχετικά με την αντιμετώπιση τους….. Με εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη.

Προτείνουμε ειδικές συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, όπου, με την παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, θα καταγραφούν οι υπάρχουσες  εκκρεμότητες σε υπηρεσίες και έργα και θα διατυπωθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση τους.

  1. Έλεγχος του διαμορφωμένου σχήματος των μαθητικών δρομολογίων με την αποστολή πινάκων στην Οικονομική Επιτροπή…. Ο ένας πίνακας θα δείχνει την κατανομή των μαθητών της κάθε βαθμίδας ανάλογα με τον τόπο κατοικία τους, ο δεύτερος πίνακας τις υφιστάμενες σχολικές μονάδες και ο τρίτος τα μαθητικά δρομολόγια που ισχύουν σήμερα με το κόστος ενός εκάστου…..Μέχρι τις 15/12/2020.
  2. Άμεσα, να συνταχθεί αναφορά στα τεχνικά μέσα που διαθέτει η κάθε Περιφερειακή Ενότητα, συνοδευόμενη από πίνακες μηχανημάτων που λειτουργούν, μηχανημάτων σε αχρηστία και μόνιμου προσωπικού που διαθέτει άδεια λειτουργίας τέτοιων μηχανημάτων….. προκειμένου η Οικονομική Επιτροπή να συμβάλει με την γνώμη της στην ορθολογική αξιοποίηση τους.
  3. Με ειδική εγκύκλιο να ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες πως σε κάθε έκτακτη ανάγκη που έρχεται στην Οικονομική Επιτροπή για έγκριση κρίνεται σκόπιμο το αίτημα να συνοδεύεται από τεχνική έκθεση με συγκεκριμένη αναφορά στον τόπο που έγινε παρέμβαση…. στην περιγραφή της παρέμβασης και τον επιβλέποντα…. Στον αριθμό εργατών και μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν.

Η τεχνική έκθεση πρέπει να συντάσσεται στον συντομότερο δυνατό χρόνο, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα ελέγχου.

Προτείνουμε, επίσης, να ζητηθεί από τις υπηρεσίες η γνώμη τους για τυχόν μέτρα που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την σύνδεση τους με την Οικονομική Επιτροπή και την αποτελεσματικότητα της.

Σε αυτή την βάση ζητάμε να τεθούν στην κρίση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που - ήδη - γνωρίζει τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με σκοπό την μεταφορά σε αυτήν αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Συμβουλίου….. εξασφαλίζοντας, έτσι, την κυριαρχία της σχετικής πλειοψηφίας.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 3η

Είναι σίγουρο, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των διαγωνισμών, ότι το πολύ μέχρι τις 31/12/2020, η ΛΑΡΚΟ συνολικά σταματά τη λειτουργία της μετά από 56 έτη.

Είναι ξεκάθαρο πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να βγάλουν έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, έξω από τα μεταλλεία, έξω από τα γραφεία, όλους τους εργαζόμενους.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι οικογένειες των εργαζομένων αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, που εξαρτώνται από τη λειτουργία της, θα χτυπηθούν ανελέητα.

Σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διατηρούμε στο ακέραιο την αντίληψη μας για συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων, με στόχο….. Να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ… Να σταματήσουν οι προσπάθειες τεμαχισμού και πώλησης της…. Να μην απολυθεί κανένας εργάτης, μόνιμος ή των εργολαβιών.

Σε αυτή την βάση……. Ερωτάται η Περιφερειακή αρχή αν και πως παρακολουθεί την κατάσταση…. Αν σκέφτεται να κάνει κάτι για την διάσωση της επιχείρησης και την σωτηρία των θέσεων εργασίας…. Αν απορρίπτει τις λογικές που προωθούνται « ξεχάστε την ΛΑΡΚΟ και κοιτάξτε πως θα βολευτεί ο καθένας με κάποια αποζημίωση, με εθελούσια έξοδο ή με υποσχέσεις για απασχόληση αλλού ».

ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΘΕΜΑ  Α : Εισήγηση για τη λήψη απόφασης για: 1) Την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας “Φθιωτική Αναπτυξιακή Α.Ε.” 2)Την έγκριση της Οικονομοτεχνικής Μελέτης Βιωσιμότητας και 3) Την έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς. Ελλάδας στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας “Φθιωτική Αναπτυξιακή Α.Ε.” κατά το ποσό των (εξήντα πέντε χιλιάδων και διακοσίων πενήντα ευρώ) #65.250,00# και συγκεκριμένα (διακόσιες δέκα επτά χιλιάδες και πεντακόσιες) #217.500# ονομαστικές μετοχές, ποσού (τριάντα λεπτά του ευρώ) #0,30# η κάθε μία.»

Να σημειώσουμε πως δεν θεωρούμε το θέμα επείγον και πως - κατά την γνώμη μας – χρειάζεται ολοκληρωμένη συζήτηση για τις αναπτυξιακές εταιρείες όπου συμμετέχει η Περιφέρεια….. Χρειάζεται να εκτιμηθεί κη κατάσταση τους, ο τρόπος που λειτουργούν, η αποτελεσματικότητα τους.

Σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είμασταν από την αρχή αντίθετοι με τις αναπτυξιακές εταιρείες, που λειτουργούσαν με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια εξασφαλίζοντας στους εκάστοτε διοικούντες μια ορισμένη ευελιξία.

Ξέρουμε πολύ καλά πως η ευελιξία αυτή σχετιζόταν   με την παράκαμψη των συλλογικών οργάνων και τα όποια διαδικαστικά εμπόδια έβαζε η νομοθεσία.

Αντιλαμβανόμασταν και αντιλαμβανόμαστε πως οι αναπτυξιακές εταιρείες των ΟΤΑ αποτέλεσαν και αποτελούν μέσον αξιοποίησης των κανόνων της ιδιωτικής οικονομίας….. του κριτηρίου κόστους- οφέλους, του ανταγωνισμού, των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και της ανταποδοτικότητας.

Αντιλαμβανόμασταν και αντιλαμβανόμαστε πως χρησιμοποιήθηκαν για να υλοποιήσει ανεμπόδιστα τις επιλογές της η εκάστοτε πλειοψηφία,  κάνοντας και τα ρουσφέτια της.

Για αυτούς τους λόγους είμασταν και είμαστε αντίθετοι στις αναπτυξιακές εταιρείες και καταψηφίζαμε κάθε εισήγηση που τις ενέπλεκε…..

Σε αυτή την βάση, κρίνουμε και την σημερινή σας εισήγηση για την Φθιωτική Αναπτυξιακή… στην οποία η Περιφέρεια είναι βασικός μέτοχος αλλά το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο λαός της περιοχής δεν έμαθαν ποτέ τίποτε γύρω από την λειτουργία της.

Την μετέτρεψαν οι εκάστοτε διοικήσεις σε μεσάζοντα και εργολάβο, που λειτουργούσε ουσιαστικά ανεξέλεγκτα, προσδοκώντας κάποιο κέρδος, που ποτέ δεν είδαμε….. Της αναθέτατε την κωνωποκτονία, διάφορες μελέτες και έργα, που η ίδια δεν είχε την επάρκεια για να τα υλοποιήσει…. Έτσι κατέληγαν σε αναθέσεις με ότι αυτό συνεπάγετε.

Με αυτή την λογική, είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη της…. Δεν συμφωνούμε με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και ζητάμε την εκκαθάριση της.

Ζητάμε ταυτόχρονα συζήτηση και έλεγχο για όλες τις αναπτυξιακές Εταιρείες που μετέχουμε ως Περιφέρεια και φυσικά περιμένουμε εξηγήσεις για το πως τοποθετούνται χρόνια εκεί οι εκπρόσωποι - τάχα – του Περιφερειακού Συμβουλίου…. Περιμένουμε τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών και τους ισολογισμούς τους….

Με αυτό το σκεπτικό……ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΘΕΜΑ Β : Έγκριση πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου, κλάδου ΔΕ Νοσηλευτών,  διάρκειας δύο (2) μηνών, για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας COVID19 για τις ανάγκες της Π.Ε.Φωκίδας.

Δεν θεωρούμε σκόπιμη και αναγκαία την πρόσληψη ενός νοσηλευτή για τα γραφεία της Περιφέρειας και την θερμομέτρηση του προσωπικοί….

Οι νοσηλευτές χρειάζονται στο νοσοκομείο της Άμφισσας, που λείπουν και δεν διορίζονται…

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΘΕΜΑ Γ : Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έως και 18/3/2021, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών λόγω εκτεταμένων ζημιών από πλημμύρες, στην Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Π.Στ.Ε.

Με την συγκεκριμένη εισήγηση ζητείται η πρόσληψη ενός πολιτικού μηχανικού και ενός διοικητικού υπαλλήλου….

Θεωρούμε τον χαρακτηρισμό αυτών των αναγκών, σαν εποχικών και πρόσκαιρων , πολιτικά απαράδεκτο επειδή με αυτό τον τρόπο :

•          Υπονομεύετε την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

•          Συμβάλλετε στην αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και της μόνιμης σταθερής εργασίας.

Σε αυτή την πολιτική λογική….. ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση…..Δηλώνοντας, ταυτόχρονα, πως κατανοούμε απόλυτα όσους τρέχουν να εξασφαλίσουν μια δουλειά με περιορισμένα δικαιώματα για ελάχιστο χρονικό διάστημα για να καλύψουν ανάγκες τους…..

Είναι το αποτέλεσμα των εκβιασμών που καλλιεργεί το εκμεταλλευτικό μας σύστημα….. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε η επιλογή τους να γίνει με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες…. Θα συμβάλλουμε στην αφομοίωση τος στο περιβάλλον εργασίας τους…. Επιμένουμε στο δικαίωμα τους να εγγραφούν στα σωματεία και τους καλούμε να συνταιριάξουν τα αγωνιστικά τους βήματα με όλους τους εργαζόμενους για όσα δικαιούνται και τους ανήκουν.

Σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, με την συγκεκριμένη ψήφο μας καταδικάζουμε την πολιτική εκμετάλλευσης των εργαζομένων…. Σταθερά και μόνιμα, όμως σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε μόνιμη δουλειά, με πλήρη δικαιώματα για όλους…. Συμπαραστεκόμαστε στην μονιμοποίηση των εκτάκτων…. Αντιστεκόμαστε στις απολύσεις…. Λέμε όχι στα ρουσφέτια και τις εξυπηρετήσεις.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΘΕΜΑ Δ : Έγκριση τροποποίησης πίνακα υποέργων στα πλαίσια του ενάριθμου 2014ΕΠ56600003 «Συντήρηση Οδικού Δικτύου Π.Ε.Βοιωτίας » της ΣΑΕΠ 566 .

Με την προτεινόμενη τροποποίηση….. 1) Αυξάνεται ο προϋπολογισμός ορισμένων υποέργων με τη χρήση του ποσού που εξοικονομήθηκε από τις εκπτώσεις προηγούμενων δημοπρατήσεων. 2) Τροποποιούνται οι τίτλοι ορισμένων υποέργων και 3) Προστίθεται σαν νέο υποέργο η προμήθεια άλατος αποχιονισμού.

Πρόκειται για λογικές και χρήσιμες ρυθμίσεις….. Δεν έχουμε αντίρρηση.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΘΕΜΑ Ε : «Διαβίβαση της με αριθμό 1646/01.12.2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής ΠΣτΕ περί [Παραπομπής λόγω αρμοδιότητας και κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 176 παρ. 1 του Ν. 3852/2010 από την Οικονομική Επιτροπή ΠΣτΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΠΣτΕ – με θετική εισήγηση - μέρους του με αριθμό 34 θέματος της ημερήσιας διάταξης της 44ης συνεδρίασης της 1ης Δεκεμβρίου του 2020 της Επιτροπής {Έγκριση του από 19 Νοεμβρίου του 2020 αιτήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού της εταιρίας με την επωνυμία ‘Αναπτυξιακή Φθιώτιδας Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ’}»

Είναι σκανδαλώδες να έρχεται μια εισήγηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση…. Πολύ περισσότερο όταν η Φθιωτική Αναπτυξιακή Α.Ε είναι στενά δεμένη με την Περιφέρεια και την πολιτική της…..΄Όταν ξέρουμε όλοι πως η Περιφέρεια είναι μέτοχος και πως το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει γνώση, σαν όργανο, για την πορεία της λεγόμενης ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ.

Θέλουμε να αιτιολογηθεί…. γιατί δεν πληρώθηκε αν έπρεπε να πληρωθεί…. Με ποιες αποφάσεις τις ανατέθηκαν τα συγκεκριμένα καθήκοντα….. ποια ήταν τα παραδοτέα και ποιος παρακολούθησε την όλη διαδικασία.

Υπήρχε ή όχι προγραμματική σύμβαση και επιτροπή παρακολούθησης ;

Σε αυτή την βάση…. Ζητούμε να αναβληθεί το θέμα και να έλθουν όλα τα στοιχεία στην Οικονομική Επιτροπή…..μια και μιλάμε για 325.000 ευρώ.

Διαφορετικά ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση, που δεν αναγράφει συγκεκριμένη  ημερομηνία, δηλώνοντας πως επιφυλασσόμεθα για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος μας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θέμα 1ο : Εισήγηση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) με θέμα: «Δημιουργία σύνθετης τουριστικής επένδυσης τύπου resort στο Δήμο Καρύστου του νομού Ευβοίας της εταιρείας "ΑΡ ΕΣ ΑΡ ΗΓΚΛ ΡΙΖΟΡΤ ΕΥΒΟΙΑ Μ.ΕΠ.Ε."».

Η συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) είναι γενικόλογη και εμπεριέχει τις γνωστές μεγαλοστομίες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων περί «αειφόρου ανάπτυξης», «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης», «θετικού κοινωνικού αποτυπώματος», που χρησιμοποιούνται για να αποπροσανατολίσουν και να δημιουργήσουν αυταπάτες στον λαό.

Στην ουσία της, όμως, είναι ελλιπής., εφόσον δεν αναφέρεται σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα.

  1. Στο πως θα εξασφαλιστεί ο ήπιος χαρακτήρας των παρεμβάσεων, που συχνά επικαλείται η μελέτη, όταν είναι γνωστό ότι το τοπογραφικό ανάγλυφο της περιοχής των εγκαταστάσεων είναι ιδιαίτερα απότομο και συνεπώς χρειάζονται σημαντικές και εκτεταμένες παρεμβάσεις για να γίνει μια τόσο μεγάλη εγκατάσταση, για να διαμορφωθούν οι αναφερόμενοι χώροι, ακόμη και οι ίδιες οι παραλίες.
  2. Στο πως θα γίνεται η διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
  3. Στο πως θα γίνεται η υδροδότηση της εν λόγω εγκατάστασης και τι επιπτώσεις θα έχει αυτή στην επάρκεια του νερού στην υπόλοιπη περιοχή και στο Περιβάλλον.
  4. Στο καθεστώς και τους  όρους, με τους οποίους θα γίνεται η λειτουργία της λιμενικής εγκατάστασης τουριστικών σκαφών που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί.       

Σημειώνουμε, ακόμη, πως δεν μας καλύπτει η αναφορά πως όλα θα γίνουν σύμφωνα με τους νόμους, όταν είναι γνωστό πως επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους κάνουν κουρελόχαρτο τους νόμους που δεν τους βολεύουν.

Οφείλουμε, επίσης, να σχολιάσουμε το επιχείρημα πως δήθεν η «στροφή στην τουριστική ανάπτυξη» μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών και αγροτών της περιοχής…. Πως μπορεί να γίνει ο τουριστικός κλάδος η  « ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας της Χώρας », όπως μας έλεγαν οι Κυβερνήσεις της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Έχουμε πλούσια πείρα στη χώρα μας και για το συγκεκριμένο ζήτημα….

Ο κλάδος του Τουρισμού βρίσκονταν σε συνεχή οικονομική άνοδο επί μία δεκαετία περίπου, ακόμη και στα χρόνια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, με συνεχή ρεκόρ σε κέρδη, με νέες επενδύσεις….. Οι εργαζόμενοι, όμως, στις τουριστικές επιχειρήσεις δεν είδαν ανάλογη άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου…. Δεν είδαν ανάλογη άνοδο στο μισθό τους….Δεν είδαν βελτίωση στις εργασιακές σχέσεις…. Δεν είδαν να τηρείται το 8ωρο και να πληρώνεται η υπερωρία.

Ακόμη και οι μικροί επαγγελματίες και οι αγρότες, στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές δεν είδαν να βελτιώνεται η ζωή τους και να αναπτύσσεται, να γίνεται «βιώσιμη» η παραγωγική τους δραστηριότητα.

Με αυτή την πολιτική λογική….. και αφού  υπογραμμίσουμε  πως δεν είμαστε ενάντια στην τουριστική ανάπτυξη, όταν αυτή γίνεται με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στην αναψυχή, την ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες, βουνά και δάση, την προστασία του Περιβάλλοντος……..ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ την εν λόγω μελέτη καθώς διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για τους όρους με τους οποίους προγραμματίζεται να γίνει.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΕΡΓΑ

Θέμα 2ο : Έγκριση 4ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος των Περιφερειακών ΚΑΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έτους 2020 (Περιφερειακοί ΚΑΠ- ΤΡΟΠ. 04) .

Η συγκεκριμένη τροποποίηση αφορά την ένταξη τριών νέων έργων με τίτλους:

  • ‘’Δράσεις και προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19’’ .
  • ‘’Αποτίμηση ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και ανάπτυξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης λειτουργίας τους’’ .
  • “Συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς. Ελλάδας στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας “Φθιωτική Αναπτυξιακή Α.Ε.” με προϋπολογισμό 65.250,00.

Τα δύο πρώτα έργα τα θεωρούμε χρήσιμα και αναγκαία…. Το τρίτο, το θεωρούμενο πολιτικά απαράδεκτο και το ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.

Θέμα 3ο :  Έγκριση 6ης Τροποποίησης (τροπ.06)Τεχνικού Προγράμματος ΠΕ Εύβοιας έτους 2020.

Με την συγκεκριμένη τροποποίηση προτείνεται ένα νέο έργο στο πρόγραμμα των ΙΔΙΩΝ ΠΟΡΩΝ με τίτλο : ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΈΡΓΩΝ , ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΈΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΤΤΑ-ΜΑΝΙΚΙΑ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ» με προϋπολογισμό 248.000 €

Σημειώνουμε κατά αρχήν πως το συγκεκριμένο έργο είναι πολύπαθο….. Έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν…… Στηρίζεται σε  3 διαφορετικές μελέτες που συντάχθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους, ενώ κατασκευάσθηκε και ένα μέρος του φράγματος.

Στην πορεία αυτού του έργου αποτυπώνεται η υποτίμηση των μεγάλων αρδευτικών έργων και η ασυνέχεια της κυβερνητικής φροντίδας για ουσιαστικές παραγωγικές επενδύσεις.

Κατά την γνώμη μας χρειάζεται εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης, αλλά και επικαιροποίηση των μελετών που μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν υπάρξει συνδρομή και τεχνική βοήθεια των αρμόδιων υπουργείων.

Σε αυτή την βάση ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση και αντιπροτείνουμε την διατύπωση αιτήματος τεχνικής συνδρομής από το αρμόδιο υπουργείο.

Θέμα 4ο : Πρόταση ένταξης νέων έργων στην ΣΑΕΠ866, αρμοδιότητας Δήμου Μακρακώμης και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ “ΙΑΝΟΣ”).

Αφορά αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου του 2020

1.ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕ ΑΓΡΑΦΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ της ΠΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

2.ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ.

Τα προτεινόμενα έργα είναι χρήσιμα και αναγκαία…..

Δεν έχουμε αντίρρηση.

Θέμα 5ο :  Έγκριση πρότασης τροποποίησης της ΣΑ ΕΠ066 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έτους 2020.

Με την συγκεκριμένη τροποποίηση της Συλλογικής Απόφασης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προτείνονται :

Η αύξηση προϋπολογισμού σε ένα έργο…..Μειώσεις προϋπολογισμών σε εννέα έργα και αξιοποίηση περίπου 1.000.000 ευρώ από το αδιάθετο υπόλοιπο….Χωρίς αύξηση των γενικών εσόδων της Περιφέρειας…

Συνεπώς πρόκειται για τροποποιήσεις διαχειριστικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην πολιτική κάλυψη της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης….

Η Ένταξη του νέου έργου, αφορά την εξόφληση οφειλών από δικαστική απόφαση….

Κατά συνέπεια η συγκεκριμένη τροποποίηση δεν προσφέρει τίποτε καινούργιο στην Περιφέρεια, που συνεχίζει να διαχειρίζεται την μιζέρια της.….

Με αυτή την λογική…. ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

Θέμα 6ο :  Έγκριση Προγράμματος Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έτους 2021.

Η τουριστική ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγούμενα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοεί παντελώς το σύγχρονο δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας στις διακοπές και στον τουρισμό, ενώ για τους εργαζόμενους στο χώρο των ξενοδοχείων και του τουρισμού διαμορφώνει εργασιακό καθεστώς γαλέρας και μισθούς εξαθλίωσης.

Η πολιτική της κυβέρνησης για τον τουρισμό διαμορφώνεται με κριτήριο την ανάπτυξη της κερδοφορίας και της συγκέντρωσης του κεφαλαίου στον χώρο αυτόν, υιοθετώντας πλήρως την λογική της ανταγωνιστικότητας των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται.

Ευνοεί την προσέλκυση του λεγόμενου "υψηλού τουρισμού", που κυρίως ενδιαφέρει τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που τον διαχειρίζονται» και φυσικά τους μονοπωλιακούς ομίλους που λειτουργούν στον χώρο.

Οι διαχειριστές του εκμεταλλευτικού μας συστήματος, αποδεχόμενοι τον προγραμματισμό της Ε.Ε, που θέλει την χώρα μας σαν χώρα προσφοράς υπηρεσιών, αδιαφορούν για την ανάπτυξη των σημαντικών παραγωγικών δυνατοτήτων της…. Για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής, που υποβαθμίζουν με την προοπτική να τον παραδώσουν σε μονοπωλιακούς ομίλους.

Αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στον τουρισμό και ενδιαφέρονται κυρίως για μέτρα και υποδομές που διευκολύνουν την δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου σε αυτόν τον τομέα.

Στην Στερεά Ελλάδα, είμαστε ακόμη πιο πίσω….. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όταν μιλάνε για τουρισμό, αναφέρονται μόνο στην διαφήμιση του και φτιάχνουν όμορφα σενάρια, με ωραία λόγια για το μέλλον, ξεχνώντας την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η εγκατάλειψη των ιαματικών πηγών, των παραλίων της  και του δασικού πλούτου της Στερεάς…. Η απουσία δημοσίων επενδύσεων για αυτά τα ζητήματα.

Μοναδικό ενδιαφέρον των μέχρι σήμερα διαχειριστών της Περιφέρειας ήταν η υποτυπώδης συντήρηση του οδικού δικτύου της περιοχής και η παροχή διευκολύνσεων στους ιδιώτες να επενδύσουν, σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια και όχι στην βάση κάποιου ουσιαστικού προγράμματος χωροταξικών διευθετήσεων και αναγκαίων υποδομών.

Οι ελπίδες και το βλέμμα τους είναι στραμμένο στον ΤΑΥΠΕΔ, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και τους Ιδιώτες….Χωρίς να υπολογίζουν πως όλοι αυτοί αποβλέπουν στο δικό τους κέρδος και όχι στο μέλλον του λαού και του τόπου.…  Αγνοώντας προκλητικά και απαράδεκτα την μικρή οικογενειακή τουριστική επιχείρηση, που φθίνει με την μείωση της δυνατότητας των εργαζομένων να κάνουν λίγες μέρες διακοπές.

Σε αυτή την λογική έρχεται και η σημερινή εισήγηση….. που προβλέπει να διαθέσουμε πάνω από ½ εκατομμύριο ευρώ για δραστηριότητες αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που σχετίζονται με διαφήμιση, επισκέψεις σε εκθέσεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις….

Με αυτή την πολιτική λογική…. ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση, αντιπροτείνοντας αυτές τις 600.000 ευρώ να τις διαθέσουμε για δασικά έργα στον Παρνασσό, την Οίτη και την Δίρφη ή για την διαμόρφωση των παραλιών στην Βόρεια Εύβοια.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Θέμα 7ο : Συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε Επιχειρηματικές Εκθέσεις Εσωτερικού και Εξωτερικού – Πρόγραμμα έτους 2021.

Η συμμετοχή σε επιχειρηματικές εκθέσεις είναι αντικείμενο ενδιαφέροντος των επιχειρηματιών κάθε κλάδου, που μπορεί και πρέπει να κινούνται με βάση τον προγραμματισμό και την επιχορήγηση των επιμελητηρίων τους. Όλα αυτά οφείλουν να εξελίσσονται στην βάση διακρατικών συμφωνιών.

Η τέτοια δραστηριότητα της περιφέρειας είναι πολιτικά μη αποδεκτή :

  1. Διότι δεν καλύπτονται όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό τους, που μόλις φτάνει το 4,12 %.
  2. Δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους και τους ανεργους της περιοχής, που φτάνουν το 27 %

Θεωρούμε, επίσης, πολιτικά απαράδεκτο να μας φέρνετε σαν εισήγηση πανελλαδικά στοιχεία, που ελάχιστα αντανακλώνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας….όπου δεν καταγράφεται καμιά σχεδιοποιημένη και συμβασιοποιημένη μαζική διάθεση προϊόντων…. Δεν έχουν γίνει γνωστές συμβάσεις διάθεσης συγκεντρωμένων αγροτικών προϊόντων πλην της βρώσιμης ελιάς και φιστικιού τύπου Αιγίνης….. Δεν υπάρχουν στοιχεία από την δραστηριότητα της Αγροτοδιατροφικής, που απλά συμμετείχε σε 27 διεθνείς εκθέσεις, με αδιευκρίνιστα αποτελέσματα.

Κατά την άποψή μας, η Περιφέρεια με αυτή της την παρέμβαση επιχειρεί να υποκαταστήσει τα Επιμελητήρια, υπακούοντας στις οδηγίες της Ε.Ε πως το μέλλον βρίσκεται στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Με αυτή την πολιτική λογική…. ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Θέμα 8ο : Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έως το Γ’ τρίμηνο 2020.

Τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού ως το 3ο τρίμηνο του 2020 αντανακλούν την συναίνεση σας στην κυβερνητική πολιτική, που επιβάλλει περιορισμό στις κοινωνικές δαπάνες και φυσικά στην χρηματοδότηση Δήμων και Περιφερειών.

Αντανακλούν την απουσία οποιασδήποτε διεκδίκησης από μέρους της Περιφερειακής Αρχής, που περιορίζεται σε διαβουλεύσεις, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αποφεύγεται να σχολιάσετε πολιτικά την έκθεση εκτέλεσης του προϋπολογισμού για να μην φανεί η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και οι πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις όποιες επιλογές καταλήγουν σε διθυραμβικές εξαγγελίες….. Για να στηρίξετε την κυβερνητική πολιτική.

•          Δεν λέτε κουβέντα για το ότι το συνολικό ποσοστό εισπράξεων που αφορούν κυρίως την  Αγροτική Ανάπτυξη, έσοδα αντικαπνιστικού νόμου και επιχορηγήσεις προνοιακών ιδρυμάτων ανήλθε  σε 17% έως το Γ’ τρίμηνο έτους 2020….. Δεν καταλογίζετε πολιτικές ευθύνες στην Κυβέρνηση που αυτή η υστέρηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν έχετε εισπράξει έσοδα που αφορούν επιχορήγηση προνοιακών ιδρυμάτων και επιχορήγηση για το Πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας.

•          Δεν  σχολιάζετε πολιτικά την υστέρηση των εσόδων από ΚΑΠ για επενδυτικές δαπάνες  και δαπάνες βελτίωσης του οδικού δικτύου.

•          Δεν κάνετε καμιά ουσιαστική πολιτικού χαρακτήρα αναφορά στις επιχορηγήσεις για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον Προϋπολογισμό του Π.Τ.Α. όπου το συνολικό ποσοστό είσπραξης ανήλθε σε 9% χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα του Περιφερειακού Ταμείου.

•          Δεν μας δίνεται κανένα στοιχείο για το Π.Τ.Α όπου ο Προϋπολογισμός Εσόδων-Εξόδων έτους 2020 διαμορφώθηκε σε 60.000.000 € και οι εισπράξεις - πληρωμές έως το Γ’ τρίμηνο έτους 2020 ανήλθαν σε 33.804.830 €.

Τελικά δεν βγάζετε κανένα συμπέρασμα για το αν η συγκεκριμένη διαχείριση κάλυψε ή όχι τις υπάρχουσες ανάγκες του λαού και του τόπου….. αποκρύπτοντας την σκληρή πραγματικότητα.

Για αυτούς τους λόγους….. ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση.

Θέμα 9ο :  7η Τροποποίηση προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2020, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Οι τροποποιήσεις του Προϋπολογισμού είναι ενδεικτικές της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης και του ακανόνιστου ρυθμού υλοποίησης του….

Γίνονται αναγκαίες για να αντιμετωπίσουν οι Περιφέρειες ακόμη και τα λειτουργικά έξοδα….

Και με αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης των Περιφερειών ενισχύεται ο έλεγχος τους από την κυβέρνηση και περιορίζεται η δυνατότητα τους για σημαντικές επιλογές που ενδεχόμενα χρειάζεται ο λαός και ο τόπος.

Η αποδοχή από μέρους σας αυτού του είδους της διαχείρισης σημαίνει συμφωνία με την περιοριστική, αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων….. Σημαίνει υλοποίηση πολιτικών που δεν εξυπηρετούν τον λαό και τις ανάγκες του.

Σε αυτή την λογική και από θέση αρχών εκφράζουμε την κατηγορηματική μας διαφωνία.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση.

Θέμα 10ο :  Έγκριση χρηματικού καταλόγου αρδευτικών τελών 2020.

Η Κωπαΐδα είναι συγκεκριμένη…. Οι γεωτρήσεις και τα αρδευτικά της κανάλια χρειάζονται συντήρηση και καθαρισμό κάθε χρόνο…. Χρειάζεται εμπλουτισμός των ποσοτήτων νερού άρδευσης από την Υλίκη και τον αγωγό νερού από τον Μόρνο…..Χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα.

Αυτά αποτελούν αντικειμενικές ανάγκες που δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε….

Δεν μπορούμε, όμως και να παραβλέψουμε πως η διαδικασία συντήρησης και οι παρεμβάσεις στο Κωπαιδικού πεδίο θα ήταν διαφορετικές αν η οργάνωση της διαχείρισης του ήταν αλλιώτικη.

Αν στηριζόταν σε έναν καλά οργανωμένο δημόσιο φορέα, που θα παρέμβαινε σταθερά, μόνιμα και προγραμματισμένα….

Αν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές για εμπλουτισμό και οικονομία των νερών….

Αν δεν χρησιμοποιούσαμε ιδιώτες, που εισπράττουν πέραν του κόστους των εργασιών εργολαβικό κέρδος και ΦΠΑ….

Αν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες της περιοχής εξέφρασαν γνώμη για τον τρόπο διαχείρισης της Κωπαΐδας και συμμετείχαν σε αυτή….

Επειδή όλα αυτά δεν υπάρχουν και όλα γίνονται χωρίς σχέδιο και με εργολάβους…..Έτσι αυξάνουν τα αρδευτικά τέλη, που καθορίζονται χωρίς επεξεργασμένα, κριτήρια ικανά να προστατεύουν την μικρή παραγωγή.

Με αυτή την πολιτική σκέψη κρίνουμε τον κατάλογο, που εισηγείται η Περιφερειακή Αρχή…. Και θεωρούμε υπερτιμολογημένο και ταξικά άδικο….

Για αυτό τον ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.

Θέμα 11ο : Εισήγηση για λήψη απόφασης περί έγκρισης δωρεάς εξοπλισμού στα ΓΝ Λιβαδειάς & ΓΝ Θηβών της ΠΕ Βοιωτίας.

Ο εξοπλισμός που ζητείται είναι χρήσιμος και απόλυτα αναγκαίος…. Δεν έχουμε αντίρρηση να τον δώσουμε, ξέροντας πως τον αγοράσαμε παράτυπα.…..

Θέλουμε όμως με αφορμή αυτό να αναφερθούμε γενικότερα στο θέμα που προκύπτει όταν οι ανάγκες δημόσιων μονάδων καθάπτονται έτσι ή με δωρεές ιδιωτών…. Θέλουμε να αναφερθούμε στις ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργείου που έχει την ευθύνη του συστήματος υγείας….

Πριν λίγο καιρό, λόγω και της πανδημίας, αποδέχτηκε η Περιφέρεια αίτημα του Διοικητού της ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς και διέθεσε 4.200.000 ευρώ για συμπλήρωση του εξοπλισμού του νοσοκομείου, που εξ αντικειμένου λειτουργεί με την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης.

Σήμερα, η Περιφερειακή αρχή, ύστερα από απευθείας αιτήματα των διοικητών των νοσοκομείων Θήβας και Λειβαδιάς εισηγείται νέα ενίσχυση του εξοπλισμού των συγκεκριμένων νοσοκομείων…. Χωρίς να έχει γίνει προηγούμενα αίτημα στην ΥΠΕ που εκπροσωπεί το Υπουργείο και την κυβέρνηση….

Γνωρίζοντας, ταυτόχρονα, τις συζητήσεις που γίνονται, στο επίπεδο της κυβέρνησης, για μεταφορά των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στους ΟΤΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα του συστήματος υγείας και την μεταφορά οικονομικών υποχρεώσεων στους δήμους και τις περιφέρειες, που  - τελικά - θα κληθούν να τα εισπράξουν από τον λαό….

Ζητάμε να αποσαφηνίσετε…. Την θέση σας…. Δηλώνοντας πως η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι κατηγορηματικά αντίθετη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...